Ф

урнітура для дверей: основи правильного вибору

Обережно, двері зачиняються... Щодня ми стикаємося з таким побутовим винаходом людини, як двері, і не здогадуємося, що прототипом сучасних вхідних та міжкімнатних стулок були камені, навіси зі шкур і гілок, якими первісна людина намагалася захистити своє житло і від недруга. та від стихії.

Родом із печери

Двері в сучасному загальноприйнятому форматі вигадали древні єгиптяни, які використовували спочатку клен і сикомор, а потім бронзу і залізо.

Виробництво дверей стало мистецтвом, їх декорували та оспівували у поезії, ідеалізуючи зі стулками воріт прекрасного райського саду.

Сьогодні існує безліч культурних, історичних, побутових музеїв, експонатами яких представлені (так-так!) – різні двері. Розглядаючи епохальні твори, ми дивуємося не тільки матеріалам, з яких вони виконані, а й деталям, інженерним аспектам: як не дивно, але навіть давньоєгипетські двері, що ведуть, цілком ймовірно, в будуар чергової цариці Нілу, оснащені фурнітурою – замками, петлями, ручками !

Головне – у деталях. Саме так можна сказати і про сучасну дверну фурнітуру. Петлі, замки та ручки – невід'ємна частина кожної вхідної та міжкімнатної двері. На них покладається велика та відповідальна місія: тримати та утримувати двері, полегшувати її рух, відчинення.

Втім, комфортність користування дверима залежить не тільки від наявності необхідної атрибутики, але й від надійності матеріалу, з якої та виконана. Наприклад, замок не може бути пластмасовим або дерев'яним, а ось ручка – якраз. Але як вибрати відповідну дверну фурнітуру, щоб не помилитися з якістю матеріалу?

Підшипник чи кулька?

Почнемо з петель для вхідних дверей. При покупці варто врахувати, що звичайні зашморги розраховані на вагу близько 40 кг. Вхідні двері важать значно більше, а це означає, що звичайна петля не витримає сильного навантаження, значить, вони повинні бути виконані з надійного металу або сплаву. Вибираючи петлі для вхідних дверей, враховуйте і матеріал самих дверей – дерево, пластик, метал. Крім того, петлі мають підходити до загального фасаду естетично. Для броньованих дверей підійдуть одні кріплення, а для дерев'яних зі склом зовсім інші.

Петлі для вхідних дверей можуть бути приховані та зовнішні. Перший тип має перевагу, оскільки їх наявність практично непомітна, що не впливає на зовнішній дизайн конструкції. На жаль, але приховані петлі мають і недолік: обмеженість кута відкриття дверей.

Що стосується зовнішніх петель, то найбільш поширені з них - на кульковій основі та опорно-радіальному підшипнику.

Петлі на опорно-радіальному підшипнику (часто звані «фінськими») оснащені краплеподібним перетином, їх виготовляють із профільованої прокатної сталі.

Петлі на кульковій опорі мають вкладену всередину сталеву кульку. Завдяки посиленій конструкції, діаметру 20 мм та дуже міцному матеріалу, з якого вони виготовлені (холоднокатанної сталі), такі петлі практично не зношуються, тому прослужать Вам дуже довго. Процес закривання-відкриття дверей на кулькових петлях практично безшумний, м'який і легкий. Посилити надійність вхідних дверей з такими петлями можна шляхом оснащення їх протизнімним штиром.

Отже, робимо висновок, що при виборі дверей правильніше все ж таки орієнтуватися на її якість і клас злостійкості.

Найпоширеніші петлі для міжкімнатних дверей це так звані карткові. Вони можуть бути лівими, правими або універсальними, врахуйте цей момент при покупці. Сучасні дизайнери створили багато варіантів петель для міжкімнатних дверей. Крім карткових, Ви можете вибрати штирьові або потайні (приховані) петлі. До речі, готові двері самі виробники часто комплектують фурнітурою, яку вважають оптимальною для кожної своєї моделі, так що при покупці готових дверей Ви позбавите себе зайвого клопоту. Якщо Ви замовляєте двері Папа Карло , то обов'язково запитайте у майстрів монтажу, які петлі найкраще підійдуть у Вашому випадку.

Замок: на варті безпеки

Переходимо до наступного дверного питання, замкового. Замки – це сторожі, які в комплекті з якісними вхідними дверима забезпечують Вашу безпеку. Який краще вибрати? Варто зауважити, що всі виробники пропонують оптимальну систему замків для готових конструкцій. Але, якщо Ви купуєте двері на замовлення, то оптимальним вибором буде встановлення двох замків: сувальдного та циліндрового. Підібрати ключ до сувальдного замку дуже складно, а висвердлювання або вибивання серцевини циліндрового замку зломщиком приверне увагу сусідів. Можна обрати комбінований тип замку. Його злом стане досить складним завданням для злодія, і той швидше не возитиметься з таким замком.

Також існує чудові замкові системи «краб». Їх виробляють майже всі заводи, але прославилися своєю максимальною надійністю механізми ізраїльської компанії Mul-T-Lock. Вони і є найвідомішими на ринку замкових систем подібного типу.

Ще один важливий момент – клас замку. Якщо для номерів готелів та авіаквитків вищим класом прийнято вважати перший, то із замками все навпаки. За рівнем міцності та надійності захисту замкові системи розділені на чотири класи, де четвертий клас демонструє найкращі показники якості.

Клас не встановлюється самими виробниками. Для того щоб його отримати, замок повинен «скласти іспити». Це спеціальні випробування, на яких комісія перевіряє, скільки секретів є в замковій системі, на яку кількість циклів відкривання-закривання вона розрахована, який силовий вплив може витримати, не зламавшись. За результатами «іспитів» комісія встановлює клас замку та видає відповідний сертифікат державного зразка.

Головний показник – рівень злостійкості

Основний показник для визначення класу – рівень стійкості до несанкціонованого розтину. Звичайно, зламати можна будь-які двері. Питання у тому, якими засобами. Якщо застосувати болгарку чи вибухівку, звичайно, двері не встоїть. Але злодії не користуються цими методами. Завдання зловмисника – відкрити двері швидко і безшумно, проникнути в приміщення, викрасти гроші, цінності та втекти з нього непомітно, щоб не привернути увагу. Якщо швидко і тихо розкрити двері не виходить, злодій не ризикуватиме і дасть їм спокій. Йому простіше знайти легкий видобуток, який представляють для нього неякісні або прості замки, ніж довго відкривати складну систему і наражати себе на ризик бути схопленим.

Кількість часу, який потрібно витратити на те, щоб відкрити замок, експерти вважають основним показником його стійкості. Перший клас, нагадуємо, що це нижчий клас, можна відкрити максимум за 2 хвилини, другий - за 5 хвилин, третій чинитиме опір злодії близько 15 хвилин, і четвертий здасться зловмиснику тільки через півгодини. Примітно, що комбінований замок, який складається з двох типів механізмів, спиратиметься прийомам та пристосувань зломщика довше вдвічі. Наприклад, у Вас комбінований замок із двома механізмами третього класу, отже, розкрити його можна не за 15, а за 30 хвилин. Пам'ятайте, замки третього та четвертого класів стійкі до впливу відмичок, висвердлювання, перепилювання. Товщина їх потужних стін становить близько 1,5 мм.

Підсумовуючи знайомство з класами замків, можна сказати, перший клас - це слабкі системи, які розраховані можливість стороннього проникнення. Другий - більш стійкий, але якщо у Вас немає надійної охорони, то для того, щоб убезпечити себе по-справжньому, варто віддати перевагу замкам третього та четвертого класів. У багатому виборі замкових виробів найвищих класів бездоганне співвідношення показників ціна-якість належить CISA, Mottura, KALE. Вибираючи їх, ви на довгі роки забезпечите себе надійним захистом, тому що у замках цих брендів можна додатково збільшити рівень секретності.

Із замком для міжкімнатних дверей йде набагато простіше, хоча до нього теж є свої вимоги. Він обов'язково має бути сучасним, зручним та безшумним. Ринок пропонує безліч механізмів для міжкімнатних дверей. Цікаве рішення є замки з магнітним язичком. Вони закриваються дуже плавно, без клацання, і мають високий рівень надійності. Особисте місце – це дуже важливо, але особиста безпека – набагато важливіше.

"Мадам, вашу ручку!"

Остаточним пунктом фурнітурного питання буде, звичайно, вибір дверної ручки, яка покликана виконувати кілька функцій - естетичну, технічну, інженерну.

Важливо розрізняти ручку для вхідних та міжкімнатних дверей. Крім того, ручка повинна бути з якісного, надійного матеріалу та обов'язково ергономічною. Комфорт користування дверима залежить і від форми ручки: оптимальний варіант – ручка, що повторює вигин долоні людини, що не викликає больових відчуттів при опусканні, натисканні, легка в експлуатації та двері, та замку.

Красива, стильна та якісна ручка дуже важлива як для завершеного дизайну дверей, так і для Вашої зручності. Еталоном якості та дизайну лідируючі позиції займають італійські бренди, такі як Colombo, Mandelli, Linea Cali, Pasini та ін. Серед продукції італійських виробників Ви швидко знайдете ручки, які гармонійно підкреслять стиль дверей. Їхній якісний механізм працює плавно і тихо. Жодних зусиль не знадобиться, щоб відкрити двері, достатньо лише одного легкого натискання. Матеріал ручки має бути екологічно безпечним та міцним, тому у виробництві використовуються сплави металів, що застосовуються в авіаційному будівництві. Форма та покриття – таким, до якого приємно торкатися. Найкращим покриттям ручки вважається напилення нікелем, хромом і, звичайно ж, золотом. Перед покупкою обов'язково спробуйте ручку у роботі. Для кращого продажу якісних товарів виробники пропонують демонстраційні зразки. Якщо Ви змогли перевірити якість виробу ще до його покупки, це ще один доказ того, що Ваш вибір вдалий.

Петлі, ручки, замки – у Porte's

Якщо вам потрібна надійна, якісна дверна фурнітура від передових виробників за прийнятною ціною, не обов'язково студіювати європейські каталоги або бігати брендовими магазинами. Зручна, доступна форма вибору та придбання петель, ручок та замків для дверей - в інтернет-магазині Porte's: компанії, яка про двері та складові знає все!

Консультанти магазину у форматі онлайн або по телефону розкажуть вам про переваги фурнітури дверей, запропонованої на сайті, допоможуть з вибором необхідного товару та тонкощами його монтажу.

Якщо ви вирішили купити хороші двері, підберіть до них відповідну якісну фурнітуру від перевірених виробників. Вона довго служитиме Вам, радуючи своєю справністю та відмінним зовнішнім виглядом. Двері складаються з деталей, так нехай всі вони працюють як єдиний, чітко налагоджений механізм.

Найкраща дверна фурнітура з доставкою по Україні – у Porte's.