А

Втори культового роману «Дванадцять стільців» закликали: «Поважайте матраци, громадяни». Звичайно ж, цей великий твір не дає відповіді на питання, як вибирати матраци, але всіляко підкреслює їх важливість. Інакше б Ільф і Петров не присвятили йому цілу главу у своїй книзі.

  1. Визначаємось з типом матраца
  2. Які мають бути розміри матраца?
  3. Як вибрати матрац для сну при покупці його одночасно з ліжком?
  4. Жорсткість матраца та її вплив на здоров'я
  5. Види наматрацників та тканини, що використовуються.
  6. Види наповнювача та їх особливості
  7. Наші рекомендації
Как выбрать матрас для полноценного и здорового сна?
Як вибрати матрац для повноцінного та здорового сну?

Поставлене питання справді дуже серйозне. Існує стійкий вираз здоровий сон і це не просто фігура мови. Від якості та глибини сну безпосередньо залежить здоров'я людини. У свою чергу, якість нічного відпочинку визначається низкою факторів, серед яких конструкція та параметри матраца відіграють далеко не останню роль.

Конструкция матраса
Конструкція матраца

У статті ми разом з Вами постараємося розібратися, як правильно вибрати матрац і на що слід звернути увагу на його покупку. Для цього потрібно визначитися з основними критеріями підбору виробу, що найбільш підходить для Вас та Ваших близьких. При виборі мають вирішальне значення такі параметри матраца:

  • тип;
  • розмір;
  • жорсткість;
  • вид наповнювача;
  • матеріал чохла.

Хороший матрац стане надійним засобом від безсоння, а також від болів у хребті та м'язах. Піднімаючись вранці з ліжка, Ви почуватиметеся відпочилим. Отже, приступаємо до вибору і…

Визначаємось з типом матраца

Існує два основних різновиди виробів, і вони різняться по конструкції. Матраци бувають пружинними та безпружинними. Перші у свою чергу бувають із залежними та незалежними блоками. У другому варіанті виконання гнучкість згаданих постільних речей забезпечується за рахунок особливих властивостей матеріалу наповнювача.

Типы матрасов
Типи матраців

Для того щоб зрозуміти, як вибрати матрац для ліжка, розберемося в особливостях їх влаштування їх пружинних різновидів. Типи наповнювачів будуть детально розглянуті у розділі.

Матрас модели Come-for Лайт
Матрац моделі Come-for Лайт

Основною і, мабуть, єдиною перевагою матраца із залежними пружинами є його вартість. Найдешевша модель Come-for Лайт розміром 70x190 коштуватиме приблизно 1600-1700 гривень. Недоліків у такого постільного предмета безліч:

  1. Швидка втрата форми.
  2. Незручність для сну вдвох. Найменший рух одного викликає коливання всієї конструкції, до того ж легший партнер може скочуватися під бік більш важкої пари.
  3. Складнощі під час транспортування.
  4. У неякісних матраців можливі руйнування пружин, уламки яких можуть проткнути оббивку та заважають нормальному сну.

Такий матрац можна використовувати тільки для нечастого використання, наприклад, для дачі або заміського будинку. Конструкція із незалежними пружинними блоками краще пристосована для комфортного сну. Кожна із пружин укладена в окремий тканинний чохол і її робота не впливає на розташовані поруч амортизуючі пристрої. Описані конструкції використовуються при виготовленні ортопедичних матраців, а як вибрати кращу модель дивіться нижче. Головний критерій - це кількість пружинних блоків на одиницю площі, чим їх більше, тим краще. У преміальних виробів може досягати однієї тисячі квадратний метр.

Матрас модели ВЕЛАМ АТЛАНТ
Матрац моделі ВЕЛАМ АТЛАНТ

Велика кількість пружних елементів дозволяє підтримувати хребет у правильному положенні. Пружини в районі плеча і стегон просідають більше, а там, де знаходиться талія і ноги менше. Одна з найкращих моделей із незалежними пружинами — ВЕЛАМ АТЛАНТ, ціна якого перевищує 17 тисяч гривень.

Які мають бути розміри матраца?

При визначенні геометричних параметрів ліжка можливо кілька варіантів. Нескладно здогадатися, як вибрати матрац для двоспального ліжка, якщо воно вже маєте. Ви просто купуєте відповідний за розміром виріб з урахуванням того, що його товщина повинна бути істотно більшою за висоту бортиків. При цьому керуються такими даними:

Выбор размера матраса
Вибір розміру матраца

Висота пружинних матраців зазвичай становить від 20 до 22 см, безпружинних - в межах від 15 до 24 см. Найтовстіші зразки відносяться до преміум-класу, і одна з найкращих моделей серед них - це ВЕЛАМ МОРФЕЙ. Висота виробу - 34 см. Насолоджуючись сном на такому матраці, Ви відчуєте себе справжнім аристократом.

Матрас ВЕЛАМ МОРФЕЙ
Матрац ВЕЛАМ МОРФЕЙ

А як вибрати матрац для сну при покупці його одночасно з ліжком ?

При цьому слід керуватися такими принципами:

  1. Довжина матраца повинна бути більшою за зріст людини мінімум на 15-20 см. При виконанні цієї умови Ви не будете упиратися в спинки ліжка ногами і головою. Довжина стандартного матраца варіюється в широких межах від 120 до 200 см. Тим самим чиїй зріст перевищує ці значення, доведеться замовляти індивідуальне виготовлення матраца.
  2. Ширина ліжка визначається, виходячи з параметрів тіла людини. Матрац повинен бути мінімум удвічі ширшим за плечі сплячого на ньому. Відповідно для двоспального ліжка цей розмір подвоюється. На ринку представлені моделі завширшки від 62 до 180 см.
 Замер кровати по длине
Замір ліжка по довжині

Головна умова при виборі розміру матраца він повинен поміщатися в призначену для нього нішу. Якщо ліжко буде довшим або ширшим за короб більше ніж на 2 см, то воно неминуче деформується. Якщо менше — дуже скоро порветься чохол.

Замер кровати по ширине
Замір ліжка по ширині

Жорсткість матраца та її вплив на здоров'я

Ліжко може значно відрізнятися за рівнем пружності. За твердістю матраци діляться на шість категорій: від м'яких і середніх до твердих. Існують також вироби підвищеної твердості.

Подбор матраса по жесткости
Підбір матраца за жорсткістю

У зв'язку з цим постає питання, як вибрати ортопедичний матрац для дорослого? М'які моделі - оптимальний варіант для вагітних жінок і людей старшого віку, які страждають на артрози і артрити. Чудові ортопедичні властивості таких виробів забезпечуються за рахунок використання натуральних та синтетичних наповнювачів. Найкращою у цьому відношенні буде модель Doctor Health Maxi Effect, здатна набувати форми тіла людини.

Матрас Doctor Health Maxi Effect
Матрац Doctor Health Maxi Effect

Матраци із середньою жорсткістю створені для людей із захворюваннями хребта та спини. При виробництві таких виробів застосовують наповнювачі з різними показниками пружності. Цим забезпечуються оптимальні якості, що підтримують. Найкращим показником по співвідношенню споживчих властивостей та ціни в цій категорії має модель Sonel Premium Класік Люкс. Вона добре підійде тим, хто любить спати на спині.

Матрас Sonel Premium Классик Люкс
Матрац Sonel Premium Класик Люкс

Жорсткі та особливо жорсткі матраци рекомендуються дітям, підліткам та молодим людям. Така постіль показана дорослим з викривленнями хребта та аналогічними патологіями. Названим категоріям і тим, хто страждає від надмірної ваги, можна порадити безпружинну модель Sonel Тропік Гранд Плюс. Вона здатна витримати навантаження до 150 кг.

Матрас Sonel Тропик Гранд Плюс
Матрац Sonel Тропік Гранд Плюс

Як вибрати ортопедичний матрац, що найбільш підходить саме для вас. При визначенні ступеня жорсткості виходити потрібно з маси тіла і зростання, а дані для розрахунку зручності зведені в таблицю:

Таблица жесткости матрасов
Таблиця жорсткості матраців

В описі матраца зазвичай вказується максимальна вага сплячого, і чим він більший, тим жорсткішим має бути ліжко. Для двоспальних ліжок можна використовувати дві односпальні моделі, упаковані в один наматрацник. Це дозволить уникнути появи щілини між ними та задовольнить вимоги обох партнерів до жорсткості ліжка.

Види наматрацників та тканини, що використовуються.

Істотний вплив на якість матраца має матеріал зовнішнього чохла. Характеристики тканини, що використовується для виготовлення наматрацників, багато в чому визначають зовнішній вигляд та експлуатаційні параметри виробу. Для пошиття чохлів використовують такі матеріали:

  1. Натуральні. Жаккард, бавовна (бязь, сатин), трикотаж, Bio cotton, волокна бамбука.
  2. Синтетичні. Стрейч, Kevlar та інші.
  3. Комбіновані. Суміші еластичних стрейчових ниток із жаккардом, віскозою та бавовною.

Найкращі показники у натуральних тканин: жаккарда та бязі. Вони довше зберігають привабливий вигляд, а також приємні на дотик і мають гіпоалергенні властивості. Чудовими властивостями мають тканини змішаного складу (комбіновані). Вони відрізняються еластичністю, стійкістю до зносу та деформації.

Съемный чехол матраса
Знімний чохол матраца

При вивченні питання, як вибирати ортопедичні матраци, особливу увагу слід звернути на вигляд чохлів. Вони можуть бути знімними або незнімними. Перший варіант виконання зручніше - такий наматрацник можна легко випрати в машинці. Незнімний чохол доведеться чистити прямо за місцем. Це не дуже зручно і не завжди можна досягти потрібного ефекту.

Види наповнювача та їх особливості

Безпружинні матраци є пружним блоком, що складається з натурального або синтетичного матеріалу. При цьому для набивання ліжка може бути використаний наповнювач одного виду або кілька. Такі вироби мають безліч переваг:

  • Хороша підтримка спини, що є особливо цінним для людей з проблемами хребта.
  • Абсолютна безшумність. Навіть після тривалого використання він не скрипить на відміну недорогих пружинних моделей.
  • Зручність для перевезення. Ця властивість затребувана тими, хто часто переїжджає з місця на місце, наприклад, любителі літнього дачного відпочинку або люди, які винаймають квартири.
 Виды наполнителей для матрасов
Види наповнювачів для матраців

Водночас такому ліжку притаманні всі переваги та недоліки їх наповнювачів. Як вибрати ортопедичний матрац з величезного асортименту моделей? Особливо з огляду на те, що для набивання їх використаний великий перелік природних та штучних матеріалів:

  • Латекс. Гігієнічний та пружний наповнювач, не викликає алергічних реакцій, легко набуває форми тіла та надійно підтримує хребет у зручному положенні.
  • Койра кокосова. Цей матеріал пригнічує зростання бактерій, отже, не утворюється неприємних запахів через розкладання людських виділень. Застосовується в жорстких та особливо жорстких матрацах.
  • Пінополіуретан (поролон). Має хорошу еластичність і при тривалому використанні не продавлюється. При цьому матеріал у міру м'який і добре набуває форми тіла, роблячи сон комфортним.
  • Меморіформ. Спінений матеріал на основі поролону з унікальними властивостями. Він має складну структуру, що складається з окремих осередків. Ці пружні елементи сприймають навантаження від тіла та просідають у потрібних місцях. Ліжко буквально обволікає людину, вона розслабляється і спокійно засинає.
Латекс - материал для наполнения матрасов
Латекс – матеріал для наповнення матраців

Наведений перелік наповнювачів неповний. Для набивання матраців застосовують кінський волос, натуральну овечу шерсть, ватин, сизаль, льон та інші природні волокна. Використовуються також і сучасні синтетичні матеріали: MemoryGel, ортопедична піна, Спонфлекс та багато інших.

Матрас с наполнителем из пенополиуретана
Матрац із наповнювачем з пінополіуретану

Наші рекомендації

При виборі матраца необхідно враховувати вік, комплекцію та стан здоров'я людини. Людям старшого покоління матраци підвищеної твердості і навіть тверді не рекомендовані. Незручна поза може спричинити біль у хребті та суглобах, а також порушення кровообігу. Для них можна порекомендувати м'які моделі Sonel Prestige 5 чи HingFoam Soft.

Матрас HingFoam Soft
Матрац HingFoam Soft

Складніша справа з дітьми, особливо дошкільного віку або з учнями молодших класів. Вони часто використовують матраци не за призначенням, стрибають на них як на батутах. Отже, матрац потрібно вибирати безпружинний та дуже міцний. Найкращі моделі для цих категорій – жорсткі Evolution Cascade або Take&Go bamboo Neoblack. Немовлятам підійде жорсткий зразок Herbalis Kids Cocos із чохлом із водонепроникної тканини.

Матрас детский Herbalis Kids Cocos
Матрац дитячий Herbalis Kids Cocos

Ліжко для сімейних пар повинно мати ширину не менше 160-180 см. Їм не слід купувати зразки із залежним пружинним блоком, сон на них перетворитися на муку. Партнери заважатимуть один одному, що не дозволить їм відпочити. Найкращим чином таким вимогам відповідають моделі American Dream Franklin та ВЕЛАМ ЛАЗУРИТ.

Матрас American Dream Franklin
Матрац American Dream Franklin

Найпростіше з молодими та людьми середнього віку, які можуть вибирати матрац будь-якої жорсткості, відповідний за розмірами. Людям, які мають надмірну вагу, можна придбати матраци серії Come-for Титан, Хром або Рафт. Юнаки та дівчата тендітної комплекції зможуть добре виспатися на моделях Sleep&Fly Organic Alfa або Epsilon.

Таблица для подбора матраса по массе тела и росту человека
Таблиця для підбору матраца за масою тіла та зростання людини

Більш детальну інформацію, як вибрати хороший матрац, можна на сайті portes.ua. Моделі згадані у статті представлені в колекції нашого інтернет-магазину та їх можна придбати за доступними цінами.