Майже жоден ремонт у квартирі не обходиться без заміни дверей. Причому змінюються як вхідні, а й міжкімнатні конструкції. Як тільки людина замислюється про їхню покупку, у неї виникає питання: які міжкімнатні двері краще? На ринку сотні і навіть тисячі пропозицій із великої кількості матеріалів, різних кольорів, з унікальним зовнішнім виглядом та конструкцією, серед яких і тренд останніх років – двері прихованого монтажу . Зібравши питання покупців, експерти маркетплейсу PORTES.UA® спробували підготувати вичерпне керівництво щодо вибору міжкімнатних дверей для квартири та будинку.

как выбрать межкомнатные двери

Базові параметри: розмір, матеріал, конструкція

Не кожному хочеться глибоко вникати в тему, знаючи які ставити міжкімнатні двері. Якщо ви плануєте купити виріб, який простоїть 3-5 років до наступного ремонту, можна орієнтуватися на базові параметри (розмір, матеріал, конструкція) та дизайн (колір, стиль, декор). Особливості конструкції і «начинку» міжкімнатних дверей зазвичай вивчають ті, хто облаштовує квартиру або будинок на довгий термін, вибираючи все найкраще.

Як визначити потрібний розмір міжкімнатних дверей

Не має значення, чи ви хочете купити ексклюзивні двері за високою ціною або недорогий виріб, важливо, щоб модель підходила до вашого дверного отвору. Визначити, які мають бути міжкімнатні двері за розміром можна за спеціальними каталогами з таблицями відповідності розмірів. У наших каталогах часто вказані характеристики дверей для конкретних товарів.

Вам знадобиться наступні параметри дверей:

  • висота конструкції від рівня статі;
  • ширина за максимальними точками отвору;
  • найбільша товщина стіни, де будуть встановлені двері;
  • ширина лиштви;
  • рівні стикування підлоги приміщень будинку, якщо між ними є різниця по висоті.

Загальне уявлення про особливості вимірів можна отримати з картинки нижче. Правильність даних дуже важлива, тому що змінювати дверний отвір складніше, ніж підібрати відповідний виріб під існуючий. Докладніше це питання розкривається у двох наших статтях на тему: розміри дверних отворів і як визначити розмір міжкімнатних дверей .

как замерить дверной проем

Який матеріал для міжкімнатних дверей краще

Існує думка, що більшість міжкімнатних дверей роблять із дерева, але це не так. Хоча дерево залишається одним з найпопулярніших варіантів, вибір матеріалів значно ширший. У магазинах можна зустріти моделі, виготовлені з таких матеріалів:

  • масив деревини;
  • ДСП та ДВП;
  • МДФ;
  • скло з різними видами декору;
  • металопластик та двері ПВХ.

Розглянемо докладніше найпопулярніші матеріали, їх плюси та мінуси. Знання загальних особливостей сировини, з яких створюються вироби, допоможе зрозуміти, з якого матеріалу краще вибрати міжкімнатні двері.

Масив дерева

Двері з дерева вважаються преміальними і коштують дорожче за інших. Їх люблять за екологічність, солідність, безпеку та красу, тому такі моделі часто купують у дорогі котеджі та будинки. Найбільш затребуваними породами дерева вважаються дуб, бук, граб, білий ясен, хвойні, найчастіше сосна.

двери из массива дерева

Перейти до категорії Дерев'яні двері

Переваги дверей з масиву:

  • відмінний зовнішній вигляд;
  • міцність, надійність, довговічність;
  • хороші показники шумоізоляції та теплоізоляції.

Головним мінусом називають високу вартість таких моделей. Також деревина має значну вагу, що вимагає серйозного облаштування дверного отвору.

МДФ

Міжкімнатні двері зі МДФ, як правило, не поступаються за міцністю конструкціям з дерева, при цьому каркас виходить порівняно легким. Сама по собі плита є спресованою під тиском натуральною дерев'яною стружкою, причому для склеювання не використовують смоли, що виділяють формальдегід. Це робить конструкції безпечними для дитячих кімнат.

Перейти до категорії Ламінованих МДФ дверей

Міжкімнатні двері із МДФ мають такі переваги:

  • висока міцність та ударостійкість;
  • легкість та доступна ціна;
  • різноманітні дизайни.

Скло

Скляні двері – це особливі вироби, вони відрізняються високою естетичністю. Якщо вам питання про те, як вибрати міжкімнатні двері в квартиру асоціюється в першу чергу з дизайном виробу, варто звернути увагу саме на цю категорію дверей. Вони ідеально виглядають на фото, пропускають світло і виглядають краще за більшість інших моделей.

стеклянные двери

Перейти до категорії Скляні двері

Перевагами скляних дверей називають:

  • високу міцність. Пройшло багато часу з моменту виготовлення першого скла, сьогодні його навчилися робити абсолютно надійним та безпечним;
  • абсолютну екологічність;
  • легкий корпус (порівняно з масивом дерева).

Мінусами таких моделей стає їхня дорожнеча, низькі показники теплоізоляції та складність у догляді. Щоб двері зберігали гарний зовнішній вигляд, господар повинен регулярно мити та протирати її спеціальними засобами.

Пластик (двері ПВХ) та металопластик

Пластикові двері дуже практичні та дешеві, а потім користуються найбільшою популярністю у власників для дач чи заміських будинків. Вони майже не брудняться, щільно замикаються, не бояться води, завдяки чому довго служать навіть будучи встановленими у вологих приміщеннях (ванна, кухня). Ціна таких виробів мінімальна, але вони виглядають відверто погано. А дешеві моделі мають звичку заїдати, тому що у них швидко ламається фурнітура.

двери из ПВХ

Металопластикові двері зазвичай виглядають трохи краще і служать довше за рахунок наявності армуючого каркасу. Вони менше страждають від перекосів, через які двері ПВХ можуть перестати зачинятися. Але хороші металопластикові вироби важко назвати недорогими. Ціна покупки часто порівнюється з непоганими моделями зі скла або МДФ, а в такому разі краще зробити вибір на користь іншого матеріалу. Він виглядає естетичніше, а в довговічності та надійності не поступається.

Конструкція (спосіб відкриття) міжкімнатних дверей

Виділяють кілька типів дверей по конструкції або способу відчинення. Про них часто пишуть у порадах, як правильно вибрати міжкімнатні двері. Момент важливий, тому ми також не можемо обійти його увагою. На малюнку нижче представлено одну з класифікацій.

способы открывания межкомнатных дверей

Наші експерти називають такі затребувані варіанти дверей за способом відчинення:

  • розстібні. Дешеві конструкції, які користуються найбільшою популярністю, тому що є класичними. Двері такого типу випускають практично всі фірми, що займаються виробництвом міжкімнатних конструкцій. Орні моделі можуть відкриватися всередину або назовні, ставитися праворуч косяка або зліва;
  • розсувні або двері-купе. Вони дещо дорожчі через необхідність ставити напрямні (рейки). Недолік їх у тому, що двері гірше прилягають до отвору, тому знижується шумоізоляція і гірше зберігається тепло. Ще з часом рейки може викривитися, що утруднить використання дверей;
  • складні. Такі двері найчастіше називають гармошкою. Теж погано зберігає тепло і добре пропускає звуки, але є дуже компактною. Такі двері варто вибрати для невеликої квартири;
  • маятникові або гойдаються. Найбільш дорогий варіант дизайну, тому що він вимагає ретельного припасування механізму. Є швидше стильним аксесуаром: хоча він виглядає краще, його обслуговування є більш витратним за грошами та часом. До того ж двері на такому механізмі повинні бути легкими, а це обмежує вибір матеріалів.

Вибираючи конструкцію, думайте насамперед, навіщо вам потрібні двері. Якщо вона повинна умовно зонувати простір, використовуйте складні та розсувні моделі. Якщо приміщення потрібно максимально ізолювати, варто віддати перевагу розпашним виробам.

Важливо знати! Якщо вам потрібна хороша шумоізоляція, не варто винаходити велосипед. Встановіть класичні двері, які щільно прилягають до дверної коробки і забезпечені ущільнювачем. Вона добре глушить сторонні звуки.

«Начинка» міжкімнатних дверей: плюси та мінуси різних моделей

Кожен професіонал знає, що на характеристики міжкімнатних дверей впливає не тільки матеріал виготовлення, а й внутрішній пристрій та оздоблення. Використання сучасних технологій дозволяє створювати різні моделі дверей. Розглянемо їх основні особливості.

модели дверей

Внутрішній пристрій дверей

Вирішуючи питання про те, як вибрати міжкімнатні двері в квартиру, обов'язково приділіть увагу її влаштуванню. Зараз найбільш популярні чотири типи дверного полотна:

  • фільончасте. Складається з рами, яка ділиться на кілька фрагментів дощечками-філяшками. Вони тонші, ніж сама рама, і кріпляться на пази. Частина полотна може бути заповнена склом;
  • щитові чи каркасні. Найчастіше робляться на основі масиву дерева, з якого виготовляється каркас. Він обшивається листами МДФ, порожнечі всередині заповнюються різними теплоізоляційними матеріалами. Один з різновидів щитових дверей - мазонітові. Вони створені на основі каркасної технології, але імітують фільончасту конструкцію;
  • царгові. Схожі на фільончасті, тому що теж робляться з брусків, але царги більш товсті і важкі. Також на царгових дверях використовуються безкромкова технологія виробництва, тому вони не мають приклеєної кромки;
  • погонажні. Також виконуються на основі каркаса, але він заповнюється рейками, скляними вставками та іншим декором.

Якщо двері зроблені якісно, не можна сказати, що якийсь варіант кращий чи гірший, вони всі досить надійні та довговічні. Царгові та фільончасті моделі дуже сильно залежать від якості деревини. Не варто брати двері з сосни або ялинки, краще віддати перевагу дубу, грабу, горіху. Такий виріб прослужить набагато довше.

Особливості різних оздоблень дверей і чому вони важливі

Крім внутрішнього пристрою двері на характеристики виробу значно впливає обробка полотна. Основні варіанти, доступні у більшості виробників:

  • спеціальна плівка ПВХ . Таке покриття дуже практичне, не боїться води та захищає дверне полотно (тому моделі з таким покриттям нерідко роблять для приміщень із підвищеною вологістю);
  • шпон та екошпон . Для покриття основної коробки, яка може бути зроблена з бруса, ДСП або МДФ, використовується тонкий зріз деревини. Подібне оздоблення робить недорогі двері схожими на моделі з масиву.
  • фарба . Найдешевший і гранично простий варіант. Головний плюс - можливість перефарбувати двері в будь-який інший колір, якщо поточний набридне. Мінус фарбування в тому, що покриття може лягти нерівно. Людина, яка займається фарбуванням, повинна мати достатні вміння, інакше ви просто зіпсуєте двері;
  • масив . Натуральні та цінні породи деревини використовуються для покриття міжкімнатних дверей досить часто. Такі моделі значно дорожчі за інші, зате виглядають дуже стильно.
  • ламінат . Ще один варіант обробки економ-класу. Дозволяє імітувати будь-який сорт деревини, може тонуватися у будь-який відтінок. Зазвичай такі двері важать досить мало, тому що як база теж береться недорогий матеріал.

Окремо можна сказати про двері зі скла . Вони можуть бути без спеціального покриття, якщо на полотні нанесений малюнок за допомогою піскоструминного гравіювання, або прикрашені плівкою.

Як правило, саме від обробки залежить зовнішній вигляд дверей. Так, моделі, покриті ламінатом або плівкою, можуть імітувати будь-яку деревину незалежно від того, який саме матеріал використовується в дверній коробці.

Фурнітура для міжкімнатних дверей

Характеристики фурнітури теж важливо вивчити, вирішуючи, які міжкімнатні двері краще взяти у квартиру чи будинок. Важливо, щоб петлі, клямки, замки, ручки були високої якості та підходили до загального дизайну дверної конструкції. Якщо ви берете модель у повній комплектації, поцікавтеся, яка компанія виробила фурнітуру і переконайтеся, що замок або ручку легко зняти. Простий монтаж функціональних елементів дозволить легко замінити їх у разі поломки.

Вибираємо двері по дизайну: стиль, колір, декор

Якісні двері – це не тільки надійний та довговічний виріб, але ще й гарний. Важливо щоб міжкімнатні конструкції добре вписувалися в інтер'єр. Можна легко зіпсувати весь продуманий дизайн приміщення, якщо купити двері, що відрізняються за стилем або навіть кольором. Тоді у кімнаті квартири чи приватного будинку буде незатишно. Саме тому важливо приділити достатньо уваги зовнішньому вигляду дверей та вибрати його правильно.

дизайн межкомнатных дверей

Стилі та їх особливості

Сучасні міжкімнатні двері робляться практично в будь-якому стилі. Знання їх особливостей, напевно, допоможе зрозуміти, як вибрати міжкімнатні двері. для своєї квартири Найбільш популярні класика, бароко, модерн, вінтаж, хай-тек та арт-деко. За словами досвідчених дизайнерів, вони відрізняються такими характерними деталями:

  • міжкімнатні двері в класичному стилі, як правило, мають фрезерування у вигляді півкола або арки, накладні та фільончасті елементи, декор у вигляді прямокутників та різних вигнутих елементів;
  • стиль бароко добре вписується в інтер'єр багатої вітальні чи спальної кімнати. Моделі відрізняються темними кольорами, багатою різьбленням, пишною фурнітурою, рослинними орнаментами;
  • модерн може використовувати як прямі, і плавні лінії, але переважно у таких дверей у декорі застосовуються прості геометричні форми, як симетричні, і асиметричні;

двери в стиле классика, барокко, модерн

  • Вінтажні міжкімнатні двері відрізняються тим, що спеціально старіють за допомогою сучасних технологій. Вони набувають «натуральних», але дуже естетичних потертостей, пошкоджень. Хорошим варіантом такі двері будуть для затишних невеликих приватних будиночків, де у пошані сімейні традиції та цінності;
  • хай-тек має на увазі мінімум декору і однотонність, гладкість дверного полотна. У цьому стилі не використовуються візерунки або накладки, прикрасою може бути хіба що вставка з іншого матеріалу (скляна, алюмінієва);
  • арт-деко включає безліч стилів. Найчастіше двері в цьому стилі виготовляються з натурального дерева або декоруються під нього. Нерідко мають скляні або інші вставки як декор. Найчастіше в дизайні використовуються плавні лінії, рослинні мотиви, але бувають і винятки.

двери в стиле винтаж, хай-тек, арт-деко

Колір міжкімнатних дверей

Бажаючи ідеально узгодити оформлення приміщення і з дверною конструкцією, багато хто намагається зрозуміти, як вибрати колір міжкімнатних дверей. Існує кілька підходів, що дозволяють вписати виріб в інтер'єр:

  • вибирати двері під колір меблів, підлоги, елементів декору, вікон;
  • зробити міжкімнатну конструкцію одним із головних акцентів, зупинивши вибір на контрастній моделі;
  • купити модель у нейтральному кольорі: білу чи чорну. Такі двері підійдуть до будь-якого інтер'єру.

Саме вибір кольору найчастіше впливає на те, наскільки природно виглядають двері в інтер'єрі, тому бажано приділити цьому моменту достатньо уваги.

цвет межкомнатной двери

Найбільш популярними кольорами вважаються білий, світло-коричневий та червонуватий. Важлива їх особливість у тому, що вони підходять майже всім дизайнам.

Декоративні елементи

Правильно підібрані декоративні елементи майже завжди допомагають легко та швидко вписати дверну конструкцію в інтер'єр. Як декор можуть використовуватися:

  • різноманітні накладки на дверній коробці;
  • принти, візерунки;
  • вставки зі скла, алюмінію, пластику;
  • різьблення та ін.

Декор на дверях буває дуже різним. Перед покупкою ретельно вивчіть фото продукції та переконайтеся, що прикраси узгоджуються з елементами дизайну кімнати. Якщо ні, краще відмовитися від моделі та вибрати більш підходящий варіант.

декоративные элементы двери

Вартість (класи дверей)

Ціна дверей багато в чому визначається класом, якого відноситься модель. Виділяють три базові сегменти, всередині яких можна виділити найкращих виробників міжкімнатних дверей:

  • Елітний. У нього потрапляють моделі з масиву дуба чи вільхи, оброблені шпоном цінних порід дерева. Нерідко дизайнери виготовляють оригінальні вироби спеціально для елітних лінійок відомих фірм. Вартість дверей із цієї категорії починається від 500 доларів.
  • Середня. Сюди потрапляють вироби із МДФ та клеєного бруса. Цей сегмент користується найбільшою популярністю, тому що в ньому можна знайти вироби, що ідеальні за співвідношенням ціна/якість. Ціна дверей – близько 150 доларів.
  • Економ. У сегмент входять переважно недорогі моделі, часто неякісні. Виробник економить на всьому, починаючи від матеріалу коробки, закінчуючи її наповненням, якого може бути зовсім. Радості від такої покупки небагато: вона майже не виконує своїх функцій, хіба що допомагає зонувати. Вартість варіюється від 15 до 50 доларів.

Усередині класів є власне ранжування та рейтинги. Можна купити якісний економ або не дуже хорошу модель із середнього цінового сегмента – все залежить від виробника. Фірми переважно намагаються працювати в одному з них, щоб створити собі певну репутацію. Зрідка виробники дорогих елітних моделей запускають економ-лінійки. Їх це можливість привернути увагу ширшого кола покупців.

классы межкомнатных дверей

Назвемо кілька конкретних виробників. Ексклюзивні речі часто купують у дизайнера Vasyl Pinchuk (магазин VPorte) . Детально про колекції міжкімнатних дверей майстра можна почитати у нашій статті про нього . Ще один перевірений бренд, що пропонує двері високого рівня - Paolo Rossi . Дешевші та доступніші бренди: « Папа Карло », «Новий Стиль», Terminus , Korfad та інші.

Бажаєте найдорожчі двері? Тоді вам доведеться відправитися в Бухарест, де на замовлення можна отримати дивовижу з обробкою зі страз Swarovski . Коштує таке задоволення під 40 тисяч доларів. Ще елітніші моделі можна знайти на різних аукціонах, в історії є прецеденти, коли міжкімнатні двері продавалися за 1,5 мільйона доларів.

Відео про те, як вибирати міжкімнатні двері.


Кращі міжкімнатні двері у магазині Porte's

Ми сподіваємося, що тепер, розібравшись, як правильно вибрати міжкімнатні двері, ви зможете застосувати отримані знання на практиці. Загляньте в наш каталог, щоб вибрати та купити найкращі двері для квартири чи будинку. Переваги замовлення у нас:

  • широкий асортимент, у якому представлені товари різних фірм;
  • гарантія якості;
  • наявність рейтингу товарів;
  • швидка доставка покупки;
  • докладний каталог з описами та фото продукції та багато іншого.

Інтернет-магазин Porte's завжди радий допомогти клієнту, тому нашим менеджерам можна зателефонувати з будь-якого питання. Зв'яжіться з представником компанії, і фахівець не тільки порадить, як обрати міжкімнатні двері до будинку або квартиру, але допоможе оформити замовлення!