В

ймовірно, багато наших читачів ще пам'ятають ті часи, коли осіннє зниження температури сигналізувало про те, що настав час брати в руки малярський скотч і йти клеїти вікна! На щастя, на сьогоднішній день такий “ритуал” для багатьох залишився тільки у спогадах, адже все більше людей змінюють старі віконні рами, які продуваються при найменшому подуві вітру, на функціональні та невибагливі у використанні металопластикові вікна. Пластикові склопакети показали себе як практична і довговічна конструкція, що однаково добре служить і в теплу і холодну пору року. Проте, після установки даної конструкції іноді рекомендується проводити профілактику, щоб максимізувати термін служби вікна.

Любые пластиковые окна время от времени нуждаются в профилактике.
Будь-які пластикові вікна іноді потребують профілактики.

У питанні профілактики пластикових вікон розбіжність у думках існує тільки щодо частоти процедури: одні фахівці стверджують, що її потрібно проводити як мінімум раз на рік (зазвичай перед початком опалювального сезону), інші - що одного разу на два-три роки буде більш ніж достатньо . Ми схиляємось більше до першого варіанту, і радимо Вам щорічно проводити профілактику вікон, тим більше, що цей процес не займає багато часу, але гарантовано дозволить зберегти віконні конструкції в ідеальному стані щонайменше вдвічі. Хоча дана процедура є досить простою і не вимагає спеціальної підготовки і займає зовсім небагато часу, регулярне її виконання заощадить Ваш бюджет, позбавивши необхідності змінювати пластикові вікна через поломку механізму або втрату їх герметичності. Прочитавши нашу коротку інструкцію, Ви зможете самостійно проводити пластикові вікна у себе вдома.

При должном уходе пластиковые окна могут прослужить не один десяток лет!
При належному догляді пластикові вікна можуть прослужити не один десяток років!

Профілактика пластикових вікон складається з трьох основних етапів, які включають:

  1. Видалення бруду та пилу зі склопакета
  2. Перевірку функціонування, а в разі потреби та регулювання механізмів вікна
  3. Перевірку та змащування гумових ущільнювачів вікна

Для цих нехитрих маніпуляцій Вам знадобляться деякі засоби для комплексного догляду, які можна придбати у будь-якому господарському магазині або гіпермаркеті. Існує величезна кількість засобів догляду за вікнами, які найчастіше випускаються тими ж компаніями, що і самі склопакети. Найнадійнішим варіантом буде підібрати засіб тієї ж фірми, вікна якої встановлені у Вашій квартирі. Однак, якщо такі відсутні в магазині або Ви не пам'ятаєте назву бренду, Ви можете звернутися за допомогою до консультанта магазину, який допоможе підібрати потрібне, тим більше, що більшість з догляду за вікнами схожі за своєю структурою і призначені для одних і тих самих завдань .

Средства по уходу за окнами можно приобрести в специализированных магазинах.
Засоби для догляду за вікнами можна придбати у спеціалізованих магазинах.

Тепер перейдемо безпосередньо до профілактики вікна. Першим кроком у цьому процесі є очищення склопакета від забруднень, що накопичилися внаслідок попадання вуличного пилу, частинок сухого листя або дощової води. Цей етап практично нічим не відрізняється від звичайного миття вікон. Однак, крім митися самого скла, тут слід приділити особливу увагу рухомим частинам віконної конструкції, від яких залежить функціонування всього механізму. Для миття буде потрібний спеціальний віконний очисник для ПВХ, склад якого не зашкодить фурнітуру, розчинивши її спеціальне покриття, що забезпечує герметичність вікна та міцне прилягання гумок один до одного. У разі відсутності спеціалізованого очищувача для вікон можна використовувати засіб для миття посуду або простий мильний розчин. Найголовніше, щоб у складі миючого були відсутні елементи, що містять кислоти, луги або хлор.

Первый шаг - очистите окно от грязи.
Перший крок – очистіть вікно від бруду.

Наступний етап полягає у тестуванні роботи механізму склопакета. Для цього потрібно кілька разів відкрити та закрити вікно, перевірити його роботу в режимі провітрювання. Якщо всі ці маніпуляції вдаються легко і Вам не доводиться прикладати особливих зусиль, можете сміливо переходити до наступного кроку. Якщо ж Ви помітили, що на якомусь із етапів вікно закривається важче, швидше за все проблема полягає у фурнітурі. Для того, щоб виправити це, необхідно змастити внутрішні металеві частини віконного механізму спеціальним мастилом на основі рідких синтетичних масел. Якщо це не допомогло, слід озброїтися ключем і відрегулювати фурнітуру.

Убедитесь, что механизм окна работает исправно.
Переконайтеся, що механізм вікна працює справно.

Останній пункт у профілактиці пластикових вікон полягає у перевірці мастила гумових ущільнювачів вікна. Внаслідок механічних пошкоджень, перепаду температур, води або впливу сонячних променів захисний шар на гумових ущільнювачах може стиратися та вікно не щільно закриватиметься. Для того, щоб не допустити таку проблему, щорічно достатньо змащувати гумки спеціальною речовиною на силіконовій основі.

Проверьте состояние резиновых уплотнителей окна.
Перевірте стан гумових ущільнювачів вікна.

Таким чином, завдяки трьом нескладним діям можна значно продовжити термін служби вікон і забути про ремонт ще на довгий час!