В

У Києві відбулося офіційне нагородження переможців всеукраїнського конкурсу Ukrainian Urban Awards.

Фото зала КВЦ "Парковый" во время церемонии награждения победителей конкурса Ukrainian Urban Awards

Переможцем став сучасний театр на Андріївському узвозі, спроектований архітекторами харківського бюро Drozdov&Partners Олега Дроздова. Окрім цього проект зайняв перше місце в номінації «Архітектура культурно-соціальних об'єктів».

Фото фасада театра на Подоле. Фасад разделен на две части, где нижняя облицована желтым кирпичом, а верхняя – металлом

Новий фасад викладено з дореволюційної київської цегли. Технічні театральні елементи поміщені в фальцевим металом і засунутий вглиб об'єм. А вхідна група забезпечує взаємозв'язок із вулицею, перетворюючи гостей театру та перехожих на акторів та глядачів, і навпаки.

Фото вестибюля театра с серым бетонным потолком, бетонными колонами и панорамным остеклением

Окрім цього, будівля обладнана всіма необхідними зручностями для людей з інвалідністю. На сьогоднішній день театр на Подолі є найсучаснішим театром в Україні з технічного погляду.

Фото сцены театра и зрительного зала

Про Ukrainian Urban Awards

Незважаючи на те, що конкурс Ukrainian Urban Awards проходив вперше, серед архітекторів та дизайнерів захід набув відчутного резонансу, адже на відбірному етапі організатори отримали понад 500 заявок на участь.

Фото макетов архитектурных проектов, собранных вручную из бумаги, дерева и спичечных коробков

Проекти оцінювалися у 9 номінаціях:

  • житлова архітектура
  • комерційна архітектура
  • архітектура змішаного типу використання
  • реновація/реконструкція історичного об'єкту
  • архітектура громадських об'єктів
  • архітектура культурно-соціальних об'єктів
  • ландшафтна архітектура та планування
  • інновації у будівництві
  • архітектурне освітлення

До складу журі увійшли: головний архітектор Копенгагена Тіна Собю, виконавчий директор Zaha Hadid Architects Крістос Пассас, головний архітектор Барселони 2011-2015 років. Вінсенте Гуайарт, керівник відділення урбаністики в Академії архітектури Амстердама Маркус Аппенцеллер. З України місце у журі посів головний архітектор Києва Олександр Свистунов, заступник міністра регіонального розвитку будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе та головний архітектор Києва 2010-2015 рр. Сергій Целовальник.

Фото Андреевского спуска в вечернем освещении

Всеукраїнський конкурс архітектури та урбаністики покликаний визначати найкращі архітектурні об'єкти України, незалежно від їхньої форми, розміру та бюджету. Мета конкурсу – підвищення стандартів у сфері архітектури та поширення досвіду, тенденцій та інновацій у будівництві.