В

Аша спальня є місцем відпочинку, вона є зону, вільну від занепокоєння, простір релаксу і спокою. Після довгої роботи над створенням ідеального інтер'єру необхідно завершити композицію бездоганним вибором головного гравця будь-якої спальні - ліжка. Вибір ліжка – це не банальний вибір матраца та каркаса, це також має пряме відношення до Вашого здоров'я, настрою, загальної атмосфери та завершеності ідеї дизайну.

То как вы и на чем проведете свою ночь, определит ваш день.
Те, як ви і на чому проведете свою ніч, визначить ваш день.

Ми підготували кілька порад про те, як вибрати ідеальний варіант ліжка та не проґавити важливих деталей. Це буде невелике керівництво, яке дозволить Вам обійти довгий шлях поневірянь меблевими магазинами, і випробувати справжню насолоду від покупки.


Визначте параметри спальні

Йдеться про ергономіку.

Визначте параметри вашої спальні, виходячи з цієї інформації, ви зможете скоригувати вимоги за розміром та габаритами майбутнього ліжка. Якщо ваша кімната занадто маленька, то велике ліжко не рекомендується, тому що вона не залишає місця для прогулянок по кімнаті та інших меблів, які вам знадобиться в спальні. Розмір спальні також допоможе вам вибрати тип ліжка, висоту і узголів'я.

Щоб уникнути неточностей, запишіть розміри вашої спальні, визначте стилістику. Маючи цю інформацію, фахівці зможуть підібрати варіант, який найкраще впишеться у вашу спальню.

Мінімальне місце навколо ліжка – 70 см., це дозволить легко пройти, підійти або поставити тумбу.

Если место не позволяет поставить, так как на рисунке, поставьте одной боковиной к стенке, но обязательно оставьте место у изножья.
Якщо місце не дозволяє поставити, тому що на малюнку, поставте однією боковиною до стінки, але обов'язково залиште місце біля підніжжя.

На замітку!

  • типовий розмір ліжок в Україні, для двох осіб: 160 х 200 та 180 х 200 сантиметрів;
  • відповідно для одного: 80 х 200 та 90 х 200 сантиметрів.
  • по довжині ліжко необхідно вибирати мінімум на 10 см. більше за найвищу людину, яка буде на ній спати;
  • щоб правильно вибрати ширину, необхідно лягти на ліжко, покласти руки на груди і якнайширше розставити лікті, якщо останні не звисають і вам комфортно – значить, розмір обраний правильно.

Визначте свій бюджет

Важливо визначити допустимі межі цінового діапазону, щоб пошук був максимально ефективним та комфортним. Крім того, Ваші зусилля на вибір будуть марні, якщо не скласти уявлення про мінімальну ринкову вартість бажаного ліжка. Отже, коли ви вибираєте ліжко, стежте за тим, щоб воно не просто відповідало вашому смаку та стилю спальні, але й не виходило за межі вашого бюджету.


Помните, что кроме самой кровати необходимо правильно выбрать матрас.
Пам'ятайте, що, крім самого ліжка, необхідно правильно вибрати матрац.

Інвестуйте в якість

Переконайтеся, що вибране ліжко ідеальної якості. Цей елемент меблювання вимагає особливого трепету в цьому аспекті, оскільки вибирається на довгу перспективу. Зверніться до онлайн відгуків або зверніть увагу на виставкові екземпляри, оцініть їх стан.

Вибирайте вдумливо і ґрунтовно, враховуючи перераховані вище аспекти і покладаючись на своє бачення.


Качество кровати - это первостепенная характеристика выбора, поскольку выбирается на долгую перспективу.
Якість ліжка – це першорядна характеристика вибору, оскільки вибирається на довгу перспективу.

Іноді, якщо ви не правильно розрахували бюджет, краще скористатися розстрочкою та придбати ліжко трохи дорожче, але необхідної якості. І нехай сон буде солодким.

Визначте майбутнього власника

Це також важлива деталь для розуміння перед покупкою:

  • якщо Ви шукаєте ліжко для сім'ї, тоді двомісне ліжко буде чудовим вибором;
  • для однієї людини або підлітка ідеальним варіантом буде полуторне ліжко, його розмір: від 100 до 150 на 200 см, що іноді дозволяє спати і вдвох;
  • якщо це дитяча спальня, то ліжка, призначені для дітей, доповнені улюбленими героями дитини або завдяки конструкції дозволяю грати та насолоджуватися пригодами протягом усього дня.
Возраст, предпочтения и образ жизни, должен определять в каком стиле и как будет оформлена кровать
Вік, уподобання та спосіб життя, повинен визначати в якому стилі та як буде оформлене ліжко

На замітку!

Якщо дозволяють параметри кімнати, зупиніть вибір на ліжку "king-size" (королівський розмір) – це надасть повну свободу для комфортного сну. Навіть коли у вас маленька дитина великий розмір дозволить вам проводити спільний час з маленьким дивом - незабутнє почуття для батьків. Наприклад, в Японії всі діти сплять з батьками, звичайно, до певного віку, але вони точно знаються на вихованні дітей.

Не проганяйте дітей, адже вони й самі незабаром підуть
Не проганяйте дітей, адже вони й самі незабаром підуть

Створіть гармонійне поєднання

Ваше ліжко буде серцем спальні. Тому переконайтеся, що вона доповнюватиме і прикрашатиме загальну стилістичну задумку, але ніяк не йтиме врозріз з нею.

Якщо інтер'єр виконаний у класичному стилі, то зупиніть свій вибір на ліжку зі стильним різьбленням у парі з елегантним балдахіном.


Для стилю Хай-тек необхідно вибирати низьке ліжко, з простою геометрією та формами.

Дуже важливо створити гармонійне та атмосферне поєднання головних аспектів декорування та меблювання спального простору.

Кровать во многом зависит от ваших вкусовых предпочтений и темы оформления интерьера.
Ліжко багато в чому залежить від ваших смакових уподобань та теми оформлення інтер'єру .

Виберіть тип ліжка

Це питання функціональності та зовнішнього вигляду одночасно.

Найпоширеніші види ліжок:

  • ліжко-подіум – нерухомий каркас, на який встановлюється матрац
Суцільна або з висувними ящиками основа ліжка та великий високий матрац – характерні риси такого типу ліжок
Суцільна або з висувними ящиками основа ліжка та великий високий матрац – характерні риси такого типу ліжок
Зверніть увагу на цю фотографію ідеальний варіант оформити спальню на 10 квадратних метрах. Варіантів виготовлення ліжок-подіумів багато. Навіть в обмеженому просторі може виглядати розкішно!
Зверніть увагу на цю фотографію ідеальний варіант оформити спальню на 10 квадратних метрах. Варіантів виготовлення ліжок-подіумів багато. Навіть в обмеженому просторі може виглядати розкішно!
  • шафа-ліжко (ліжко-трансформер) – механізми, які використовують при виготовленні, дозволяють ховати чи складати ліжко. Існують варіанти як горизонтальні (піднімаються по ширині), так і вертикальні (піднімаються по довжині).
Кровать в шкафу – популярное решения для наших малогабариток
Ліжко у шафі – популярне рішення для наших малогабариток
Вертикальный и горизонтальные варианты трансформации
Вертикальні та горизонтальні варіанти трансформації
  • ліжко з підйомним механізмом – ще один популярний варіант розумного використання місця, наприклад, для постільної білизни.
Кроме материалов изготовления, о которых мы поговорим ниже, важно обратить внимание на механизмы которые позволяют трансформировать кровать. Их надежность равносильно сроку ее службы.
Крім матеріалів виготовлення, про які ми поговоримо нижче, важливо звернути увагу на механізми, які дозволяють трансформувати ліжко. Їх надійність дорівнює терміну її служби.
  • Двоярусна - ідеальний варіант для дитячої кімнати. Навіть коли простору достатньо, діти віддають перевагу саме такому типу ліжка, а ми вже згадували, що думка власника ліжка один з важливих параметрів при виборі.
Якісні матеріали, раціональність та правильно підібраний розмір дозволяють оформити спальні місця дітям, аж до підліткового віку.
  • ліжко-горище – цей тип ліжка характерний тим, що на першому поверсі обладнано робоче місце.
Пример того, как на двух квадратных метрах функционально оформляется рабочее и спальное место.
Приклад того, як на двох квадратних метрах функціонально оформляється робоче та спальне місце.

Виберіть тип, що ідеально підходить для вашої спальні або дитячої кімнати.

Виберіть матеріали

Ліжка виготовлені з різних матеріалів. Ви повинні вирішити, чи ви хочете, щоб це було дерево, латунь, нержавіюча сталь, бамбук або тростину.

Визначте: чи потрібні вам спинка, підніжки та узголів'я.

Дерево – гарний та довговічний матеріал. Залежно від породи та кольору вдало підходить під різні стилі. Ідеальний варіант, але найвища ціна.

Качественно подобранные материалы, легкий и лаконичный стиль. Хозяева этой спальни были невероятно довольны работой дизайнера
Якісно підібрані матеріали, легкий та лаконічний стиль. Господарі цієї спальні були неймовірно задоволені роботою дизайнера

Ротанг набагато рідше можна зустріти, але ідеальний матеріал для східного або сільського стилю. Натуральна тропічна рослина, пориста структура його стебел дозволяє виготовляти плетені меблі, що володіє хорошими споживчими властивостями.

Если вам нравиться такой стиль –обязательно ищите мебель из ротанга.
Якщо вам подобається такий стиль - обов'язково шукайте меблі з ротанга.

Метал – відносно дешевий і найміцніший матеріал. Форми, що легко задаються, дозволяють виготовляти на замовлення різні варіанти.

Підходить для стилів: Прованс, Шеббі-шик, Електрика, Модерн, Лофт ... Універсальний матеріал, який, знаючи особливості, легко інтегрувати в різні інтер'єри .

Если вы думаете что металлическая кровать вам не подойдет – посмотрите на этот интерьер
Якщо ви думаєте, що металеве ліжко вам не підійде – подивіться на цей інтер'єр

МДФ та ДСП – масовий, дешевий, але не дуже міцний та екологічний матеріал. Можна купувати якщо екологічний клас: Е0 та Е1. Більш дорогі моделі покриваються шпоном, тоді візуально, важко відрізнити від дерев'яного ліжка.

Виберіть матеріал ліжка, що ідеально підходить для вашої спальні відповідно до бюджету
Виберіть матеріал ліжка, що ідеально підходить для вашої спальні відповідно до бюджету

На замітку!

  1. Переконайтеся, що матеріал ліжка, яке Ви оберете, збігатиметься з Вашою темою оформлення інтер'єру . Наприклад, якщо Ви хочете спальню в японському стилі, зупиніть вибір на дерев'яному або бамбуковому ліжку.
  2. Зверніть увагу на узголів'я ліжка - те, які матеріали і як воно виготовлено, визначить не тільки зовнішній вигляд всього ліжка, а й функціональність, більш того, може визначити весь настрій спальні.
Злегка веселе ліжко – краще ніж просто ліжко. Полиці в головах дозволять залишити потрібну річ поряд.
Злегка веселе ліжко – краще ніж просто ліжко. Полиці в головах дозволять залишити потрібну річ поряд.