Облаштовуючи домашній кабінет, слід подбати не лише про зручні меблі, а й про використання оптимальних джерел світла. Грамотно вибрані та розташовані освітлювальні прилади допоможуть зберегти зір, перешкодять швидкій втомлюваності та появі головного болю, викликаного напруженням очних м’язів. Якщо за рекомендацією лікаря вам вже довелось носити окуляри або купити астигматичні лінзи, тим більше потрібно піклуватись про правильне освітлення робочого місця. Це знизить навантаження на очі та сприятиме покращенню загального зору. У цій статті ми зібрали поради спеціалістів світлотехнічної сфери та дизайнерів з приводу створення комфортних умов для очей під час роботи у домашньому офісі. 

Загальне освітлення робочого простору

Намагайтесь по максимуму використовувати природне денне світло. Для цього стіл слід встановлювати неподалік вікна, але не прямо перед ним. За умов недостатнього природного освітлення не слід користуватись лише настільною лампою. Її сфокусоване світло виявиться занадто різким і викликатиме навантаження на очі. Використовуйте м’яке верхнє освітлення у парі з локальним. При наявності кількох ярусів світло стає збалансованим і легше сприймається органами зору. 

Працюючи, ви періодично відриваєтесь від паперів або монітору комп’ютера, дивитесь у простір приміщення поза цільовим освітленням. Якщо у кімнаті забагато тіней, очі повинні швидко пристосуватись до жорсткого контрасту. Це викликає їхнє напруження і неприємні наслідки, пов’язані із цим. Використовуйте для створення додаткового освітлення торшер або бра. 

Чоловік у кашеміровому светрі розмовляє по мобільному телефону в своєму домашньому офісі. Простір оформлено сучасними меблями: великий робочий стіл, стільцем, полицями з книгами та різними декоративними елементами. Освітлення забезпечують кілька настінних ламп. За вікном жалюзі.

Особливості освітлення робочого столу

Найчастіше в якості джерела сконцентрованого світла обирають настільну лампу. Її треба правильно розмістити. Якщо вам потрібно писати або виконувати креслення, тінь не повинна заважати. Лампу слід встановити з боку, протилежного робочій руці. Для зручного читання світло повинно падати на розворот книги, посередині. Якщо ви малюєте або ремонтуєте електроніку, встановіть лампу над робочою зоною. Світло не повинно падати на монітор комп’ютера, щоб не утворювались відблиски. Помістіть її над екраном, на висоті 40-45 см. Найкращий вибір для людей з гарним зором і тих, хто носить торичні контактні лінзи, – придбати настільну лампу з шарнірною ніжкою та поворотним плафоном. 

Принципи освітлення робочого столу:

  • рівномірність;
  • відсутність віддзеркалення;
  • мінімальна різниця яскравості монітора комп’ютера;
  • сумісність загального та локального освітлення;
  • відсутність різких перепадів при використанні змішаних джерел світла (природне та штучне);
  • комфортність власних відчуттів. 

Сучасний офісний стіл з деревини, на якому стоїть відкрита книга, освітлюється великою настільною лампою з гнучким рухомим рукавом. Поруч на столі знаходиться склянка з водою. На стіні висить абстрактний живопис у темних тонах. Сцена наповнена спокійним і робочим настроєм.

Особливості вибору джерела світла 

З усіх наявних різновидів лампочок оптимальним варіантом для освітлення робочого місця є світлодіодні. Вони вирізняються високою енергоефективністю, довгим терміном служби, мінімальним енергоспоживанням. Світлодіоди не нагріваються, дають рівне заливаюче світло без мерехтіння. Розумні лампи надають можливість коригувати інтенсивність та температуру світіння. 

Градієнт Кельвіна, що ілюструє колірну температуру від теплого до холодного світла. Зліва направо: від теплого білого (1800K) до пасмурного білого (10000K). Помічено п'ять ключових точок: світло свічі, світанок/захід сонця, світло місяця, денне світло та хмарне небо. Зображення демонструє різницю у колірній температурі між різними джерелами світла.

Світло повинне максимально імітувати природне, сонячне. Обираючи колірну температуру лампи, слід віддати перевагу моделі з нейтральним відтінком і параметрами колірної температури 4000-4500 К. Показники потужності за люменами говорять про яскравість світлового потоку. При виборі лампи враховуйте, що освітлення кожних 30 см робочої поверхні вимагає не менше 50 лм.

Сподіваємось, професійні поради допоможуть вам створити комфортне освітлення, яке збереже здоров’я ваших очей та зір.