З наближенням опалювального сезону багато власників квартир та приватних будинків відчувають занепокоєння. У холодну пору року хочеться бути впевненим, що система опалення не підведе. Її надійність, у великій мірі, залежить від виду та якості радіаторних елементів. Все більш популярними стають біметалеві радіатори, які можна встановлювати у квартирі та будинку. Розглянемо основні якості, принцип функціонування, критерії вибору.

Особливості конструкції біметалевих радіаторів

Батареї отримали свою назву за технологією виготовлення. У їх конструкції використовується подвійний метал. Для виробництва сердечника застосовується сталь, ребра — алюмінієве. Іноді внутрішні елементи виконуються із міді. У кожній секції радіатора розташовується Н-подібна труба з однією довгою частиною та двома короткими, з різьбленням. З її допомогою секції з'єднують у цільну батарею. Інші деталі — ребра. Крім секційних випускаються монолітні біметал-радіатори. Їхня основна перевага — у відсутності великої кількості стиків, тому вони витримують тиск до 100 атм., проти 40 атм., яке доступне конструкціям із секцій.

Схема пристрою біметалічного радіатора з позначенням сталевого колектора, алюмінієвого зовнішнього шару та сталевих тепловідвідних каналів.

Експлуатаційні переваги біметалічного радіатора:

  • сучасний стильний дизайн;
  • можливість вертикального та горизонтального монтажу;
  • просте складання та встановлення;
  • робота в умовах високого та нестабільного тиску;
  • несприйнятливість до сильних гідравлічних ударів;
  • функціонування з різними видами теплоносіїв;
  • стійкість до забрудненості рідини;
  • підвищена стійкість до корозії;
  • висока тепловіддача;
  • швидка реакція на команди термостату;
  • тривалий період служби — від 20 до 50 років.

Принцип роботи біметал-радіаторів

Алюмінієві деталі не просто насаджуються на колектор. Для їх з'єднання використовується метод нагрівання, що унеможливлює утворення термоізолюючих повітряних зазорів. Конструкція, в якій сталевий сердечник знаходиться в оточенні алюмінієвої оболонки, сприяє підвищенню стійкості радіатора до корозії, високому тиску та гідравлічним поштовхам. Біметалеві батареї функціонують за принципом конвекційного нагріву: підйом теплого повітря вгору та заміщення його холодним. Їхня основна особливість — мінімальний робочий об'єм теплоносія. Він становить від 300 мл до 1 л і залежить від габаритів та потужності пристрою, температури нагрівання, витрати води у системі опалення та інших факторів.

Монтаж біметалічного радіатора із використанням гайкового ключа. Робочий у рукавичках регулює з'єднання радіаторної системи.

Критерії вибору біметалевих радіаторів

Щоб правильно вибрати батареї для створення квартири або будинку комфортного мікроклімату, потрібно звернути увагу на їх основні характеристики. Насамперед варто визначити тип конструкції – секційні чи монолітні моделі. При необхідності секції можна буде додавати до вже встановленої батареї. Також важливо правильно розрахувати необхідну загальну потужність. Вона вказується виробником та становить 160-2500 Вт. На потреби в потужності впливають параметри теплопровідності будівлі, які залежать від матеріалу виготовлення та товщини стін, кількості дверей та вікон. У секційних моделей тепловіддача вказується на одне відділення. Одна секція обігріває 1-2 м2. Виробники зазвичай уточнюють, скільки їх має бути в конструкції радіатора: парна, непарна чи будь-яка кількість.

Щоб не помилитись у виборі, варто звернутися до фахівців. Інтернет-магазин радіаторів та побутової техніки для дому Vencon завжди радий допомогти. Тут великий вибір якісних біметалевих та алюмінієвих моделей виробництва надійних брендів, монтажні послуги, сервісне обслуговування та професійна підтримка.