2023 року заміське життя стає дедалі привабливішим для українців. Багато жителів країни вже оцінили більш високу безпеку проживання за містом. Крім того, українське село може запропонувати більше комфорту, ніж місто. По-перше, житло коштує дешевше, по-друге, у власника приватного будинку набагато більше можливостей в облаштуванні інтер'єру, а по-третє, всі комунікації автономні. Але найважливіший плюс заміського життя – можливість працювати у перспективному аграрному секторі. На тлі інфляції та скорочення кількості робочих місць ця можливість виглядає особливо привабливою. Хороші можливості для розвитку фермерам також дають різні програми підтримки від нашої держави та західних партнерів, зокрема, від США, наприклад, USAID та AGRI.

Сільськогосподарська техніка на пшеничному полі

Почати займатися фермерством не так важко, як здається на перший погляд. Головне, мати базові знання та мати гарну сільськогосподарську техніку. Сучасний комбайн, шнековий навантажувач, трактор та інша техніка стануть незамінними помічниками для фермера та допоможуть заробити більше. Давайте розбиратися, яка сільськогосподарська техніка входить до обов'язкового списку.

Підготовка ґрунту та посівні роботи

Першим у домашньому парку техніки має з'явитися трактор. Це багатофункціональна техніка, яка бере участь у всіх етапах вирощування зернових культур. Насамперед – у підготовці поля. За допомогою трактора із закріпленим на ньому плугом фермер орає землю. Після орання плуг змінюють на сівалку і засівають поле.

Вибираючи трактор, важливо враховувати його тягову потужність. Саме від цього показника залежатиме, яке обладнання вдасться приєднати до трактора. Другий момент, на який слід звернути увагу – колесами чи гусеницею оснащений трактор. Гусеничні моделі дуже гарні для роботи з пухким ґрунтом. Колісні моделі більш мобільні і можуть самостійно пересуватися дорогами загального призначення, але вони підходять тільки відносно твердого ґрунту. Вибір плуга і сівалки залежатиме від розміру поля, а також від типу культури, що засівається.

Догляд за посівами

До цієї категорії відноситься техніка для поливу та зрошення. Якщо поле велике, найпростіше поливати його за допомогою спеціальної дощувальної машини. Техніка використовується для поливу та пилопридушення.

Для догляду за рослинами обов'язково знадобиться гарний обприскувач. Він потрібний для таких завдань:

  • Регулярне внесення добрив.
  • Обприскування рослин від шкідників.
  • Розбризкування ліків для профілактики та лікування хвороб сільськогосподарських культур.

Є два основні типи обприскувачів: самохідні та причіпні. Якщо у господарстві вже є трактор, для обприскування поля доцільно купити причіпний обприскувач. Його чіпляють до трактора, як плуг чи сівалку, а потім обробляють поле.

Збирання врожаю сільськогосподарської техніки

Збір та перевезення врожаю

Для швидкого та акуратного збирання врожаю потрібен комбайн. Більшість сучасних моделей додатково оснащені молотаркою, жниваркою або віялкою. Це дозволяє зібрати ще зростаючий урожай і на виході отримати готове до транспортування та продажу зерно. Після обробки комбайном зерно збирають у великі причепи, які знову-таки «тягне» трактор.

Для навантаження зерна та інших культур у будь-які місткості для зберігання великого розміру або машину для транспортування використовують шнековий навантажувач. Це моторизована техніка у вигляді труби з ковшем, яка дозволяє піднімати та завантажувати зерно на висоту до 5-8 м.

Перелік необхідної техніки виходить досить великий, але не варто лякатися. В аграрному секторі дуже поширена послуга оренди, тому не обов'язково купувати все й одразу. Спочатку можна орендувати необхідне обладнання.