Облаштування присадибної ділянки – складне та трудомістке завдання. У цій статті я хочу розповісти про такі корисні геосинтетичні матеріали, як геотекстиль. Як і шиповидна мембрана, він використовується для спорудження різних гідротехнічних систем, і суттєво полегшує цілу низку різних робіт на присадибній ділянці. Розбираймось докладніше.

Геотекстиль для укладання труб

Що таке геотекстильне полотно?

Геотекстиль – це плоске полотно, виготовлене із синтетичних матеріалів: поліефіру, поліпропілену, поліаміду та поліетилену низького тиску. Рідше зустрічаються матеріали зі скловолокна, а також суміші синтетичних ниток і натуральних волокон вовни, віскози або бавовни. За способом виготовлення геотекстиль може бути тканим та нетканим (голкопробивним або термоскріпленим).

Рулон геотекстилю

Цей матеріал має унікальні властивості:

  • Висока міцність у поєднанні з еластичністю. Полотно добре тягнеться, але не рветься. Завдяки цій особливості воно витримує величезні механічні навантаження.
  • Гарна водопроникність. Всі види геотекстилю добре пропускають крізь себе воду, але при цьому самі її не вбирають. Ця особливість робить матеріал чудовим вибором для ландшафтного дизайну та сільськогосподарських робіт.
  • Високий рівень паро- та повітропроникності. Геотекстиль відноситься до «дихаючих» матеріалів, хоч він і зроблений із синтетичних матеріалів.
  • Стійкість до температурних факторів. Він зберігає свої експлуатаційні властивості при температурі від -60°C до +100°C.
  • Стійкість до біологічних факторів. Геотекстиль не гниє і не боїться цвілі. Його не ушкоджують гризуни та комахи.

Хоча геотекстиль з'явився на ринку відносно недавно, для багатьох видів робіт він став незамінним матеріалом.

Геотекстиль при укладанні дороги

Для яких робіт геотекстиль буде найкориснішим?

Цей матеріал – справжня знахідка для присадибної ділянки. Ось як власники приватних будинків використовують його найчастіше:

  • Монтаж садових доріжок. Геотекстиль прокладають між ґрунтом та піщано-гравійною подушкою. Матеріал не дозволяє покриттю доріжки просідати, запобігає ерозії ґрунту за рахунок ефективного відведення води, а також захищає стежку від проростання бур'янів.
  • Облаштування штучних водойм. В цьому випадку щільний геотекстиль прокладають під гідроізоляційною мембраною для її надійного захисту від механічних пошкоджень.
  • Захист від бур'янів. Покладений у ґрунті геотекстиль не дозволяє рослинам проростати. Цю властивість активно використовують городники та садівники. Для цього геотекстильне полотно укладають на поверхню ґрунту, а в тих місцях, де знаходяться паростки овочів або квіти роблять прорізи. Таким чином корисні рослини продовжуватимуть рости, а бур'яни повністю зникнуть.

Геотекстиль у садівництві

Геотекстиль підвищеної густини також використовують під час будівельних робіт. Наприклад, при зведенні фундаменту його укладають як нижній шар разом з гідроізоляцією. З одного боку він зміцнює ґрунт, а з іншого забезпечує якісний дренаж та гідроізоляцію.