Паркан виконує не тільки практичну функцію, захищаючи від проникнення сторонніх людей та тварин на ділянку. Огородження також гармонійно доповнює екстер'єр будівель, слугує завершальним штрихом ландшафтного дизайну. Сучасні матеріали для зведення конструкцій, що захищають, забезпечують величезний вибір для реалізації найяскравіших і сміливих дизайнерських задумів. Бетонний декоративний блок для огорожі має відмінні експлуатаційні переваги. Він представлений у безлічі фактурних та колірних варіантів. Розглянемо докладніше особливості виготовлення та застосування даного будівельного матеріалу.

Декоративний блок для огорожі

Виготовлення декоративних блоків

Використовуючи сучасні технології, виробники прикрашають відлиті у формі або пресовані вироби під будь-які вироби. У процесі виробництва повнотілих і пустотілих блоків за основу береться бетон, для полегшеного варіанта – шлакобетон. Піщано-цементну суміш доповнюють іншими матеріалами: гравієм або щебенем, керамзитом, кам'яною крихтою, шлаком, боєм скла, цегли, бетону.

У виробництві блоків використовуються дві технології. Спосіб вібролиття передбачає створення бетонної суміші зі стандартним об'ємом води для хорошої пластичності. Склад ущільнюється під впливом вібрації на заготівлю у формі, поміщеній на вібростол. Метод вібропресування полягає у змішуванні компонентів при малій кількості води («напівсухий» бетон). Для ущільнення використовується вібрація платформи, що діє в горизонтальному напрямку, і вертикальне притискне зусилля плунжера.

У вібролитих блоків - гладкіша поверхня, однаковий зовнішній вигляд, який забезпечує форма. Вони мають менші показники міцності та морозостійкості, але представлені у величезній гамі кольорів. Вібропресування забезпечує вироби індивідуальний дизайн за рахунок розколів. Блоки виходять більш міцними, волого- та морозостійкими. Їх зовнішні поверхні мають декоративний ефект «колотого каменю».

Сучасний паркан із декоративних бетонних блоків та горизонтальних металевих планок, встановлений на зеленій ділянці, демонструє стильну та міцну огорожу.

Переваги конструкцій з декоративних бетонних блоків:

  • надійні, довговічні – до 80 років без необхідності ремонту, обробки та фарбування;
  • вогнестійкі;
  • екологічні, нетоксичні;
  • прості у монтажі;
  • стійкі до несприятливих погодних умов;
  • фінансово доступні;
  • ідеально захищають ділянку від сторонніх очей, пилу, шуму.

Декоративний бетонний паркан з геометричним візерунком та ажурними верхніми вставками, що створює стильну та міцну огорожу на ділянці із зеленою травою.

Особливості спорудження огорож

Блоки ідеально підходять для встановлення опорних стовпів у поєднанні із секціями з металопрофілю, дощок, решіток. Також з них можна монтувати цілісні огородження різної висоти з респектабельним зовнішнім виглядом. Розміри виробів складають у довжину 300-500 мм, у висоту та ширину – 150-250 мм. Маса залежить від габаритів та порожнистої тіла, становить від 10 до 25 кг. Завдяки значним розмірам виробів монтажні роботи виконуються швидше. З зовнішнього боку блоки можуть імітувати цеглу, сланець, камінь, плитку.

Пустотілі будівельні елементи легше транспортуються та монтуються. Для зведення надійних максимально довговічних огорож порожнечі заповнюють розчином цементу і зміцнюють арматурою. Виходить монолітна незнімна опалубка з вертикальним армуванням. Облаштування паркану аналогічне до створення огороджувальних конструкцій з цегли: проводяться земляні роботи, обладнується фундамент залежно від виду грунту, в грунті фіксуються стовпи, виконуються прольоти. Для захисту від опадів та як прикраса верхній ряд кладки та стовпові опори накриваються спеціальними фігурними кришками.