Сьогодні важко уявити наше життя без такого корисного винаходу, як термос. До речі, термокухоль – це його лаконічна версія, яка користується великою популярністю. Вона дозволяє насолоджуватися улюбленим напоєм і вдома, і в офісі, і в дорозі.

Однак, хто, і коли винайшов таку корисну річ? Давайте дізнаємося про ключові моменти історії створення термоса – від перших дослідів Дьюара до перетворення його відкриття на предмет масового споживання.

Людина у рукавиці наливає гарячий напій із термоса в кухоль на тлі засніженого ландшафту.

Відкриття фізиків та його практичне застосування

Термос завдячує своїй появі двом видатним ученим – Джеймсу Дьюару та його учневі Рейнольду Бергеру.

Сер Джеймс Дьюар родом із Шотландії, він народився 1842 року. Обдарований юнак захоплювався наукою і незабаром набув популярності завдяки своїм відкриттям у сфері хімії та фізики. Наприкінці XIX століття, 1892 року Дьюар, винайшов вакуумну колбу – ємність із подвійними стінками та вакуумним середовищем між ними. Це давало змогу тривалий час зберігати газ рідким.

В 1893 Дьюар представив свій винахід публіці в університеті Лондона.

А ось перетворити його на компактний предмет для зберігання їжі та напоїв вдалося лише через кілька десятиліть. Це сталося завдяки німецькому винахіднику Рейнольду Бергеру. Колба, вигадана Дьюаром, стала прообразом сучасного термоса.

Оскільки вакуумна колба мала високі теплоізоляційні властивості, то це дозволяло підтримувати гази в рідкому стані для вивчення їх оптичних властивостей. Дьюар був захоплений науковими дослідженнями, тому не бачив, як можна на практиці використовувати винахід. А ось його учень, Рейнольд Бергер, оцінив потенціал винаходи свого вчителя, він вигадав, як його можна використовувати у побуті. Вакуум між стінками перешкоджав теплопередачі, тому колба зберігала температуру рідини, яка була всередині неї.

Термос, пластикова склянка з чаєм, миттєва камера на тлі гірського пейзажу з розмитим фоном.

Як з'явилася назва "термос"?

В 1904 Бергер запатентував побутове застосування свого винаходу. Він організував конкурс на найкращу назву новинки. Переможцем стало слово "Thermos" - від грецького "therme" ("гарячий").

Так з'явився перший компактний термос, у якому завдяки вакуумованим стінкам тривалий час зберігалася температура напоїв. Цей винахід дуже швидко завоював популярність у побуті.

Так колба Дьюара, створена для наукових цілей, завдяки Бергер перетворилася на незамінний предмет, який сьогодні можна знайти в кожному будинку.

Незабаром Рейнольдс разом із партнером заснував компанію Thermos GmbH, яка набула світової слави.

Недоліки перших моделей термосів

Перші моделі термосів мали невеликий дефект, що негативно впливав на термоізоляцію. У місці з'єднання внутрішньої та зовнішньої колби відбувався незначний витік тепла. Проте інженери Thermos постійно працювали над удосконаленням винаходу. За більш ніж сторічне існування бренду вони змогли досягти ідеальної герметичності та максимально ефективної теплоізоляції побутового виробу.

Незважаючи на всі покращення винаходу, незмінним залишається логотип Thermos на продукції бренду. Він гарантує споживачеві передові технології та найвищу якість виробів. Логотип Thermos став синонімом надійного термоса, який зберігає температуру напоїв.

Компанія першою запатентувала вакуумну ізоляцію і по праву вважається піонером у виробництві термосів. Її продукція постійно вдосконалюється, вона, як і раніше, є еталоном надійності.

Термос – незамінна побутова річ, яка робить наше життя комфортнішим, особливо коли ми перебуваємо в дорозі.