Енергетичний сектор України проходить перевірку на стійкість. Аварійні та стабілізаційні відключення електроенергії торкнулися всіх населених пунктів країни. Саме зараз варто подбати про альтернативні джерела електрики для побутового використання та бізнесу. Найбільш ефективне, просте у використанні та безпечне обладнання – генератори, які представлені на ринку безліччю моделей, що відрізняються технічними характеристиками. Ми попросили фахівців дати практичні рекомендації щодо вибору генеруючих пристроїв під різні потреби.

Різновиди генераторів

Для квартири підходить лише інверторний генератор. Він легкий, має компактні габарити, не шумить, економічно витрачає бензин та видає мінімум вихлопних газів. Основна перевага – якісний струм на виході, без стрибків напруги та частоти. До електрогенератора можна підключати точні вимірювальні прилади, чутливу комп'ютерну та оргтехніку. Інвертори встановлюються в офісах, клініках, лабораторіях. Специфічний тип генератора – зварювальний. Він може витримувати нерівномірне споживання, коли практично нульові навантаження чергуються з піковими значеннями сили струму.

Чоловік тримає інверторний генератор Honda EU20i від компанії Венкон

Бензинові генератори – універсальне рішення для дачі, приватного будинку, невеликої торгової точки, магазину, офісу, підприємства. Моделі потужні, компактні, легко запускаються та просто обслуговуються. Недоліками бензогенераторів є висока ціна бензину, ресурс близько 4 тис. мотогодин, необхідність перерв у роботі через кожні 5-8 год.

Бензиновий генератор на траві від компанії Венкон, зображений на природі

Дизельні генератори здатні працювати безперервно, не втрачаючи продуктивності. Компактні моделі підходять для побутового використання або малого бізнесу. Великогабаритні - для виробництв, комерційних об'єктів. Пристрої економічно витрачають паливо, робочий ресурс – не менше 40 тис. мотогодин. Мінуси – висока вартість та рівень шуму. Комбіновані генератори використовують для роботи газ та бензин. Максимально економічні та безпечні моделі не підходять для безперервної експлуатації.

Дизельний генератор від компанії Венкон, розташований на дерев'яній терасі

Параметри потужності

Важливо правильно визначити вимоги до потужності генератора, щоби потрібна техніка працювала, а паливо витрачалося оптимально. Використовуючи техпаспорт електроприладів, підрахуйте їх сумарну потужність і додайте 30-35%.

Експлуатаційна класифікація генераторів:

  • для невеликого будинку, дачі – моделі на 2-3 кВт (холодильник, насос свердловин, освітлення);
  • для періодичного використання електроплити, пральної машини, комп'ютера – генератор на 5 кВт;
  • великий будинок, офіс, кіоск – будова на 7 кВт;
  • для бізнесу електрогенератори потужністю від 10 кВт.

Зображення різних типів будинків із зазначенням рекомендованої потужності генератора від компанії Венкон: 2-3 кВт, 5 кВт, 7 кВт і 10 кВт

Додаткові критерії вибору

Залежно від сфери та умов застосування можна вибрати переносний міні-генератор із рукояткою, ручками. Деякі моделі мають колеса. На підприємствах використовують високопотужні стаціонарні електрогенератори. Будинки та на дачі застосовують однофазні генератори для техніки у 220V. У великих котеджах, на бізнес-об'єктах встановлюють трифазні пристрої 220 і 380V.

Інші опції:

  • пуск – ручний, електростартер, автозапуск;
  • наявність захисного кожуха;
  • місткість паливного бака;
  • AVR-блок для стабільної напруги;
  • розетка 32А;
  • екран;
  • лічильник мотогодин.

При виборі генератора відштовхуйтеся від потреб і фінансових можливостей. Купуйте пристрій надійного бренду з необхідними функціями. Якісний генератор стане надійним джерелом електроенергії для вашого будинку чи бізнесу.