Франція — один із найкультовіших, але при цьому найбільш заплутаних винних регіонів. Навіть після детального вивчення етикетки нерідко складно зрозуміти, що знаходиться усередині пляшки. Є кілька важливих нюансів, які допоможуть розібратися та знайти хороший варіант за конкурентною вартістю.

Пляшка вина Petrus Pomerol Grand Vin 2005 року з крупним планом етикетки.

Французька винна етикетка: основні поняття

Перший важливий момент – вина Франції маркують по регіонах, а не сортах. Такий підхід добре працює, оскільки у країні культивують близько 200 унікальних видів виноградних лоз. Ягоди часто змішують. Регіон – підказка до того, який виноград міститься у вині. Декілька прикладів:

  1. Ельзас. Регіон на північному сході Франції, який славиться сухими білими винами із сортів «гевюрцтрамінер» та «рислінг».
  2. Бордо. Портове місто на південному заході, де виробляють повнотіле червоне вино. У регіоні переважає виноград «каберне совіньйон» та «мерло».
  3. Лангедок-Руссильон. Історичний регіон розташований на південному узбережжі Франції. Місцевість відома за сортами «гренаш» та «каріньян».

Короткий розбір виноробної термінології у Франції

Крім сортового складу також важливо розібратися з ключовими термінами. Перша категорія стосується використаної сировини:

  1. Blanc de Blancs. Термін, який відносять до ігристих напоїв. Вказує на те, що біле вино на 100% складається зі світлошкірих ягід.
  2. Blanc de Noirs. Позначка означає, що основу складає купаж із червоних сортів. Наприклад, шампанське виробляють із «піно нуар» та «піно менье».
  3. Vin Doux Naturel. Вино, кріплене під час бродіння. Це стосується солодких десертних напоїв.
  4. Sur Lie. Позиції витримані на дріжджовому осаді, який надає характерного вершково-хлібного смаку.

Друга група термінів описує місце виготовлення та особливості виноградників. Важливі поняття:

  1. Clos. Виноградник обнесений стіною. Термін підказує, що вино виготовили у Бургундії.
  2. Cotes. Вина, виноград для яких вирощували на суміжних гірських схилах, найчастіше вздовж річки.
  3. Cru. Термін, що використовується для позначення групи виноградників. Сполучний елемент — якість ягід. Наприклад, у Бургундії використовують поняття Grand Cru та Premier Cru. Перший позначає найпрестижнішу виноробну зону. Premier Cru – другий за вагомістю клас.

Класифікація французьких вин

Виробництво контролює система класифікації AOP, яку розробив П'єр Ле Руа в 1936 році. Виділяють три рівні. Найвищий – AOP. Це вина, випущені у конкретному регіоні відповідно до чітких правил. Це стосується, наприклад, використання виноградних сортів. Класифікація AOP включає як цілу область типу Бордо, і певну зону всередині регіону на зразок Листрак-Медок.

Другий клас – IGP. Більша територія з меншим набором правил. Наприклад, дозволено маркування за сортом.

Базовий регіональний термін - Vin de France. Позначка означає, що вино може походити з будь-якого куточка Франції.