Як розшифрувати етикетку на французьких винах
Франція — один із найкультовіших, але при цьому найбільш заплутаних винних регіонів. Навіть після детального вивчення етикетки нерідко складно зрозуміти, що знаходиться усередині пляшки. Є кілька важливих нюансів, які допоможуть розібратися та знайти хороший варіант за конкурентною вартістю.
Французька винна етикетка: основні поняття
Перший важливий момент – вина Франції маркують по регіонах, а не сортах. Такий підхід добре працює, оскільки у країні культивують близько 200 унікальних видів виноградних лоз. Ягоди часто змішують. Регіон – підказка до того, який виноград міститься у вині. Декілька прикладів:
- Ельзас. Регіон на північному сході Франції, який славиться сухими білими винами із сортів «гевюрцтрамінер» та «рислінг».
- Бордо. Портове місто на південному заході, де виробляють повнотіле червоне вино. У регіоні переважає виноград «каберне совіньйон» та «мерло».
- Лангедок-Руссильон. Історичний регіон розташований на південному узбережжі Франції. Місцевість відома за сортами «гренаш» та «каріньян».
Короткий розбір виноробної термінології у Франції
Крім сортового складу також важливо розібратися з ключовими термінами. Перша категорія стосується використаної сировини:
- Blanc de Blancs. Термін, який відносять до ігристих напоїв. Вказує на те, що біле вино на 100% складається зі світлошкірих ягід.
- Blanc de Noirs. Позначка означає, що основу складає купаж із червоних сортів. Наприклад, шампанське виробляють із «піно нуар» та «піно менье».
- Vin Doux Naturel. Вино, кріплене під час бродіння. Це стосується солодких десертних напоїв.
- Sur Lie. Позиції витримані на дріжджовому осаді, який надає характерного вершково-хлібного смаку.
Друга група термінів описує місце виготовлення та особливості виноградників. Важливі поняття:
- Clos. Виноградник обнесений стіною. Термін підказує, що вино виготовили у Бургундії.
- Cotes. Вина, виноград для яких вирощували на суміжних гірських схилах, найчастіше вздовж річки.
- Cru. Термін, що використовується для позначення групи виноградників. Сполучний елемент — якість ягід. Наприклад, у Бургундії використовують поняття Grand Cru та Premier Cru. Перший позначає найпрестижнішу виноробну зону. Premier Cru – другий за вагомістю клас.
Класифікація французьких вин
Виробництво контролює система класифікації AOP, яку розробив П'єр Ле Руа в 1936 році. Виділяють три рівні. Найвищий – AOP. Це вина, випущені у конкретному регіоні відповідно до чітких правил. Це стосується, наприклад, використання виноградних сортів. Класифікація AOP включає як цілу область типу Бордо, і певну зону всередині регіону на зразок Листрак-Медок.
Другий клас – IGP. Більша територія з меншим набором правил. Наприклад, дозволено маркування за сортом.
Базовий регіональний термін - Vin de France. Позначка означає, що вино може походити з будь-якого куточка Франції.
Залишити коментар