Клейові склади широко використовуються в побуті та виробничій сфері. Вони необхідні при виконанні будівельних, ремонтних та оздоблювальних робіт. Найбільш популярний та відомий – клей ПВА. Він універсальний у використанні, безпечний. На ПВА клей lux-x ціна невисока, зате він має відмінні адгезійні властивості. Розглянемо особливості клейового складу та правила його використання.

Відра клею ПВА Lux на фоні дерев'яних блоків демонструючи якість клею для столярних робіт.

Склад та властивості клею ПВА

Основою клейового складу є полівінілацетат (до 95%), який виготовляють промислові підприємства. Інших 5% припадає на різні добавки, залежно від виду продукту, що випускається. Він набуває необхідних експлуатаційних властивостей шляхом додавання трикрезилфосфату, ацетону та інших ефірів. Обов'язково додаються пластифікатори. Вони забезпечують густоту та підвищують зчеплення між поверхнями різних матеріалів. Випускаються різні типи клею ПВА. На сайті виробника https://lux-x.com/ru/tovary/klej-pva-lyuks-d3/ можна вибрати та придбати продукт з необхідними характеристиками від виробника.

Клей ПВА буває:

  • канцелярським (К) – для склеювання паперу, картону; не витримує вологи та низької температури;
  • шпалерним/побутовим – застосовується для поклейки шпалер різних видів на гіпсокартон, бетон; стійкий до морозів до -40 ° С;
  • універсальним (МБ) – склеює різноманітні матеріали; входить до складу будівельних та оздоблювальних сумішей для внутрішніх робіт (грунтовки, шпаклівки); витримує до -20 ° С;
  • для паперу та дерева (М) – на водній основі, з неоднорідним складом;
  • дисперсійним – емульсії, до яких можуть додаватися пластифікатори; застосовуються у виробничій сфері;
  • водостійким (Д) – прозора, густа, в'язка субстанція для склеювання деревини.

Правила використання клейового складу

Важливо правильно вибрати клей ПВА, призначений для склеювання потрібних матеріалів. Поверхні склеюваних елементів повинні бути максимально чистими та сухими. При точковому нанесенні можна використовувати дозатор або шприц. Невелика площа покривається складом від країв до центру за допомогою пензлика, валика, господарської губки. При обклеюванні стінок клей наноситься на полотно шпалер. Працюючи з деревною породою, ПВА необхідно розподіляти по ділянках з меншими порами. Деталі, що склеюються, варто зафіксувати, щільно притиснути один до одного і розмістити під пресом. Клей сохне від 15 хвилин до двох діб, залежно від товщини шару та виду матеріалів.

Якщо клей став дуже густим, його можна розбавити звичайною водою. При утворенні зверху кірки акуратно зніміть її. Поступово додаючи воду, перемішуйте суміш, поки вона стане колишньої консистенції. Не використовуйте хімічні розчинники та агресивні речовини. Якщо склад став рідким, його можна загуснути. Для цього застосовується ПВА-дисперсія, крохмаль або пшеничне просіяне борошно. Потроху підсипайте її в банку, постійно розмішуючи, поки суміш стане однорідною.

Сподіваємося, ця стаття була вам корисна, і ви тепер легко виберете відповідний склад для своїх потреб.