У сучасному будівництві широко використовуються конструкції, виготовлені з металу. Даний матеріал має підвищену міцність, надійність, здатність витримувати високі навантаження. Завдяки відмінним технічним та експлуатаційним характеристикам, металопрокат, інших містах і селах застосовується в приватному та промисловому будівництві. Які вироби потрібні на різних етапах будівельних робіт? На це запитання ми попросили відповісти інженерів-будівельників.

Переваги металопрокатних виробів

Метал легко набуває будь-яких форм. У будівництві використовують металопрокат фасонного типу (швелери, профілі кутової та звичайної конструкції). Також застосовують вироби сортові – арматуру, балки, труби, кола. Популярне використання листового гарячого та холодного металопрокату, оцинкованих листів та ін. Вироби відрізняються фізичними та технічними властивостями, але мають низку загальних плюсів.

Переваги металопрокату:

  • стійкість до температурних перепадів;
  • універсальність у застосуванні;
  • міцність, надійність;
  • довговічність;
  • екологічна чистота;
  • доступність, економічність;
  • вогнестійкість;
  • несприйнятливість до гниття.

Металопрокат - сталеві труби, куточки, балки та профілі на тлі будівельних об'єктів у місті

Застосування металопрокату у будівництві

Найбільш популярними на різних етапах будівельних робіт є кілька різновидів металевих прокатних виробів. Для будівництва фундаментів, перекриттів, сходів застосовують арматуру. За допомогою арматурних лозин різного перерізу, гладких або ребристих зв'язують ж/б-конструкції, підсилюють цегляну кладку, стіни. Для виготовлення арматури використовується спеціальна низьколегована сталь. Пластичні, високостійкі на вигин та розтягування прути значно підвищують міцність конструкцій.

У каркасному будівництві застосовують балки (двотаври). Вони забезпечують створення каркасів, що витримують підвищене механічне навантаження великих прольотів. Виріб відноситься до сортового прокату, має вигляд довгого прямокутника з Н-подібним поперечним перерізом. Без двотаврових балок неможливо облаштувати надійний фундамент, звести міцні стіни, перекриття даху. Стійкі широкополочні та колонні дутаври виконують функції несучих конструкцій.

Застосування труб у будівельній сфері – різноманітне. Трубний прокат має відмінності у діаметрі, формі, призначенні. Матеріалами виготовлення є мідь, сталь, чавун, може наноситися антикорозійне покриття. З труб профільного типу (квадратні, прямокутні) виготовляють легкі каркаси, перила, архітектурні конструкції. Вироби круглого перерізу застосовують у вентиляційних, опалювальних, каналізаційних системах.
Г-подібна форма металевого куточка відмінно підходить для використання як ребер жорсткості різних конструкцій. Жорсткість, жароміцність, стійкість виробів до корозії забезпечують матеріали виготовлення: звичайна, високолегована, легована сталь. Різнополочні та симетричні куточки застосовують, щоб створювати рами, опори ЛЕП та труб, облаштовувати та зміцнювати стіни та перекриття.

Фундаменти та перекриття також посилюють за допомогою сталевих смуг. З цього виду металопрокату виробляють металеві двері, віконні рами, деталі кріплення. Квадрат і коло необхідні для каркасних, силових та несучих конструкцій, перекриттів. Швелер з П-подібним перерізом дозволяє облаштовувати стійки, ферми, рами, балки для підтримки споруди.

Окрім будівництва, металопрокат використовується в оздоблювальних, покрівельних роботах. Він незамінний при створенні предметів інтер'єрного та ландшафтного дизайну.