Профільований настил – найпоширеніший матеріал на будівельному ринку, завдяки доступності та практичності. Він вирізняється високими технічними якостями, простотою монтажу, довгим терміном служби. Ми запитали спеціалістів, як правильно обрати металопрофіль на дах, на які параметри слід звертати увагу. У цій статті вміщено експертні поради, які допоможуть вам у виборі оптимального варіанту покрівельного матеріалу.

Переваги та недоліки профлиста

Металопрофіль виготовляється з тонколистової сталі з наданням поздовжнього рельєфу, що виконує функцію ребер жорсткості. Профіль буває хвилястий, трапецієподібний, прямокутний. Листи відрізняються товщиною металу, висотою та кроком профілю, шириною робочої поверхні. Ці параметри впливають на жорсткість матеріалу. 

Основні переваги профнастилу – це термін експлуатації до 50 років, мала маса, що не вимагає посилення конструкції покрівлі, відмінна герметичність, міцність на згинання. Металопрофіль має стійкість до перепадів температур, корозії, навантажень: снігових, водних, вітрових. Листи легко піднімати, фіксувати за допомогою саморізів. Недоліками профлиста є схильність до конденсації та «шумність». Запобігти цьому можна, використовуючи гідроізоляцію, мінеральну вату та звукоізоляцію під час облаштування покрівлі. 

Стоси металевих профільованих листів з гофрованою поверхнею для даху або огорожі, розташованих на зовнішньому майданчику. Листи мають сіро-сріблястий колір і стабельно укладені один на одного.

Декоративні якості металопрофілю

Покриття даху повинно бути не лише міцним, але й мати естетичний вигляд. Для цього виробники фарбують профнастил у велику кількість різноманітних кольорів та відтінків, наносять полімерне покриття. Технічні та експлуатаційні якості металопрофілю залежать від типу полімеру, товщини шару, яким він нанесений.

Різновиди полімерного покриття:

  • поліестер товщиною 25 мкм (матовий – 35 мкм) – висока стійкість до корозії, УФ-променів, температурних перепадів, служить до 25 років, має невисоку механічну стійкість;
  • пурал (поліуретан) – шар у 50 мкм забезпечує термін експлуатації до 50 років;
  • пластизол (ПВХ) – наноситься товщиною у 200 мкм, має високі експлуатаційні характеристики, але втрачає колір під дією сонячного випромінювання;
  • PVDF (27 мкм) – суміш акрилу (20%) та полівінілфториду (80%), витримує температуру до +120°С, не вигоряє, не деформується.

Три різнокольорові металеві дахові панелі на передньому плані з видом на затуманений будинок на задньому плані. Зліва вгорі коричнева панель, посередині червона, і праворуч яскраво-зелена. Кожна панель має гофровану текстуру і розташована так, що утворює часткове перекриття з іншими панелями.

Вибір профлиста для покриття даху

Профільований настил випускається довжиною 0,5-13 м. Обирайте панелі, які зможуть покрити всю довжину схилу даху. Так покриття не матиме зайвих стиків, що забезпечить максимальну герметичність. Зверніть увагу на висоту профіля – чим вона більша, тим вища несуча здатність листів, можливість витримувати навантаження. Обирайте профлист, що призначений спеціально для дахів – покрівельний. Щоб він максимально витримував снігове навантаження, слід розрахувати несучу здатність матеріалу. Для прикладу, у профіля висотою 35 мм вона рівняється приблизно 320 кг/м2

Обираючи товщину профнастилу, орієнтуйтесь на потреби та бюджет. Для накриття дахів тимчасових і господарських будівель достатньо листів товщиною 20-35 мм. Щоб облаштувати надійну покрівлю приватного будинку – 45-70 мм. Листи з вищим профілем підходять для промислових будівель, ангарів. 

Будьте уважні, при розрахунку потрібних параметрів враховуйте, що металопрофіль має два показники ширини – загальну і робочу. Перша – це відстань між кромками, друга – розмір покриття з урахуванням бічних та поперечних нахлестів. Згідно ДСТУ, виробник має у характеристиках вказувати саме робочу ширину у мм. 

Враховуючи рекомендації експертів, ви зможете придбати оптимальний за характеристиками і ціною профлист для даху. Це дозволить облаштувати якісну, естетичну, довговічну покрівлю.