Настінний годинник – річ, яка має функціональне і декоративне значення. При правильно зробленому виборі він доповнить інтер’єр вашої оселі та підкреслить його індивідуальність. Якщо ви вирішили купити годинник на стіну, ознайомтесь із порадами експертів у сфері дизайну інтер’єру. Ми зібрали у цій статті актуальні рекомендації щодо вибору та розміщення годинника у приміщеннях різного призначення. 

Безмежний світ настінних годинників

У розмаїтті моделей можна загубитись. Виробники пропонують годинники, виготовлені з натурального дерева, металу, текстилю, скла, пластику, кераміки. На вибір форми та дизайну також можна витратити багато часу, бо варіантів – безліч: класична геометрія, абстракція, стилізація, тематичні моделі, механічні, маятникові. Традиційний циферблат з римськими або арабськими цифрами інтерпретується за допомогою слів, отворів або взагалі ігнорується розробниками. Розміри – на вибір: від мініатюрних до величезних, на всю стіну. 

Цікаво виглядають у сучасних інтер’єрах моделі з механізмом, розташованим зовні. Стилізовані вироби виконуються у формі метеликових крил, пташиних пір’їн, тварин, квітів, сонячних променів. Можна обрати модель, інтегровану в рамки для колажу з сімейними фото, виконану на текстильному полотні, або двосторонню. Окремий вид – смартгодинник. Вони виділяються стильним сучасним дизайном, мають додаткові функції: підсвічування, синхронізацію з іншими гаджетами, можливість голосового керування та ін. 

Мінімалістичний інтер'єр з настінним годинником на світлій стіні. Годинник має білий циферблат з римськими цифрами та чорними стрілками. Поруч на чорному мармуровому столику стоїть велика прозора ваза з сухими гілками. Сцена випромінює сучасний і елегантний стиль з чіткими лініями та нейтральними кольорами.

Критерії вибору

Годинник повинен доповнювати дизайнерську спрямованість простору за допомогою зовнішнього вигляду і форми. Головне – розуміти, яку функцію він виконуватиме – доповнення чи акцент.

Настінні годинники у різних інтер’єрних стилях:

  • ретро, класика – вінтажна модель зі старовинним дизайном, маятником, боєм;
  • мінімалізм – чітка геометрична форма або прозорий циферблат;
  • сканді, кантрі – вироби з дерев’яним корпусом;
  • лофт – великого розміру, з металевими деталями, стімпанк;
  • ар-деко – з позолотою, ажурним циферблатом;
  • хай-тек – корпус абстрактної форми, виконаний з металу, смартгодинник. 

Особливості розміщення у кімнатах

Настінні годинники використовуються, як декор на стіну, тому мають займати відповідне місце в інтер’єрі. До того ж вони мають бути перед очима, бо їхня основна функція – вказувати час. Правильно вибрані моделі здатні візуально коригувати пропорції приміщення. Вертикальний годинник з вузьким циферблатом додасть невеликому приміщенню висоти, а великий горизонтальний – ширини. Обираючи виріб, обов’язково враховуйте інтер’єрну стилістику та колірну палітру кімнати. Для створення акценту добирайте яскраву модель, для органічного доповнення – у нейтральних тонах або прозору.

Вітальня

Ця функціональна зона є «серцем» оселі, тому можна віддати перевагу сміливим дизайнерським рішенням. Якщо габарити приміщення дозволяють, обирайте модель великого розміру. Для класичного інтер’єру підійде годинник зі скульптурною композицією навколо циферблату, для гламурного – прикрашений стразами, блискучим декором, переплетеними ажурними лініями. Для розміщення аксесуара зазвичай обирається вільна стіна, простір над диваном або каміном.

Інтер'єр сучасної вітальні з великим білосніжним секційним диваном, прикрашеним кількома відповідними подушками. Над диваном - великий круглий настінний годинник у вінтажному дизайні з написом "Old Town Clocks", який показує час. Зліва від дивану у плетеному кошику стоїть пишна зелена рослина в горщику з білими квітами. Сцена розгортається на тлі білої стіни і багатого дерев'яного покриття підлоги, а на одному з кутів дивану недбало лежить згорнутий бежевий плед.

Кухня

Настінний годинник слід розміщувати в зоні для обіду або на стіні навпроти гарнітуру. Так він завжди буде у зоровій доступності. Це може бути модель з фарфору, прикрашена зображеннями фруктів та овочів, чашок з кавою, чаєм, натюрмортів. Якщо інтер’єр вимагає мінімалізму, то обирайте лаконічний дерев’яний або металевий аксесуар з потрібним дизайном. Обираючи годинник для кухні, зверніть увагу на його стійкість до перепадів температури та вологості. 

Сучасна кухня з біло-чорним дизайном. На стіні висить оригінальний настінний годинник з чорною рамкою, циферблатом у формі круга та зображенням пташки на 3 годині. Під годинником розташований кухонний стіл з білою стільницею, на якій лежить великий букет зелених листяних овочів, поруч зі стопкою білого посуду і часником. Задній фон складається з темно-сірих кахельних плиток та білої стіни над ними.

Спальня

Для спальні підійде модель з колажем із сімейних фото, виріб з декоративними прикрасами у вигляді квітів, птахів, метеликів. Головне, щоб цокання механізму не заважало розслабленню та сну. Розташуйте годинник на стіні навпроти ліжка. За кольором він може зливатись з її кольором, відрізнятись на 1-2 тони або різко контрастувати.  

Спальня з дизайнерським інтер'єром, у якій над двоспальним ліжком з білою постільною білизною та світло-коричневими подушками розташований круглий настінний годинник з дерев'яною обрамленням. По обидва боки ліжка на стіні встановлено чорні настінні лампи з білими абажурами. На дерев'яній головній стінці ліжка стоять ваза, кілька декоративних предметів та зелені рослини. На стіні за ліжком висить абстрактна картина з зеленими відтінками, а сама стіна прикрашена геометричними фігурами в бежевих і чорних тонах.

Дитяча кімната

Добираючи годинник, враховуйте вік дитини та її захоплення. Цікаві моделі виробляються у вигляді тваринок, птахів, героїв популярних мультфільмів. Можна вибрати виріб з корпусом у формі якоря, керма, літака та ін. Циферблат повинен бути великим, з великими та зручними цифрами, розташований у полі зору дитини. Підлітки мають самостійно обирати годинник за власним вподобанням.

Дитячий настінний годинник у формі симпатичного зеленого совеняти, яке сидить на гілці. Годинник має картинку з об'ємним ефектом, де совеня має помаранчеві лапки та дві пера на голові. Воно тримає у дзьобі гілку з рулоном туалетного паперу. Праворуч від совеняти зображений будиночок для птахів на гілці, з краплями дощу та хмаркою зверху. Внизу біля гілки малюнок метелика і маленької мухи. Фон - світла стіна.

Передпокій

Якщо коридор достатньо великий, зробіть годинник його акцентом. Місце для розміщення – центральне. Оберіть модель, доповнену термометром, або стилізовану під ключницю. Такі ви можете знайти на сайті «200 & 1 річ». 

Стильний настінний годинник надасть інтер’єру логічну завершеність. Сподіваємось, наші рекомендації допоможуть вам обрати оптимальний вид аксесуара.