Натяжні стельові покриття мають безліч переваг. Вони доступні за вартістю, швидко та легко встановлюються, мають велику кількість варіантів дизайну. Правильно обрана і професійно встановлена натяжна стеля з підсвічуванням задасть тон всьому інтер'єру. У цій статті майстри розповідають про технічні особливості конструкцій, а дизайнери дають рекомендації щодо їх використання у різних кімнатах.

Різновиди натяжних стель

Для виготовлення стельових покриттів використовують два типи матеріалів. Полівінілхлоридна тонка плівка – екологічна, проста у догляді, вологостійка, підходить для кухонь та ванних кімнат. Колірна гама ПВХ-плівки велика, текстура - матова, глянсова, сатинова. Також натяжні стелі монтують із щільного технічного текстилю, просоченого поліуретаном. Тканина відмінно пропускає повітря, але потребує складного догляду. Матову текстильну поверхню можна фарбувати, розписувати, прикрашати вініловими наклейками.

Сучасна кухня-їдальня в мінімалістичному стилі з білими стінами та меблями. У центрі кімнати розташований великий обідній стіл із дерев'яними стільцями. Кухонний острів з барними стільцями та вбудованою варильною панеллю створює зручний робочий простір. Світла дерев'яна підлога додає теплоту інтер'єру, а підвісні світильники та декоративні рослини завершують стильний та затишний дизайн.

Особливості підсвічування

Для створення освітлення з натяжними стелями відмінно комбінуються LED-стрічка, споти, вбудовані або накладні світильники, трекові системи. Їхній вибір здійснюється з урахуванням дизайнерських рішень, архітектурних особливостей приміщення.

Варіанти розташування підсвічування:

  • по контуру стелі – використовується світлодіодна стрічка;
  • прихована - доповнює стеля, що ширяє; LED-стрічку розміщують у середині спеціального карнизу;
  • всередині полотна – застосовуються вбудовані, підвісні, накладні світильники, діодна стрічка;
  • комбінована – по контуру та центру.

Оформлення стель з підсвічуванням у різних кімнатах

При виборі дизайну стелі враховується призначення приміщення, його габарити, стиль інтер'єру. Підсвічування може служити головним джерелом освітлення або виконувати функцію декоративного елемента. Вона допомагає зонувати простір, візуально розширити його, розставити акценти, створити атмосферу.

Вітальня

Для класичного інтер'єру підходить матове чи сатинове полотно. У сучасному інтер'єрі ефектно виглядають покриття, що імітують дерево, бетон, дзеркальну чи металеву поверхню. Цікавий варіант – Double Vision. Діодне підсвічування перетворить однотонне полотно з внутрішнім фотодруком у візерункове або прикрашене малюнком. У просторій вітальні можна створити унікальну багаторівневу конструкцію з масивною люстрою по центру. Для компактної кімнати краще вибрати світле полотно, а підсвічування розмістити по периметру.

Світла та затишна вітальня з великими вікнами, через які проникає природне світло. У центрі кімнати розташовані м'який білий диван та шкіряне крісло з дерев'яним каркасом. Декоративні подушки в білих та помаранчевих тонах надають кімнаті яскравості та комфорту. На підлозі лежить плетений килим, а довкола розставлені кімнатні рослини в горщиках, додаючи свіжості. Дерев'яні жалюзі та декоративна панель надають інтер'єру теплоти та стилю.

Спальня

Простір для відпочинку можна наповнити легкістю, змонтувавши стелю, що ширяє, із прихованим підсвічуванням по периметру. Ефектно виглядає у зоні сну чорне чи темно-синє полотно, під яким хаотично розміщені світлодіоди. При включенні можна буде споглядати «зоряне небо». Світло в спальні має бути розсіяним.

Елегантна спальня з сірими стінами та великими вікнами з видом на місто. У центрі кімнати розташоване велике ліжко з м'яким узголів'ям та сірою постільною білизною. Дві пухнасті табуретки стоять біля підніжжя ліжка на смугастому килимі. Білі тумбочки з лампами додають світло і затишок. Сучасна золота люстра завершує стильний дизайн інтер'єру.

Дитяча

Для стриманої обстановки стельове полотно може бути яскравим, з цікавим підсвічуванням, світильниками оригінальних форм. Якщо інтер'єр, насичений квітами, то стеля – однотонна, з мінімум дрібних освітлювальних пристроїв. Важливо не перевантажити простір.

Сучасна дитяча кімната з білими вбудованими шафами, затишним ліжком із рожевим покривалом та іграшковими зайчиками. У кутку стоїть білий письмовий стіл з рожевим стільцем, прикрашений рослиною та канцелярським приладдям. На стіні висять три стильні постери із зображенням тварин. Кімната оформлена у світлих та пастельних тонах, створюючи атмосферу затишку та спокою.

Кухня

За допомогою натяжної конструкції та підсвічування легко виділяються робоча та обідня зони. Для акценту можна використовувати над стільницями підвісні світильники для класичних стилів інтер'єру, або трекові системи освітлення для сучасних.

Сучасна кухня з сірими матовими шафами, білими стільницями та вбудованою технікою. Простір обладнано варильною панеллю, витяжкою, раковиною та безліччю кухонного приладдя. Вбудований холодильник та духовка обрамлені світлими дерев'яними панелями. Острів з ящиками та підвісними лампами завершує дизайн, створюючи стильний та функціональний простір.

Натяжні стелі забезпечують можливість експериментувати, створюючи неповторний, унікальний дизайн інтер'єру. Вони ідеально підходять для реалізації найсміливіших дизайнерських ідей. Наважуйтеся і у вас обов'язково вийде відмінний результат.