Кілька порад щодо вибору кухонних ножів
Кухня – особливе місце у будинку. Тут панує магія приготування їжі. Звідси долинають апетитні запахи. Тут готуються чудово смачні страви для всієї родини. Щоб приготування їжі було комфортним та приємним, необхідно купити набір кухонних ножів з оптимальними функціями. З яких предметів він має складатися? Як грамотно вибрати ножі? Про це наша стаття.
Основні типи ножів
Існує понад 200 різновидів ножів під різні категорії продуктів, але чи всі вони знадобляться вам на домашній кухні? Опустимо екзотичні та специфічні типи різальних інструментів та перерахуємо найбільш популярні та широко використовувані ножі:
- універсальні — з лезом 12-18 см, легкі, підходять для вирішення багатьох завдань;
- кухарські (шеф) – великі, з важкою рукояткою і широким мечем від 15 до 30 см, що звужується до кінця;
- філейні — з вузькою, легкою, гнучкою ріжучою частиною до 12 або 25 см, призначені для різання м'яса та риби;
- хлібні (пили) – довгі, вузькі, із зубцями для якісного розрізання м'якуша та скоринки;
- для фруктів і овочів — з тонким лезом до 10 см завдовжки, що різко звужується біля вістря;
- санток — азіатські ножі з легкою рукояткою, клинком з невеликими ямками з боків, що запобігають прилипання скибочок їжі.
Матеріал виготовлення клинка
Після того, як ви визначилися з необхідним функціоналом і формою, варто звернути увагу на лезо ножа. Саме воно взаємодіє з продуктами та забезпечує зручність у роботі. Найбільш популярні клинки зі сталі. Вони міцні, довговічні, стійкі до перепадів температур, легко заточуються. Ножі з нержавіючої сталі несприйнятливі до корозії.
Керамічні моделі мають великий попит через красу, малу вагу, стильну форму і дизайн. Існує думка, що чорні клинки витриваліші за білих. Насправді різниці немає, важливо купити якісний виріб. Для виготовлення керамічних лез використовується цирконієвий порошок. Після формування виробу обпалюють при високих температурах, що забезпечує високу міцність та гостроту. Якщо ви вирішили надати перевагу кераміці, варто знати її особливості її використання. Такі ножі сприйнятливі до різких температурних перепадів, впливу абразивних матеріалів, падінь, ударів.
Особливості рукоятки
Вибираючи ніж, потрібно спробувати, як його ручка лежить у долоні, чи зручна її форма для роботи. Звичайно, варто подумати про матеріал виготовлення ручки. Натуральний міцний та красивий матеріал – дерево. Ніж із дерев'яною ручкою, прикрашеною різьбленим візерунком, розкішно виглядає. Він – не важкий. Якщо дерево немає спеціального покриття, то згодом у ньому можуть з'явитися тріщини чи грибок. Краще вибирати модель з ручкою з модрини, стійкою до вологи.
Недорогі матеріали для виготовлення ручки – полімери. З них відливається будь-яка форма різних відтінків. Рукоятки бувають жорсткими або мають м'які вставки у зонах охоплення. Простежте, щоб лезо було глибоко вставлене в ручку і добре закріплене, інакше воно може випасти при сильному натисканні.
Металеві рукояті ножів міцні, зносостійкі, екологічні. Вони не тріскаються, не покриваються пліснявою. Необхідно перевірити, чи не надто важкий ніж, чи зручно користуватися ним. Хороший варіант – вибрати модель із комбінованою ручкою, де металеву основу доповнюють вставки з інших матеріалів.
Щоб одразу забезпечити свою кухню необхідним інструментом, можна придбати на сайті https://arcos.com.ua/nabory_nozhej/nabory_nozhej_bez_podstavki набір гарних якісних ножів. Завдяки їх використанню вам будуть доступні будь-які кулінарні шедеври.
Залишити коментар