Нержавіюча сталь — цікавий і дивовижний різновид металопрокату. Насамперед варто відзначити, що такого хімічного елемента, як нержавіюча сталь, не існує в природі. На відміну, наприклад, від золота, кремнію чи алюмінію. Нержавіючий метал – це сплав. В основі — залізо та вуглець, причому останнього має бути менше, ніж у звичайній чорній сталі (до 1,2%). Недарма такі сплави називає низьковуглецевими.

Антикорозійні властивості матеріал отримує завдяки легуванню хромом у кількості щонайменше 11%. Додавання інших хімічних елементів дозволяє посилити існуючі технічні характеристики, наприклад, посилити міцність і стійкість до корозії, або надати нові властивості. Правильний підбір добавок, що легують, допомагає отримати сплав з потрібними параметрами, щоб максимально ефективно використовувати його в конкретній сфері. Фактично нержавіюча сталь — це подоба конструктора з практично безмежними можливостями на вибір необхідних експлуатаційних характеристик.

Чому нержавіюча сталь використовують у всіх галузях промисловості, архітектурі, дизайні та будівництві.

Нержавіючу сталь не можна віднести ні до чорних, ні до кольорових металів. Адже в її складі є залізо та одночасно такі хімічні елементи, як нікель, мідь та молібден з вольфрамом. По суті, нержавіюча сталь займає особливе місце у класифікації, але від цього не стає менш цінною. Звичайно, насамперед її застосовують за видатні антикорозійні властивості. Але є чимало інших металів, яким іржа не страшна. Тому головна перевага нержавіючих сплавів — у варіативності характеристик, що отримуються в процесі легування.

Недарма марки нержавійки поділяються залежно від властивостей, що набувають, на такі види:

  • технічні — переважно використовуються в будівництві для створення конструктивних елементів для експлуатації в нормальних умовах;
  • жаростійкі — такі сплави ідеально витримують вплив екстремально високих температур, тому застосовуються в печах та іншому аналогічному обладнанні;
  • харчові – хімічна інертність виключає хімічну реакцію при контакті з будь-якими середовищами, що гарантує безпеку для організму людини;
  • кислотостійкі — хімічно активні речовини та сполуки (чи сильні кислоти та інші агресивні реагенти) не надають на такий різновид нержавійки ніякого негативного впливу.

Як бачимо, вже просто перелік доступних типів нержавіючої сталі дозволяє зробити висновок про широку сферу її застосування. Конкретний вид діяльності залежить від показників металу. В результаті виробу та обладнання з такого металу можна зустріти в побуті та у зовсім несхожих один на одного видах діяльності. Наприклад, нержавійку активно застосовують при облаштуванні водопровідних магістралей та систем опалення, будівництві нафто- та газопроводів. При цьому практично всі професійні кухні на планеті обладнані меблями та робочими поверхнями такого металу. А нержавіючий посуд є вдома практично в кожного мешканця нашої країни.

А ще нержавіюча сталь не тільки корисна, а й красива

Насправді відполірована до дзеркального блиску поверхня нержавіючого прокату знаходить своє застосування у будівництві та архітектурі. Такими чудовими листами, в яких відображається навколишній світ, можна облаштувати фасад, у тому числі вентильований, створити яскраве декоративне покриття або елемент прикраси інтер'єру та екстер'єру. І це, крім того, що нержавіючий металопрокат і так активно застосовується в будівельній сфері для створення конструктивних елементів. Наприклад, профільні труби мають достатню міцність і довговічність, проте набагато легше традиційних швелерів та інших видів металопрокату, при цьому зручніше у використанні.