Власники магазинів знають, як складно запобігти крадіжкам серед покупців. Для суттєвого зменшення та повного виключення можливості винесення неоплачених товарів використовуються сучасні технологічні рішення. Протикрадіжне обладнання, встановлене в торговій точці — відмінне вирішення питання безпеки. У цій статті фахівці розкажуть про особливості та види протикрадіжних систем, підкажуть, як вибрати антикрадіжки, найбільш ефективні для вашого магазину.

Особливості протикрадіжних систем

Згідно зі статистикою, залишаються непоміченими близько 50–70% крадіжок, що завдає суттєвих збитків бізнесу. Найбільш захищеними є магазини, які торгують електронікою. Перше місце за крадіжками займають продуктові мережі, друге — точки, що реалізують одяг та взуття. Захистити свій бізнес від збитків можна за допомогою протикрадіжних систем. Навіть маючи невеликий бюджет, легко знайти рішення, яке убезпечить торгову точку від винесення неоплачених товарів.

Сучасна антикрадіжна система складається з таких компонентів:

  • датчиків або етикеток, що прикріплюються до товарів;
  • деактиваторів, за допомогою яких на касі розмагнічують етикетки;
  • знімачів, необхідних касирам для відкріплення жорстких датчиків;
  • протикрадіжних воріт (стійок), встановлених на вході та реагують на сигнал не деактивованих датчиків.

Протикрадіжні ворота встановлені на вході в сучасний магазин для запобігання винесенню неоплачених товарів.

Різновиди протикрадіжних воріт

Радіочастотні рамки (RF) можуть захищати неметалеві товари (продукти, одяг, взуття). Електронна мітка на товарі випромінює сигнал. Якщо її не деактивувати, приймач воріт зловить резонанс і подасть звуковий сигнал. РЧ-система відрізняється чутливістю до перешкод від великих металевих предметів, стелажів у радіусі близько метра, LED-підсвічування та ін. Дизайн багаторазових захисних датчиків та етикеток можна вибирати відповідно до концепції магазину. Пасивне охолодження електронних компонентів забезпечує тривалий термін роботи систем понад 10 років. Періодичне обслуговування не потрібне.

У принцип роботи електромагнітних воріт покладено взаємодію двох полів – у стійці та у бирці товару. Проходячи крізь рамку, мітка змінює її поле, датчик спрацьовує сигнал. EM-системи можна застосовувати із товарами, що мають велику кількість металевих елементів. Ворота підходять для розміщення на точках, що реалізують харчові продукти, одяг, взуття, товари для дому, електроніку тощо.

Високоефективний захист дрібного товару (прикрас, парфумерії, косметики) забезпечують акустомагнітні системи. Їхні основні переваги — спрацювання в 97% випадків, можливість використання з металевими основами, низька ймовірність помилкових тривог, висока завадостійкість. Захисні мітки мають маленькі розміри (0,7х4,5 см), тому можуть розміщуватися всередині упаковки, у важкодоступному місці, що забезпечує кращий результат.

Сучасні протикрадіжні ворота з рекламними панелями встановлені на вході в магазин для запобігання крадіжкам та підвищенню безпеки.

Вибір антикрадіжної системи

Для підвищення ефективності пристрою оснащуються додатковими опціями: вбудованими лічильниками, детекторами металу, WiFi-модулями для віддаленого налаштування, технологією RFID, що відстежує місцезнаходження товарів та ін. Важливі чинники – особливості розміщення магазину (окрема будівля, приміщення ТЦ), можливі перешкоди, які впливають на роботу устаткування. Потрібно враховувати габарити та розташування вхідної групи, де будуть розміщені стійки.

Правильно обрана, професійно змонтована та налаштована система буде максимально ефективною.