Плями на одязі, постільній білизні, м'яких меблях – проблема, від якої ніхто не застрахований. Вони псують не лише зовнішній вигляд речей, а й нерви їхніх власників, бо жахливо дратують. Боротися з найстійкішими забрудненнями допомагають засоби для виведення плям. З цієї статті ви дізнаєтеся про види очищувальних засобів, особливості їх вибору та використання.

Особливості засобів для виведення плям

За допомогою правильно обраного засобу для виведення плям можна видалити з текстилю плями від соку і пилку рослин, їжі, землі, смоли, кіптяви, плісняви, гнилі, вина, соку ягід і фруктів, масляно-жирові та багато інших. Для знищення їх слідів до складу миючих та очищувальних засобів додаються поверхнево-активні речовини (ПАВи). На відміну від пральних порошків, дія засобів для виведення плям ґрунтується на глибокому проникненні в структуру тканини та прицільному видаленні забруднень. При цьому густина текстилю не погіршується, а колір зберігає свою насиченість.

Форми випуску засобів для виведення плям:

  • спреї — відмінно чистять килими, портьєри, м'які меблі;
  • олівці (ролери) - дозволяють обійтися без прання;
  • гелі — найбільш концентровані засоби, виводять навіть застарілі плями;
  • порошки та рідкі – використовуються для щоденного прання;
  • серветки – найкращий вибір для екстрених ситуацій.

Прання білої білизни в тазу з використанням миючих засобів, що включають рідкий і порошковий засоби для виведення плям, мило і пластиковий совок з порошком. Рука в рожевий гумові рукавички тримає пляшку з миючим засобом. Білий рушник лежить на фоні.

Різновиди засобів для виведення плям

Область використання коштів визначається його складом. Уважно читайте інструкцію, коли вибираєте засіб для виведення плям. Там зазначено, для тканин яких видів можна використовувати. Також зверніть увагу, які саме забруднення він усуває.

Вибілюючі засоби для виведення плям

Засоби доступні в гелевому або порошковому вигляді, добре видаляють застарілі плями крові та поту. Використовуються тільки з білими та дуже світлими тканинами. З матеріалів вони очищають льон, бавовну, поліестер. Не можна користуватися відбілювачами для шерсті, шовку, віскози, чорного та кольорового текстилю. Засоби для виведення плям діє в гарячій воді (+50-90°С).

З активним киснем

Кисневий засоб для виведення плям можна використовувати при пранні руками та в машинці, для натуральних, синтетичних і сумішевих тканин. У певній температурі його склад розпадається на частинки кисню, води, соди, що видаляють свіжі забруднення. Він справляється зі смолистими речовинами, жиром, пліснявою, слідами соків, вина, чаю, кави, рослин, їжі. Препарати мають несумісність із хлором та ефективні відразу після появи плям.

Ензимні склади

Діючі речовини у таких препаратах – білки-ензими. Вони розкладають забруднюючі частки прості амінокислоти, не руйнуючи структуру текстилю. Засоби для виведення плям не можна використовувати для мембранних тканин, щоб не порушити захисних властивостей мембрани.

Види засобів для виведення плям

Існує ще одна класифікація коштів. Для створення візуального ефекту білизни використовується оптичний відбілювач із люмінесцентним барвником у складі. Універсальні препарати застосовують при пранні будь-яких матеріалів. Натуральні та дитячі – гіпоалергенні, без хімічних речовин. Засоби для виведення плям з спрямованою дією виводять конкретні забруднення, ефективні для видалення водонерозчинних плям (фарби, масла). Засоби для кольорових тканин не містять елементів, що відбілюють.

Щоб отримати максимальний ефект, дотримуйтесь приписів виробника, вказаних в інструкції засобу для виведення плям. Також зверніть увагу на інформацію, розміщену на бирці речі, яку очищатимете. Якщо ви переживаєте за яскравість кольору тканини, структуру текстилю, використовуйте засіб при температурі води +30°С. Правильно обравши засіб для виведення плям і дотримуючись простих правил щодо його застосування, ви зможете позбавити свої речі від будь-яких плям.