Безпека будь-якого приміщення забезпечують різні фактори. Один з них – це те, наскільки міцний та стійкий до зламів замок стоїть на дверях. Це складний елемент по конструкції, він включає в себе багато складових. Головною частиною всієї конструкції є серцевина, її ще називають циліндром чи личинкою.Серцевина для замку – це елемент, від якого залежить безпека приміщення. Важливо ретельно вибирати її.

Графічне уявлення внутрішнього пристрою замка з ключем. На зображенні видно кілька компонентів замку, позначених номерами та описами російською мовою. Компоненти включають: 1. Корпус, 2. Кулачок, 3. Вставка з нержавіючої сталі, 4. Бічна запірна планка, 5. Кодові пластини, 6. Один із захисних елементів, 7. Паз відсічення виступу запірної планки, 8. Кодові пази ключа (криві ), 9. Елементи перевірки бічного нарізування ключа.

Різновиди серцевини

Серцевина – це елемент, від якого залежить майже все у замку. Личинок існує три основні види:

  • Односторонні. У такому випадку користувач має можливість відкрити двері тільки з одного боку. Даний вид циліндра для замикаючого механізму широко застосовується у дверях, які встановлюються на комори, сейфи та інші подібні приміщення.
  • Ключ-ключ. Є двосторонньою личинкою, яка відкривається з кожного боку ключем. Хороший варіант для офісів, класних кімнат у школах, різних аудиторій в університетах та ін.
  • Ключ-воріт. Також двостороння личинка, у якої на одній стороні – класична замкова щілина, а на іншій – круглий комір, який, провертаючись, замикає замок. Це найпоширеніший варіант для дверей, встановлених на вхід у житлові квартири та будинки. Ворота виробляються різних форм, в них втілюється безліч дизайнерських рішень.

За складністю розрізняють два види циліндрів: прості та комбіновані. У простих піни та відповідні прорізи на ключі розміщуються в одній площині. Ступінь захисту невисока. Комбінована серцевина піни знаходиться в різних площинах, також є інші елементи захисту. До них відносять лунки. Ступінь захисту сильно підвищується.

Матеріал, з якого роблять серцевини

Їх роблять із трьох видів металу:

  • Алюміній. Личинки з нього мають низький рівень захисту. Ціна також низька. Замки з таким типом серцевини як основні застосовувати не можна. Зламується легко.
  • Цинковий метал. Один із найпоширеніших варіантів. Ступінь захисту також невисока, але вища, ніж у алюмінієвих личинок. Ціна також вища. Замикаючі механізми з таким типом циліндра не придатні для застосування на вхідних дверях.
  • Латунь. Найміцніші та надійніші серцевини виготовляються з даного металу. Він міцний та надійний. Ступінь захисту висока. Для підвищення її доповнюють міцними вставками.

На захисті заощаджувати не потрібно, інакше є ризик втратити набагато більше.