У багатьох квартирах санвузли та ванні кімнати мають малу площу, тому пральну машинку доводиться встановлювати на кухні. Перед придбанням техніки необхідно продумати багато деталей. Ми розповімо про переваги та недоліки розміщення пристрою в кухні, особливості вибори та способи інтеграції в кухонний інтер'єр.

Сучасна кухня із вбудованою пральною машиною під стільницею. Кухня оформлена у світлих та пастельних тонах, з рожевою стіною та декорована картинами. Поруч із пральною машиною встановлена духовка та газова плита. У кутку кухні знаходиться затишний фіолетовий диван, поряд із великим вікном, яке освітлює обідній стіл.

Пральна машина на кухні: плюси та мінуси

Розміщуючи техніку в кухонному просторі, ви заощаджуєте місце у ванній кімнаті. Для кухні можна вибирати повнорозмірну модель із більшим завантаженням. Встановлення та підключення машини до водопроводу та електромережі не складає труднощів. Якщо потрібне обслуговування чи ремонт, пристрій легко висунути – на кухні достатньо місця. На стільниці можна поставити таз із брудною чи випраною білизною, покласти інструменти, необхідні для ремонту. У кухні рівень вологості значно нижчий, ніж у ванній кімнаті. Металеві деталі машинки за таких умов прослужать довше. Ризик короткого замикання значно знижується. Для господині таке розміщення техніки зручне. Можна запустити прання та паралельно готувати їжу.

Звичайно, установка пральної машинки в кухні не позбавлена недоліків: вібрація, порошок, що розсипається, дверцята, відкриті для просушування барабана.

Способи усунення мінусів:

  • прорахувати розміри ніші, щоб з усіх боків до машинки залишалося 2-3 см;
  • замовити професійну установку;
  • подбати про додатковий відсік гарнітури для зберігання засобів для прання;
  • користуватися не порошком, а гелем чи капсулами;
  • встановити техніку в місці, де відкриті дверцята не будуть на заваді.

Сучасна кухня з інтегрованою пральною машиною під стільницею. Кухня оформлена у світлих тонах із акцентною зеленою плиткою на стіні. Поруч із пральною машиною встановлена посудомийна машина та вбудований холодильник. На стільниці стоять зелені рослини та кухонне приладдя, створюючи затишну та функціональну обстановку.

Способи маскування пральної машинки

Існує два типи техніки за видом монтажу: окремо стоять і вбудовані. Якщо потрібно повністю сховати машину, краще вибирати другий варіант. Такі моделі мають габарити і конструкцію спеціально для установки в шафку і повного маскування за фасадом, але вони мають меншу місткість, ніж стандартні.

Для великої родини краще вибирати окрему техніку, яку також можна сховати за фасадами. Але якщо її глибина буде понад 45 см, гарнітур доведеться виготовляти на замовлення. Для машинки шириною, наприклад 60 см, ніша виготовляється глибокою, близько 70 см, щоб залишалося місце для петель та зазорів під вібрацію. Якщо немає можливості заховати пристрій, його можна зробити непомітним. Достатньо встановити його навпроти гарнітура та прикрити барною стійкою.

Інтеграція машини в інтер'єр кухні

При вирішенні придбати окрему модель важливо не порушити гармонії дизайну. Корпус повинен бути в тон фасадів або контрастному кольорі, що надає обстановці ефектності. Щоб зберегти функціонал кухонного простору, машину найчастіше встановлюють під стільницею. Найкраще підходить виріб зі знімною кришкою. Необхідно звернути увагу на висоту машини, щоб не довелося піднімати весь гарнітур.

Для кутової кухні чудовий варіант розміщення техніки – у вигляді класичного трикутника. Машинка, мийка та холодильник з одного боку, плита та робоча поверхня для готування – з іншого. Якщо кухня маленька кутова, підійде вузька машинка із вертикальним завантаженням, але приховати її дуже складно. Єдиний варіант – підйомна стільниця.

Сучасна пральна машина має стильний дизайн, тому її можна не маскувати. Вона чудово виглядає по сусідству з гарнітуром, у ніші, де над нею можна повісити полички або невелику шафку.