Матрац-топпер останнім часом набирає все більшої популярності. Тонкий виріб повністю не замінює функції пружинних або безпружинних матраців, але є ідеальним рішенням для дивану чи ліжка. Він підійде як гостьове спальне місце, тому, що легко складається і поміщається в комору. Стане в пригоді в тих випадках, коли старий матрац вже вимагає заміни, але у фінансовому плані ви ще не готові купити новий.

 

Які матеріали використовуються для виготовлення

Топпери складаються з одного або декількох шарів, доповнюються щільним чохлом, а як наповнювачі в них застосовуються такі матеріали:

  1. Меморі-піна (memory foam) – сучасний штучний високотехнологічний матеріал. Забезпечує хорошу підтримку та адаптується до форми тіла, що сприяє зниженню тиску на суглоби.
  2. Латекс – натуральний еластичний матеріал на основі соку каучукового дерева гевеї. Відрізняється пружністю, довговічністю та антибактеріальними властивостями.
  3. Поліуретанова піна — доступний за ціною варіант, що забезпечує базовий рівень комфорту.
  4. Пух і перо підходять для тих, хто воліє м'яке спальне місце.

Оптимальним варіантом є моделі із комбінованими шарами. Подібна структура покращує ортопедичні властивості готової продукції.

Чим відрізняється топпер від звичайного матраца

На відміну від стандартного матраца, топер має ряд особливостей:

  • робить жорсткий матрац м'якшим, згладжує нерівності та захищає його від зносу;
  • набагато тонше матраца — товщина становить від 3 до 10 см;
  • складається з одного або кількох шарів матеріалу.

Матрац є основним елементом спального місця, що забезпечує підтримку та комфорт під час сну. Він сприяє правильному положенню хребта. Має товщину від 15 до 30 см і більше, складається із складної багатошарової конструкції.

Як правильно вибрати топпер

Перш ніж купити топпер, слід врахувати кілька важливих факторів.

  1. Матеріал наповнювача. Великому дорослому чоловікові підійде модель із наповнювачем з кокосової койри. А вагітним жінкам, худим і людям похилого віку фахівці рекомендують м'які вироби з латексу або пінополіуретану.
  2. Товщина виробу. Тонкі (2-5 см) підійдуть для невеликого покращення комфорту, середні (5-8 см) – для помітної зміни відчуттів від спального місця, товсті (8-10 см і більше) призначені для максимальної зміни жорсткості та комфорту матраца.
  3. Сумісність із матрацом. Переконайтеся, що топпер підходить за габаритами та легко фіксується на вашому матраці. Наприклад, топпер-матрац 180х200 підійде для підвищення ортопедичних якостей двоспального ліжка.
  4. Легкість догляду. Вибирайте топер, який легко чистити та прати. Чохол, що знімається і миється, буде великою перевагою.

Важливо! Топпер не допоможе, якщо причина дискомфорту під час сну – велика різниця у вазі подружжя, і як наслідок – значна деформація спального місця. В цьому випадку доцільніше купити ортопедичний матрац з незалежними пружинами або два окремі з різними характеристиками жорсткості.