Відновлення житла завжди проходить у кілька етапів, які визначаються метражем і станом приміщення та бажань власника. За фактом, ремонт квартири під ключ в Києві може займати від кількох тижнів до кількох місяців. Все залежить тільки від обсягу необхідних робіт.

Основні етапи і види ремонту в квартирі - Architect Building Center

Основні види ремонту житла

У слово "ремонт" кожен вкладає власний сенс. Комусь достатньо освіжити фарбу на стінах і додати новий декор, комусь - замінити вікна і меблі тощо. У будь-якому разі, потрібно обирати - робити це все самостійно або ж наймати бригаду фахівців.

Види ремонту квартир умовно можна виділити три:

  • косметичний;
  • капітальний;
  • комплексний.

Хоча у кожного з них є чіткі визначення, час від часу вони можуть на практиці видозмінюватися частково або повністю. Наприклад, до певного виду ремонту квартири додається етап з іншого варіанту або ж навпаки - один чи кілька етапів не використовуються.

Також не всі замовники розуміють, що таке "ремонт під ключ". Мається на увазі можливість заїхати та жити відразу після закінчення ремонту. Власнику квартири не доведеться розставляти меблі, прибирати будівельне сміття тощо.

Докладніше про види ремонту квартир і чим вони відрізняються один від одного — далі.

Косметичний ремонт

Найпростіший та бюджетний варіант ремонтних робіт, завдяки якому можна помітно оновити інтер'єр. Ключове завдання такого ремонту — усунення дефектів, які могли виникнути під час проживання у квартирі або будинку. Сюди не входить перепланування та подібні види робіт. Конструкція і комунікації не зачіпаються, тому витратити доведеться мінімум часу і грошей. Це чудовий варіант для тих, хто просто хоче освіжити навколишній вигляд і змінити декорації.

Що включено в такий ремонт:

  • вирівнювання стелі та стін;
  • переклеювання шпалер;
  • фарбування різних поверхонь;
  • зміна або реставрація підлоги, плінтусів, вікон.

Іноді можна частково замінити сантехніку або ж зробити косметичний ремонт тільки в окремих кімнатах, а не в усьому житлі. Цей вид ремонту цілком можна подужати самостійно, але можна і найняти ремонтну бригаду. Перший варіант вигідніший, адже оплатити доведеться тільки будматеріали.

Капітальний ремонт

Вибір капітального ремонту квартири — це роботи, які спрямовані на заміну всіх поточних комунікацій та загальне поліпшення стану житла. Подібні зміни, варто зазначити, вимагають великої кількості часу і фінансів, а також серйозної підготовки. В основному, конкретизації порядку дій.

Що включено в такий ремонт:

  • вирівнювання та оздоблення всіх поверхонь у приміщенні;
  • перепланування приміщень: зонування, робота з перегородками;
  • зняття і заміна застарілого оздоблення, інженерних комунікацій, вікон і дверей, сантехніки.

Остаточна вартість залежить від місця проведення ремонту та обсягів робіт. Будівельні компанії нечасто публікують навіть приблизні ціни, тому доведеться орієнтуватися на приклади робіт у портфоліо та їхню остаточну ціну.

Види і типи ремонту приміщень - Основні види ремонту та їх класифікація

Комплексний ремонт

Такий ремонт є оптимізованою версією капітального. Подібний обсяг робіт досить важко виконати власними силами, тому рекомендується звертатися до фахівців, щоб ті склали відповідний проєкт.

Що включено в такий ремонт:

  • зняття застарілих елементів і обробки;
  • вирівнювання всіх поверхонь у квартирі;
  • встановлення натяжних стель та міжкімнатних перегородок, проводки, сантехніки;
  • чистове оздоблення приміщень.

Найчастіше такий ремонт вибирають для новобудов, коли є сенс продумувати планування і робити всі інші деталі з нуля. Вартість завжди розраховується індивідуально, виходячи з необхідних послуг.

Розглянувши всі види ремонтних робіт, буде легше надалі визначитися з тим, що ж насправді потрібно в конкретному випадку.