Наявність гарячої води – одна зі складових комфорту. Вона потрібна у будинку, квартирі, на дачі, в офісі, у закладі громадського харчування, на підприємстві – всюди, де перебувають люди. Компанія Atlantic випускає водонагрівачі різних видів, використовуючи сучасні інноваційні технології для підвищення ефективності роботи та економічного енергоспоживання. У цій статті спеціалісти компанії-виробника дають практичні поради щодо вибору оптимального виду водонагрівача.

Різновиди водонагрівальних пристроїв за принципом роботи

Існує два типи водонагрівачів: проточні та накопичувальні. Перші нагрівають безпосередньо потік води, що проходить крізь них. Другі мають бак, у кому вода накопичується і нагрівається. Кожен вид пристроїв має плюси та мінуси. Їх обирають з розрахунку кількості споживачів, потреби у ГВС, способу підключення, можливостей електропроводки, особливостей дизайну приміщення, у якому встановлюватиметься прилад.

Проточні водонагрівачі

Моделі даного типу за лічені секунди подають споживачеві нагріту воду. Напірні прилади забезпечують нею декілька точок водорозбору, безнапірні – лише один кран (у комплект додається вилив або душова лійка). Електричний проточний нагрівач має високу потужність, тому не підходить для використання у будівлях зі слабкою, старою електропроводкою. Він потребує монтажу окремої підводки високої потужності. Для газового слід проєктувати канал відводу продуктів згоряння газу.

Проточний водонагрівач Hitachi, встановлений на стіні ванної кімнати з білими кахлями, поруч із душовою лійкою та поличкою для мила.

Принцип роботи проточного водонагрівача нескладний. Зовні розташований компактний корпус з регулятором температури. Холодна вода через патрубок потрапляє у пристрій. Датчик потоку автоматично вмикає нагрівальні елементи. Рідина, проходячи крізь них, нагрівається до потрібної температури та подається споживачу через патрубок виходу. Безпеку користування забезпечує система автоматики.

Накопичувальні водонагрівачі

Пристрої даного типу мають баки різної місткості, в яких накопичується і нагрівається холодна вода. Моделі підключаються до звичайної розетки 220V. Час нагріву води становить від 40 хвилин до декількох годин, у залежності від параметрів бойлера. Зовнішній корпус пристрою має циліндричну або прямокутну плоску форму, може монтуватись вертикально або горизонтально. Є моделі з універсальним типом монтажу. На корпусі розташовуються елементи механічного або електронного керування. Існують бойлери з WI-FI-модулем та можливістю віддаленого управління.

Сучасний накопичувальний водонагрівач з плоским дизайном, встановлений у світлій ванній кімнаті з білим інтер'єром.

Всередині металевого корпусу розташований один або два внутрішніх баки. У кожній ємності розміщується нагрівальний елемент. «Мокрий» ТЕН нагріває воду, безпосередньо контактуючи з нею. «Сухий» нагрівач захищений спеціальною колбою. Для захисту елементів та стінок баку від корозії використовується магнієвий анод. Він притягує з водопровідної води молекули кисню та інших хімічних речовин, вступаючи із ними в реакцію. Коли рідина стає гарячою, окислені частини магнію утворюють осад на дні. Стрижень поступово руйнується і потребує періодичної заміни. Між внутрішньою ємністю та корпусом прокладено щільний шар теплоізоляційного матеріалу. 

Інноваційні технології у бойлерах:

  • використання омічного резистора для подовження терміну служби магнієвого аноду;
  • встановлення сухого стеатитового ТЕНу з великим робочим ресурсом;
  • наявність двох нагрівальних елементів, що діють у парі та автономно;
  • SMART-технології для інтелектуального керування;
  • новітні системи регулювання тиску, електробезпеки.

Сучасний накопичувальний водонагрівач з технологією SmartInverter та цифровим дисплеєм, встановлений на чорній стіні.

Сподіваємось, надана інформація розширить ваші знання про можливості сучасних водонагрівачів та допоможе правильно обрати тип водонагрівального пристрою.