Довгий час я мріяла завести чотирилапого друга, але постійно щось ставало на заваді. Постійно хвилювалася, що не вистачить часу, буде складно з фінансами чи забракне власного морального ресурсу. Але нарешті я наважилась і в моїй квартирі поселився маленький песик. Бути власником собаки виявилось одночасно цікаво, приємно та трохи складно. Найбільше складнощів виникло через те, що мої очікування не співпали з реальністю. Тож я вирішила зробити невеличкий гід для всіх, хто планує завести чотирилапого улюбленця. Сподіваюсь, буде корисно!

Собака спить в квартирі

Що песику потрібно в першу чергу?

Ще до того, як ви принесете до квартири маленького хвостатика, необхідно купити:

  • Якісну їжу. Я рекомендую не експериментувати зі здоров’ям улюбленця та одразу купити якісний преміум корм для собак відповідного віку. Вибираючи корисну та дійсно поживну їжу, ви закладаєте фундамент міцного здоров’я свого хвостатого друга.
  • Власні мисочки для їжі та води. Найкраще купити спеціальні миски для собаки, а не вибирати щось зі свого посуду. Адже зі спеціальних мисочок зручніше пити та їсти.
  • Туалет. Універсальне рішення – це лоток з піддоном під пелюшку. Особисто мені подобаються варіанти зі спеціальними пелюшками зеленого кольору, котрі імітують справжній газон. 
  • Лежанку. З перших днів перебування у вашому домі у малюка має бути власне місце для сну та відпочинку.
  • Іграшку. Це може бути м’ячик чи м’яка іграшка, якими песик зможе бавитись. Якщо не купити малюку щось цікаве для гри, він знайде це серед ваших речей.

Ще одне, що на 100% знадобиться песику з перших днів проживання у квартирі – ваші увага та турбота. Необхідно бути готовим до щоденних прогулянок і прибирання за вашим улюбленцем, до відвідування ветеринара та необхідності брати хвостатого з собою, коли ви їдете у подорож чи відрядження. 

Але за всі ці клопоти та переживання песик віддячить сторицею. Він дасть вам скільки любові, ласки та позитивних емоцій, що ви знову відчуєте себе щасливою та безтурботною дитиною.

Корм для домашніх собак

Як вберегти інтер’єр?

Я неодноразово натрапляла на кумедні відео в соцмережах чи ютуб, де симпатичні собачки власними зубами знищують диван, крісло чи капці господаря. Ці відео дуже веселі, але коли таке відбувається з вашими речами, стає вже не так смішно. 

Тут у мене є дві поради. По-перше, заводячи собаку, слід бути готовим до можливих наслідків. Треба розуміти, що ваш улюбленець дійсно може щось пошкодити чи навіть повністю зіпсувати. І скоріш за все він це зробить, бо вберегти кожну річ не вийде. Якщо ви до цього морально не готові, краще візьміть кота чи іншу тваринку, від пазурів якої будуть не такі масштабні наслідки.

По-друге, запам’ятайте кілька порад, котрі допоможуть вберегти меблі та стіни:

  1. У собаки завжди має бути вдосталь іграшок. Важливо, регулярно давати песику нові цікаві речі, якими можна гратись. 
  2. Необхідно регулярно вигулювати собаку та гратися з ним. Тварина має виплескувати енергію на вулиці, тому тривалість прогулянок має бути достатньою.
  3. Привчайте малюка до дисципліни. Це ні в якому разі не мають бути безглузді суворі покарання. Собаку слід вчити гарним манерам. Якщо у вас ще немає такого досвіду, слід знайти гарні навчальні матеріали.

Утримання собаки в квартирі

Цікаві фішки для песика у квартирі

Тварина у квартирі – це не лише яскраві емоції та відповідальність, а й чудова можливість додати декілька цікавинок у свій інтер’єр. Пропоную кілька ідей, котрі можуть вам сподобатись:

  • Місце відпочинку для песика, вбудоване в шафу чи стелаж. Для тваринки великого розміру можна виділити весь нижній ярус системи зберігання. Це чудовий спосіб зекономити місце в квартирі та створити затишну місцинку для собаки.

Місце для домашніх тварин

  • Персональний куточок вашого улюбленця у вітальні чи під сходами. Якщо дозволяє площа, можна облаштувати в одній з областей кімнати чи під сходами на другий поверх зону для песика. В цьому куточку можна встановити лежанку та кошик з улюбленими іграшками. Стіни тут можна прикрасити вашими улюбленими фотографіями пухнастика. 
  • Незвичайні лежанки чи будиночки для тварин. Хатинка з фігурним дахом та симпатичними віконцями чи м’який будиночок у вигляді гігантського фрукта стануть симпатичним та цікавим доповненням інтер'єру.

Будка для собаки

Якщо є достатньо вільного простору, також можна облаштувати у квартирі ігровий куточок з різними розвиваючими іграшками для собачати.