Однією з актуальних сучасних проблем промисловості є енергозбереження. Виробництва витрачають фінанси на сировину, матеріали, експлуатаційні та технологічні роботи, оплату праці персоналу. Але найбільші витрати – на енергетичну складову. Нестабільна вартість електричної енергії для підприємств, постійне зростання тарифів вимагають від власників та керівників підприємств реалізації заходів з метою економії енергоресурсів. У цій статті розміщено поради економістів щодо способів збереження енергетичних ресурсів.

Напрямки енергозбереження

При скороченні витрат на енергоресурси також слід подбати про підвищення ефективності виробничих процесів. Існує багато способів домогтися економії енергії. Це – модернізація обладнання, регулювання режимів його роботи, використання сучасних технологій енергозбереження, зменшення втрат електроенергії в електроприймачах та системах електропостачання, покращення якості електричної енергії. 

Основні технологічні процеси на підприємствах відбуваються з використанням води, тепла, електроенергії, газу, повітря. Для забезпечення виробництва та утримання будівель витрачається до 30% енергоресурсів, які необхідно купувати. Це – витрати на опалення, освітлення приміщень та території, господарсько-питне водопостачання. 

Економічне використання газу

Більшість промислових підприємств мають потребу у газопостачанні, особливо металургія. На сайті https://ascania.energy/taryfy-na-gaz/ розміщені актуальні тарифи на газ. Щоб зекономити енергоресурс на 20-30%, слід встановити лічильники, датчики та регулятори для автоматичного управління обладнанням. Оснащення терморегулятором печі для плавлення скла забезпечує економію на 12%, знижуючи собівартість продукції. Високотехнологічним методом енергозбереження є зниження споживання за рахунок використання органічного палива. Це актуально для ТЕЦ та котелень, але вимагає заміни обладнання.

Заходи з економії електроенергії на підприємствах

Освітлення та робота промислового обладнання – найбільш енерговитратні напрямки. У першу чергу слід зменшити використання електрики освітлювальними приладами. Треба правильно дібрати спеціалізовані промислові світильники та оптимізувати робочі процеси виробничого обладнання. 

Прийоми зменшення споживання електроенергії для освітлення:

  • максимальне використання природного освітлення за допомогою збільшення площі скління, облаштування на дахах зенітних ліхтарів;
  • при виборі освітлювальних приладів звертати увагу не лише на потужність, але й на параметри світловіддачі (лм/Вт);
  • обирати промислові світильники з економічними світлодіодними лампами, не з опаловими, а з прозорими розсіювачами;
  • організувати відключення освітлення у складських та інших господарських приміщеннях в неробочий час;
  • використовувати датчики руху, які вмикатимуть світло, коли у робочій зоні з’явиться робітник.

Заходи з економії води

Головна проблема – зношеність мереж водопостачання. Своєчасний ремонт та реконструкція трубопроводів забезпечують 20-30% економії, заміна застарілої сантехніки – ще 20%. При встановленні лічильників економиться до 40% води, змішувачів з інфрачервоними датчиками – 30-45%. Системи зворотного водопостачання для охолодження обладнання – 30-40% економії. 

Найбільш ефективне енергозбереження – коли йому підпорядковані ретельно розроблені комплексні заходи. Економія повинна стосуватись всіх точок споживання.