За лаштунками Mars Chocolate: Екскурсія заводом творців M&M's
Чи хочете ви здійснити екскурсію на Марс? Звичайно, не міжпланетну, а по території компанії Mars Chocolate та її офісу. Навряд чи знайдеться багато людей, які ніколи не купували батончики Твікс, Марс, Снікерс в інтернет-магазині чи супермаркеті, не ласували хрусткими цукерками M&M's. А чи так «солодко» працювати в компанії, яка виробляє солодощі? Ми побуваємо у філії Mars Inc. у Хакеттстауні (штат Нью-Джерсі).
Історія появи та сфера діяльності компанії Mars
Засновник компанії – Френк С. Марс. У дитинстві він хворів на поліомієліт і не міг ходити. Мама завжди була поруч. Якось вона навчила сина готувати шоколадну глазур. У 19 років Френк заснував невелику фірму з виготовлення та продажу глазурованих солодощів. Етель Хілі, його дружина, допомогла у 1911 р. відкрити у Такомі, штат Вашингтон, кондитерську компанію Mars Candy Factory.
На виробництві не було холодильників, тому цукерки з олійним кремом потрібно було продати в день виготовлення. Незабаром продукція Марсів продавалася по всьому Тихоокеанському узбережжі. Так було започатковано найбільшу корпорацію з величезним річним доходом. Всі рецепти популярних сьогодні шоколадних батончиків виробника, які ви можете купити в інтернет-магазині MAUDAU, були створені Френком та його синами. "Марс" - сімейна компанія в п'яти поколіннях.
Бренди, що належать концерну Mars Inc.:
- 29 видів цукерок – Skittles, Milky Way, Twix, Snickers, M&M's та ін.;
- 40 найменувань жувальної гумки Wrigley;
- харчові продукти Ben's Original, раніше – Uncle Ben's;
- корми для тварин - Pedigree, Whiskas, Iams, Eukanuba.
Місія на Марс: прогулянка офісом Mars Chocolate
Бренд M&M's був запущений у 1940 році, а історія фабрики у Нью-Джерсі починається з 1958 року. Офіс був збудований у 1979 р. Зараз Mars Chocolate – дочірня компанія концерну Mars Inc., співробітниками якого є понад 70 000 людей по всьому світу. У ній працює близько 16 000 працівників, 1 500 із них – у Хакеттстауні, комплексі на Хай-Стріт. На заводі виробляється молочний шоколад M&M's, M&M's Minis, арахісові M&M's та різнокольорові цукерки M&M's з печаткою на кожній.
Кампус Марса займає ділянку 104 акра. Площа заводу – 460 000 кв. фунтів. На території знаходиться офісний будинок Mars Chocolate North America. Глобальна штаб-квартира Mars Retail Group розташована в Маунт-Арлінгтон. На фасаді офісу біля входу відвідувачів зустрічають великі M&M'sи. Встановлений у холі яскравий здоровань – з кошиком безкоштовних цукерок. Солодощі тут усюди – на столиках, у торгових автоматах, де за них не треба платити. Досить зробити вибір – і перекус упаде у руки. «Марсіани», які тут працюють, не ставляться до солодощів, як до їжі. Вони харчуються у розкішній сучасній їдальні, де готуються страви на будь-який смак.
Офісний простір площею 100 000 кв. фунтів – у форматі Open Space, з відкритим плануванням. Якщо є перегородки, прозорі. Керівники вважають, що в такій обстановці відбувається найтісніша, дружня співпраця.
Приміщення в офісі мають назви брендів. Оформлення конференц-залу – у стилі батончика Снікерс. Коричнева стеля нагадує шоколад, а підвісні світильники неправильної форми – горіхи. У будівлі є спортивні тренажери, місця для відпочинку та неформального спілкування співробітників. У перерву можна прогулятися пішохідними доріжками на впорядкованій території кампуса.
Колектив є групою захоплених людей, які працюють на єдину мету, – успішний розвиток компанії. Тепле почуття сім'ї, дружнього плеча, особлива культура та відносини у колективі сприяють відсутності плинності кадрів. Люди працюють тут до пенсії, займаючись улюбленою роботою. Сюди приходять працювати їхні діти, онуки.
Чарівна фабрика шоколаду
У 2020 році виробництву в Нью-Джерсі виповнилося 80 років. Всі ці роки у повітрі розливається цукристий запах карамельних яблук, змішаний із ароматом шоколаду. Саме на цьому заводі народжується M&M's із льодяниковою скоринкою. Під час відвідування підприємства співробітники попереджають гостей про деякі обмеження – не все можна знімати.
Підлога довгого стерильного коридору пофарбована у блакитний колір, тому шлях називається «блакитною милею». Спочатку, за температури 96° за Фаренгейтом, виготовляється шоколадна паста. Потім вона коншується - додається какао-масло, розгладжується поверхню. Обробка в установці, що темперує, надає блиск і хрусткість. Потім цукерки близько 5-7 годин проходять процедуру кольорового напилення, постійно перемішуючи спеціальних капсулах. Після полірувальної трубки етап нанесення білої літери М, потім упаковка.
Так «марсіани» з американського Хакеттстауна створюють солодощі, які понад сто років підкорюють світ. Компанія дбає про своїх співробітників, а вони працюють для її процвітання.
Залишити коментар