Багато хто мріє мати вдома газову плиту. Це з дешевим енергоресурсом. Агрегат використовується щодня, а платити за дорожчу електроенергію готовий не кожен. Крім того, багато людей вважають, що їжа, приготовлена на відкритому вогні, набагато смачніша. Проте експлуатація приладу несе у собі як комфорт, а й відповідальність.

Газова плита із включеним газом та сковорідкою

Правила використання газових плит

Хвилюватися через можливий витік, переживати за вимикання конфорки багатьом господаркам звично. Але такі речі вже у минулому. Щоб уникнути нещасних випадків, сучасна газова плита для кухні оснащена системами безпеки. І все ж певні вимоги щодо експлуатації існують:

  1. Не потрібно самостійно міняти шланги. Ви можете придбати невідповідний матеріал або зробити щось неправильне. Краще довірити таке завдання спеціалістам.
  2. Регулярно перевіряйте вентиляцію, вона повинна ефективно виводити запахи та мати хорошу тягу.
  3. Не слід залишати без нагляду піч, що працює.
  4. Обігрів газом у холоди — не найкраща ідея. Це заощаджує витрати, але багато хто забуває про продукти згоряння, які накопичуються в будинку і можуть викликати отруєння.

Знання правил та техніки безпечної експлуатації обладнання є ключем до запобігання нещасним випадкам.

Переваги газових плит

Такі агрегати широко використовуються, служать довго та надійно. При працюючій газовій плиті в будинку стає тепліше та затишніше. Крім того, сама техніка дешевша, якщо порівнювати з електричними аналогами, але переваг у неї не менше:

  1. підвищена початкова швидкість нагрівання;
  2. оптимальний контроль температури;
  3. видимість сили полум'я;
  4. сумісність із більшістю видів посуду;
  5. різні методи приготування їжі.

До мінусів можна віднести неможливість пересування плити через необхідність професійного підключення до труби, що подає, яку не можна закривати меблями або перегородками.

Що таке газ-контроль

Найчастіше небезпечною подією стає згасання полум'я. Причин цього може бути кілька:

  1. перепади тиску у трубі, коли плита працює;
  2. сильний протяг на кухні;
  3. перелив закипілої рідини, що погасила вогонь;
  4. діти граються з важелями.

Все це загрожує скупченням надлишків газу в приміщенні. Не відчувши запаху, можна отримати отруєння чи викликати пожежу. Але технології не стоять на місці, тож виробники навчилися розв'язувати це питання. Саме газ-контроль підвищує рівень безпеки під час використання плити. Ця система автоматично перекриває подачу газу в конфорку, коли вогонь гасне. Реалізовано функцію за допомогою температурного датчика, який спрацьовує всього протягом 2-5 секунд після зникнення полум'я. Таким чином, основна причина занепокоєння йде на другий план, дозволяючи насолоджуватися швидким процесом приготування страв.