Алюмінієвий швелер – один з різновидів металопрокату з П-подібним перетином, який займає особливе місце серед аналогічних виробів завдяки своїй багатофункціональності. Профіль різноманітний за характеристиками та сферами застосування, і насамперед виділяється на тлі інших виробів завдяки якості основного матеріалу – алюмінію.

Декілька слів про матеріал

Цей вид металопрокату має високу міцність і стійкість до корозії, при цьому він набагато легший за сталеві аналоги. Швелер алюмінієвий класифікується за розмірами, типом сплаву, товщиною стінки та іншими параметрами. Його основне призначення – це забезпечення жорсткості та посилення різних конструкцій, а також створення напрямних механізмів.

Швелер алюмінієвий

Крім традиційних алюмінієвих профілів, є широкий асортимент унікальних, асиметричних, наприклад, у поперечному перерізу вони можуть нагадувати букву U або С, залежно від виконання. Така безліч форм вдається досягти завдяки унікальним характеристикам алюмінію та його сплавів. Використовуючи техніку гарячого пресування можна створити профілі нестандартних конфігурацій.

Типологія алюмінієвого швелера за методом виготовлення та обробки:

  • Профілі, виготовлені методом гарячого пресування, без термообробки.
  • Швелери, що зазнали загартування з наступним природним старінням.
  • Профілі, які після гарту старіють штучним шляхом.
  • Вироби, що зазнали часткового загартування, потім спеціального старіння.
  • Швелери оброблені методом відпалу.

Залежно від хімічного складу сплаву та подальшої термообробки, алюмінієві швелери можуть демонструвати різні ступені стійкості та міцності. Наприклад, після загартування та відпустки профіль стає жорсткішим, але менш гнучким. Відмінність у міцності призвела до класифікації на стандартні та покращені, що позначаються як ПП. Ціна швелера з алюмінію буде при цьому вищою, але й експлуатаційні показники кращі.

Особливості виробництва швелера з алюмінію

До найбільш популярних видів продукції відносять алюмінієві швелери АД31 та АМг5. Для завдань, що вимагають посиленої міцності, використовують швелери зі сплавів Д1, Д16, В95.

Основний метод створення алюмінієвого профілю – це пресування чи екструзія. Болванка міститься в герметичну камеру і потім проштовхується через спеціальний отвір певної форми. Шляхом видатної пластичності алюмінію виріб приймає необхідну конфігурацію. Одна з переваг екструзії, в порівнянні з іншими методами, такими як штампування або прокат, це можливість виробляти велику довжину виробів.

Для додаткового захисту від впливу навколишнього середовища алюміній додатково обробляють. Анодування – це процес нанесення анодно-оксидної плівки на поверхню, що нерідко застосовується для захисту матеріалу. Алюмінієвий швелер з покриттям виділяється посиленими електроізоляційними властивостями та відсутністю накопичення статичного заряду. Додатково для обробки поверхні використовуються методи нанесення порошкової полімерної або рідкої фарби.

Сфери застосування швелера з алюмінію

Алюмінієвий П-подібний профіль використовується в багатьох виробничих сферах завдяки своїй універсальності. Вибір на користь алюмінію обумовлений відмінними експлуатаційними характеристиками цього матеріалу, які роблять профіль зручним для монтажу, довговічним та ефективним.

Області використання

Будівництво. Швелери активно використовуються при зведенні будівель та споруд, застосовуються як каркасні елементи, що направляють для гіпсокартону та інших будівельних матеріалів.

Транспортна галузь. У автомобілебудуванні та суднобудуванні швелери допомагають знижувати вагу конструкцій та збільшувати їх довговічність.

Електротехніка. У цій галузі металопрокат служить для монтажу кабельних лотків та різних напрямних систем.

Машинобудування. Швелери з алюмінію застосовуються в різних механізмах та агрегатах як опорні та сполучні елементи.

Авіаційна та космічна промисловість. Завдяки своїй легкості та міцності, П-подібний профіль чудово підходить для застосування в даній галузі.

Дизайн та архітектура. Сучасні технології дозволяють використовувати швелер в інтер'єрі та екстер'єрі будівель, надаючи їм стильного вигляду.

Він також активно використовується у меблевому виробництві, створенні торгового та рекламного обладнання. Навіть у побутових умовах алюмінієвий швелер знаходить своє застосування, особливо у процесі ремонту.

Легкість, міцність, стійкість до впливу навколишнього середовища роблять металопрокат незамінним у сучасному будівництві та виробництві. Ви можете купити швелер алюмінієвий відповідної конфігурації для свого об'єкта, зробивши вибір самостійно або звернувшись за допомогою до професіоналів.