Автоматика для воріт

Автоматичний привід для воріт — це електромеханічний пристрій з додатковими компонентами, призначений для відкривання і закривання зсувної стулки. Це дуже сухе і найпростіше визначення даного механізму. А далі, як то кажуть, йдуть нюанси.

Консольні ворота – безумовно, річ зручна, але дуже погано призначена для ручної експлуатації. Навіть незважаючи на налагоджену і правильно змонтовану фурнітуру, вручну рухати консоль воріт не найприємніше заняття. А в деяких умовах, наприклад, узимку при ожеледиці навіть і небезпечне. На допомогу приходить автоматика на ворота. Обладнаними таким приводом комірами користуватися комфортніше, легше і головне — набагато безпечніше.

 

Автоматика для воріт

 

Вся автоматика воріт може мати конструкційні відмінності, особливості механізмів, потужність електроприводу, і як наслідок — різні робочі характеристики, які визначають область її застосування.

  1. Домашні консольні автоматичні приводи. Як правило, це моделі для воріт до 3.5 м і вагою до 800 кг, з малою інтенсивністю використання.
  2. Напівпрофесійна модель. Для більш габаритних, важких (до півтори тонни) і інтенсивно (до 50%) воріт. Розширено функціонал з підключення аксесуарів.
  3. Комерційні чи професійні пристрої. Здатні працювати без обмежень круглі стуки та пересувати ворота від тонни та більше. Як правило, оснащуються окремим редуктором у олійній ванні.

Конструктивно автоматика для відкатних воріт, на відміну від розстібних, має свої особливості. Оскільки стулка, яку необхідно пересувати одна, то й привід також один. Найбільш поширена схема у вигляді моноблока, коли в одному корпусі знаходиться та електродвигун, і редуктор приводу на шестірню, а так само плати керування та прийому-передачі сигналу. Такий формфактор найпростіший у монтажі, що дуже цінують ті, хто робить його власними силами. Втім, багато виробників пропонують варіант і з рознесеною схемою, коли вся механічна частина знаходиться в одному корпусі, а електронна начинка – в іншому. Або окремо знаходиться сам радіомодуль, що дозволяє встановити його в більш сприятливому для прийому сигналів. Професійні моделі зазвичай модульні, там своя специфіка. Але більшість навіть скромних домашніх моделей функціональність можна розширити шляхом підключення додатково аксесуарів.

автоматика для воріт відкатних

При виборі консольного приводу слід звертати увагу на такі моменти:

  • Вага, розмір та передбачувана інтенсивність експлуатації воріт. Необхідна довжина зубчастої рейки.
  • Бажаний форм-фактор, базову комплектацію, особливості кріплення та розміщення дод. аксесуарів – датчиків, сигнальної лампи тощо.
  • Конструкційні особливості – матеріали шестерень та штока, потужність двигуна, тип кінцевих вимикачів, особливості налаштування плати управління. І не забуваємо про аксесуари, які значно розширюють як зручність використання, так і безпеку майна та близьких.
  • Необхідні функції — аварійна зупинка, налаштування швидкості та зусилля, блокування стулки, ручне відкривання, розблокування вручну, підключення до систем "розумного будинку" та багато іншого - сучасна автоматика воріт пропонує їх безліч.

Грамотно підібрана автоматика для відкатних воріт при правильному монтажі здатна пропрацювати довгі роки при мінімальному догляді, що рекомендується виробником. Головне — звертайтеся до продавців, які пропонують пристрої від перевірених брендів з гарантією, що добре себе зарекомендували, і забезпечують пост гарантійне обслуговування приводів. І остерігайтеся спокусливих за вартістю китайських ноунейм-механізмів, пошук запчастин на які може стати не дуже захоплюючим заняттям.