З

Деякі його роботи нагадують стоп-кадр з казки "Аліса в країні чудес", зводячи з розуму буйством фарб і хитромудрістю форм. Інші ж, навпаки, є втіленням витонченості та вишуканості, витримані до останньої деталі у строгості та підкресленій стриманості кольору та ліній. Але ніколи, за більш ніж 20-річну історію діяльності, проекти відомого голландського дизайнера Марселя Вандерса не можна було назвати нудними, пересічними і непомітними.

Студія дизайну "Marcel Wanders"

Удивительная история разворачивается сразу при входе в вестибюль отеля Mondrian Doha в Катаре - автор Marcel Wanders
Дивовижна історія розгортається відразу при вході до вестибюлю готелю Mondrian Doha в Катарі - автор Marcel Wanders

Кожна його ідея, колекція, окремий предмет чи цілісний інтер'єр – це справжнє свято та подія у сфері дизайну.

За словами самого Вандерса, він вважає себе певним каталізатором епохи пост-модернізму, називаючи її «Сучасним ренесансом гуманізму», віддаючи данину романтиці та поезії у дизайні.

В гостиной, сюрреалистический белый лес характеризуется гигантскими белыми Деревьями Жизни. «Концептуально, мы совместили местную культуру с современной эстетикой дизайна...» добавляет Марсель Вандерс.
У вітальні сюрреалістичний білий ліс характеризується гігантськими білими деревами життя. «Концептуально, ми поєднали місцеву культуру із сучасною естетикою дизайну...» додає Марсель Вандерс.

Його однойменна студія була заснована в 1996 році і за 22 роки роботи вона встигла співпрацювати з європейськими брендами Alessi, Baccarat, Vista Alegre, Christofle, Flos, Magis, KLM, Hyatt Hotels Corporation, MOOOI Carpets, Roche Bobois, Laufen, Natuzzi, Louis Vuitton , Swarovski, B&B Italia, Moroso, Bisazza, Cappellini, Droog Design, Poliform, Boffi, Cappellini, Vondom і т.д.

В каждом пространстве разворачивается отдельное представление. Гости имеют много различных впечатлений и неиссякаемый источник для историй.
У кожному просторі розгортається окрема вистава. Гості мають багато різних вражень та невичерпне джерело для історій.

MOOOI

Крім цього, в 2001 році Марсель Вандерс створює бренд MOOOI (на сьогоднішній день з компанією співпрацює понад 30 відомих дизайнерів та майстерень, включаючи британця Джаспера Моррісона та іспанця Джеймі Хайона, чиї інноваційні ідеї та плани втілюються під відомою голландською маркою).

MOOOI створює вражаючі колекції меблів та предмети інтер'єру
MOOOI створює вражаючі колекції меблів та предмети інтер'єру

Щорічно MOOOI презентує свої розробки на найбільшій міжнародній виставці меблів та освітлення Salone del Mobile у Мілані, перетворюючи свій виставковий павільйон на казку, закликаючи забути про рутину та повсякденність. Напівпрозоре плетіння, мереживо, що сходить, східні мотиви, збільшені до абсурду форми - все це улюблені прийоми дизайнера, що використовуються в розробці його незвичайних виробів та інтер'єрів.

Стенд виставки Salone del Mobile у Мілані
Стенд виставки Salone del Mobile у Мілані

Він сміливо змішує кольори та матеріали, які є не поєднаними на перший погляд, однак, у його виконанні все виглядає органічно. Незважаючи на те, що жодна його робота не повторює попередню, у його творчості є відомі елементи, а сам автор хотів, щоб, дивлячись на його вироби, люди вимовляли: «Це безумовно Вандерс!».

Колекція столових приладів
Колекція столових приладів

Дизайнер встиг попрацювати практично у всіх сферах, починаючи з виготовлення ювелірних виробів, посуду, годинника, освітлювальних приладів і, звичайно, меблів, закінчуючи сантехнікою та аксесуарами для ванних кімнат.

Кожен його предмет нагадує ілюстрацію до книги казок, маючи як незвичайний зовнішній вигляд, а й функціонал. Наприклад, серія ламп чиє освітлення імітують мерехтіння свічки, яку можна запалити, або погасити, якщо просто дунути на неї.

Або дизайн люстри Skygarden, розроблений для компанії Flos, де внутрішня поверхня виробу прикрашена класичним білим ліпним декором, створення якого автора наштовхнула старовинна гіпсова розетка на стелі його власної вітальні.

Люстра Skygarden
Люстра Skygarden

Не менш цікаво виглядає серія світильників Perseus, розроблена для старовинної італійської фабрики Barovier & Toso, презентована на виставці освітлення Euroluce в рамках Salone del Mobile.

Дизайнер створював свої витончені вироби разом із італійськими склодувами. Неймовірно легкі та повітряні, вони схожі на бризки різнокольорового рифленого скла. Тонкі кулі пастельних відтінків нанизані на металеві прути різної довжини та асиметричного розташування. Перші підвісні люстри виявилися настільки вдалими, що за кілька років дизайнер доповнив колекцію декількома бра, настільними світильниками та торшерами.

Світильник Perseus
Світильник Perseus

Колекція змішувачів Aqua Jewels

Вміння поєднувати непоєднуване і перетворювати буденне на свято виявилося і в процесі його роботи над серією змішувачів Aqua Jewels для відомого італійського бренду Bonomi. Проста геометрична форма і гладка поверхня кранів гармонує з масивними регуляторами подачі води, виконаними у вигляді блискучих діамантів, які несуть не лише естетичне, але й функціональне навантаження.

Жодна інша кімната в будинку не така персональна як ванна кімната. Чому б її не прикрасити?
Жодна інша кімната в будинку не така персональна як ванна кімната. Чому б її не прикрасити?

Він отримав рекордну кількість нагород на міжнародних конкурсах, а найвідоміші музеї Європи та США, включаючи французький Центр Жоржа Помпіду та американський MoMA (Museum of Modern Art) з радістю експонують його роботи.

Стілець із мотузок Knotted chair

Оригинальный внешний вид стула, для его изготовления применялось углеродное волокно и армид обеспечивая изделию необходимую жесткость
Оригінальний зовнішній вигляд випорожнення, для його виготовлення застосовувалося вуглецеве волокно і армід забезпечуючи виробу необхідну жорсткість

Один з його дебютних виробів – незвичайний мотузковий стілець Knotted chair, розроблений у 1996 році для італійської марки Cappellini – входить одразу до декількох музейних колекцій, будучи яскравим представником сучасного голландського дизайну.

Изготоваливаемое под заказ стуло стало настолько популярным что в короткий срок разошлось тиражем более 1000 экземпляров и продолжает пользоваться спросом
Виготовлене під замовлення стільце стало настільки популярним, що в короткий термін розійшлося тиражем понад 1000 екземплярів і продовжує користуватися попитом

Дивовижне крісло Tulip

Майже через 15 років, Вандерс створює для улюбленого бренду ще один не менш яскравий предмет - червоне крісло з гіпертрофованою спинкою під назвою Tulip. Виріб був успішно презентований на міланській виставці у 2010 році, потрапивши на сторінки всіх відомих журналів про дизайн інтер'єру.

Изящная форма кресла, напоминающая нераскрывшийся бутон тюльпана, в сочетании с функциональностью стала еще одной визитной карточкой своего автора.
Витончена форма крісла, що нагадує бутон тюльпана, що не розкрився, у поєднанні з функціональністю стала ще однією візитною карткою свого автора.

Інші дивовижні роботи автора