Яким би активним не був ритм щоденного життя, левову частку дня ми проводимо вдома. Саме тому, важливо подбати про комфортний мікроклімат: тепло взимку, приємну прохолоду влітку, оптимальний рівень вологості та постійний доступ до свіжого повітря, незалежно від пори року. Системи побутової рекуперації здатні забезпечити всі ці переваги. Попри те, що рекуператор в квартирі — рішення досить нове, ми вже змогли оцінити його зручність. Про те, чому варто обрати вентиляцію з рекуперацією, та яка саме система підійде для дому, поговоримо просто зараз. 

Що таке рекуператор?

Вентиляція з рекуперацією — це система, яка виконує функції припливно-витяжної вентиляції, очищення та підігріву свіжого повітря, яке надходить з вулиці. Принцип її роботи полягає у наступному:

  1. Вентилятор нагнітає тепле повітря з приміщення. Це повітря проходить каналами теплообмінника та віддає теплову енергію теплообмінному елементу. Таким чином тепло частково залишається в межах приміщення. 
  2. Інший вентилятор нагнітає холодне повітря з вулиці. Проходячи суміжними каналами теплообмінника, воно нагрівається.

 

Саме завдяки рекуператору вдається одночасно досягти отримання свіжого та теплого повітря з мінімальними витратами. Така вентиляція має низький рівень шуму, підтримує оптимальний мікроклімат, контролює рівень вологості та, якщо оснащена фільтром, очищує повітря від пилу та пилку рослин. Це додаткова перевага для людей, які страждають на алергію. 

Як обрати модель рекуператора для дому? 

На сучасному ринку представлені різні системи вентиляції з рекуперацією. Тож ви можете підібрати модель, орієнтуючи на площу помешкання, індивідуальні вимоги до функціоналу вентиляції, а також бюджет, який ви можете виділити на таку покупку. 

Обов'язковий параметр вибору рекуператора — це коефіцієнт корисної дії. Показник вказує на ефективність роботи системи, тому повинен складати від 76%. 

Також важлива наявність: 

  • контролю якості повітря;
  • нічного режиму роботи;
  • повітряного фільтра;
  • таймера сну;
  • дистанційного керування. 

На українському ринку якісні рекуператори повітря для дому пропонує компанія Prana. Виробник має власну кліматичну лабораторію та проєктний відділ, тому ретельно перевіряє якість кожної одиниці товару. Також спеціалісти із задоволенням проконсультують вас з вибору оптимального рекуператора для дому.

І наостанок — чи можна підключити рекуператор самостійно. Це завдання краще довірити спеціалістам: майстер зможе швидко та легко монтувати систему, налаштувати її для вас.

Подбайте про оптимальний мікроклімат у своїй оселі!