Завдяки сучасній кухонній техніці, приготування їжі давно перестало бути рутинним процесом. Озброївшись якісним посудом та обладнанням, навіть кухар-початківець зможе приготувати смачний і ароматний кулінарний шедевр. Одним з кращих помічників на кухні стане духова шафа з відповідним набором функцій. У цій статті пропоную ближче познайомитись з цим видом кухонної техніки та розібратися, як вибрати свою ідеальну духовку.

Духова шафа

Які види духових шаф бувають?

Асортимент сучасних духовок величезний. Вони відрізняються принципом роботи, функціями, розмірами та дизайном. Розгляньмо основні різновиди.

Всі духові шафи поділяються на газові та електричні. Економнішими вважаються газові. Але електричні можуть порадувати ширшим функціоналом. Наприклад, багато електродуховок також працюють у режимі мікрохвильової печі.

Духові шафи відрізняються й іншими характеристиками:

  1. Спосіб очищення. Можна вибрати варіант із традиційним способом очищення або спеціальними технологіями, які полегшують чищення техніки. Це можуть бути каталітичне, піролітичне та парова чищення.
  2. Тип напрямних (опор для ґрат і деко). Вони можуть бути звичайними прямими, знімними та телескопічними (висувними).
  3. Управління. Воно буває механічним (поворотні вентилі), електронним чи сенсорним.
  4. Кількість стекол дверцят духовки. Чим їх більше, тим менше нагрівається зовнішній бік дверей під час роботи духовки. Більшість сучасних духовок оснащено 2-4 склом.

Види духових шаф

Режими роботи духовок

Найпростіша духова шафа має верхнє і нижнє нагрівання. Можна включати обидва або лише один із них. Все залежить від того, що саме ви готуєте. Багато моделей також мають функцію конвекції. Це «обдування» гарячим повітрям, яке забезпечує рівномірну температуру в духовці. Завдяки конвекції страви готуються рівномірно та не пересмажуються з одного боку. Ще один корисний режим – подача пари. У цьому режимі духовка працюватиме як пароварка.

Виробники часто комплектують духовки вертелом, що обертається, на якому можна готувати великі шматки м'яса, тушки птахів, овочі і навіть морепродукти. Якщо ви є любителем грилінгу, можна вибрати духовку з функцією гриля. Цей режим дозволяє засмажувати м'ясо, овочі та рибу до хрусткої скоринки. ТЕН для грилінгу може бути інфрачервоним чи електричним.

Які критерії врахувати під час виборів?

Щоб вибрати оптимально відповідну модель, важливо врахувати такі фактори:

  • Бажаний обсяг порцій. Стандартними вважаються духовки об'ємом 55-65 л. Якщо у вас велика родина або ви любите готувати з великим запасом, варто вибрати модель об'ємом 70 л і більше. Чи плануєте готувати для 1 або 2 осіб? Тоді достатньо духовки об'ємом 35-40 л.
  • Частота приготування. Якщо ви готуватимете в духовці регулярно, варто звернути увагу на моделі з широким переліком режимів роботи та сучасними системами очищення, які полегшують догляд за духовкою.
  • Ваше меню. У духовці можна готувати різні страви. Якщо ви віддаєте перевагу м'ясним стравам, варто вибирати варіанти з рожном і опцією гриля. Для випікання дуже корисною буде функція конвекції.

Правильний вибір духової шафи

Як не помилитись з дизайном?

Щоб духовка була не лише корисним, а й естетичним доповненням кухні, варто уважно підійти до вибору дизайну. Більшість духовок можуть похвалитися лаконічним оформленням. Виробники вибирають для них ахроматичні кольори: чорний, білий та різні варіанти сірого. Але в каталогах магазинів є моделі нестандартніших відтінків: червоних, зелених, кремових або коричневих.

Універсальним варіантом стануть однотонні моделі чорного матового або сталевого відтінку. Ці кольори гармонійно поєднуються практично з будь-якою палітрою. Якщо ваша кухня світла і не має контрастних меблів або техніки, варто придивитися до духових шаф білого або кремового відтінків.

Ваша кухня оформлена у стилі прованс чи класика? Тоді можна вибрати духову шафу у стилі ретро. Як правило, фасад таких моделей прикрашений різьбленням чи ненав'язливим орнаментом. Замість сенсорних дисплеїв зазвичай встановлені акцентні поворотні вентилі та великі стрілкові термометри. При цьому за потужністю та функціональністю духовки в стилі ретро не поступаються моделям з мінімальним сучасним оформленням.