Офісний інтер’єр має бути сучасним і стильним, надихаючим на ефективну та успішну робочу діяльність. У діловому середовищі переважає стриманий суворий стиль, але грамотно вибрані м’які меблі роблять офіс комфортнішим, привабливішим, зручнішим для відвідувачів та співробітників. У цій статті спеціалісти дизайну інтер’єру дають рекомендації, як правильно вибрати та розмістити офісні дивани у різних функціональних зонах ділових приміщень. Враховуючи поради, ви зможете запобігти помилок.

Чому дивани в офісі – необхідність 

На роботі сучасна людина проводить більшу частину дня. Працездатність працівників напряму залежить від того, наскільки їм комфортно на робочому місці. Естетичність та краса довкілля також впливає на психологічно-емоційний стан людини. Завдяки трендовим дизайнерським рішенням легко перетворити офісний простір на приміщення, яке викликатиме позитивні емоції у персоналу та відвідувачів, надаватиме їм відчуття комфорту та затишку. Чому саме дивани? Вони мають компактні розміри, але дозволяють зі зручностями розмістити одразу декілька людей. 

Просторий офіс з панорамними вікнами, зеленим диваном, сірими кріслами і скляним столиком, вид на місто.

Крім того, правильно вибрані м’які меблі, зокрема дивани, надають певну статусність, підвищують репутацію та імідж компанії. Про це свідчить велика кількість фото в інтернет-ресурсах з цікавими, вражаючими інтер’єрами офісних приміщень відомих фірм. Використання зручних меблів викликає у відвідувачів та співробітників на підсвідомому рівні підвищення лояльності до компанії та її керівництва. Це дуже корисно для формування привабливого образу та продуктивності у бізнесі. 

Офісні зони, в яких доречно встановити дивани:

  • кабінет керівника – підійде класична модель з солідним класичним дизайном і шкіряною оббивкою;
  • місця очікування у холі та приймальні – краще встановити практичні прямі дивани з високими сидіннями для зручності при посадці та вставанні;
  • переговорна кімната – зручні моделі з неглибокими посадковими місцями, комфортними підлокітниками, неяскравим естетичним оздобленням;
  • лаунж-зона – просторі м’які дивани для затишного відпочинку і навіть короткого сну;
  • кухонний простір – класичні кутові диванчики з матеріалів, що не вбирають  запахів і легко очищаються.

Сучасний офіс із великими вікнами, зеленим диваном, чорними кріслами, людина йде вздовж вікна, зелені акценти.

Відмінність офісних м’яких меблів від домашніх

Щоб не помилитись у виборі дивана, слід знати, чим відрізняються моделі, призначені для дому та офісу. Домашнім притаманні будь-які форми корпусу та варіанти кольору оббивки, елементів оздоблення – з яскравими принтами, фігурними підлокітниками, незвичайними контурами спинки та ін. Меблі у будинку, квартирі створюють затишок, підкреслюють індивідуальний стиль.

Основна мета офісної обстановки – підтримувати імідж компанії, атмосферу солідності, викликати довіру і лояльність до компанії. Дивани з лінійним або кутовим розміщенням посадочних місць мають більш жорсткий, не такий широкий корпус, чіткі геометричні форми, класичний дизайн, стримане кольорове оформлення. Якщо модель обирається для зони, де проводяться мозкові штурми, робота в малих групах, то краще зупинитись на модульному варіанті. Частини дивана зручно буде за необхідності переставляти, міняти місцями. 

Інтер'єр світлої зали з великими вікнами і двома зеленими офісними диванами з металевими ніжками на підлозі зі світлої плитки.

Як вибрати офісний диван і не помилитись

Обираючи меблі, необхідно враховувати стиль компанії. Диван має гармонійно вливатись у «фірмовий» інтер’єр організації, комбінуватись з іншими його деталями. За кольором краще віддавати перевагу монохромній оббивці. Вона може бути одного кольору з оздобленням стін, але відрізнятись від них насиченістю відтінку. Якщо стіни мають нейтральний тон, то гарно виглядає диван у контрастному до них оформленні. 

Критерії для вибору дивана:

  • практичність, функціональність;
  • надійність конструкції;
  • висока зносостійкість оббивки;
  • довгий період експлуатації;
  • співвідносність габаритів моделі з метражем приміщення;
  • поєднання з загальною інтер’єрною стилістикою;
  • достатня кількість посадочних місць;
  • відповідність дизайну сучасним трендовим тенденціям.

Вид та якість оббивного матеріалу дивану впливають на загальне враження щодо обстановки в цілому. Класикою є шкіра, яку можна замінити сучасною екошкірою. Існують сучасні текстильні матеріали, які повністю відповідають вимогам щодо довговічності, стійкості до зносу, механічних пошкоджень. Метраж приміщення та прохідність офісу, потік відвідувачів – ключові ознаки для вибору моделі з потрібною кількістю місць для сидіння. Не варто обирати для офісу дивани з розкладним механізмом; оббивкою, що швидко зношується, вимагає складного догляду; хиткою, ненадійною конструкцією. 

Грамотно обраний диван підкреслить стиль офісу, допоможе підтримати позитивне твердження про імідж компанії, її статус. Враховуйте рекомендації спеціалістів при виборі меблів – і нехай кожна деталь офісного інтер’єру сприятиме успіху в бізнесі.