Одна з найважливіших функцій захисних пристроїв для електромережі – вирівнювання напруги. Цю функцію виконує стабілізатор напруги – особливий різновид перетворювачів параметрів струму. Ці пристрої в асортименті потужності, напрямки використання представлені в онлайн-магазині Electro100. Тут є всі найбільш досконалі та прості в управлінні та експлуатації стабілізатори:

  • електронної конструкції на симісторній схемі;
  • релейні електромеханічні моделі стабілізації

При цьому похибка у стабілізації становить від часток відсотка до 10%. А швидкодія підходить для найвибагливіших до якості струму, пристроїв.

Як працює стабілізатор напруги та чому він такий важливий для електропостачання

Блоки живлення у побутових та комерційних електропристроях частково виконують функцію стабілізації напруги. Однак їх потужності та ресурсності не завжди достатньо для якісного збалансування показників електричного струму.

Для забезпечення безпеки та справності побутових приладів або пристроїв комерційного/домашнього використання використовуються стабілізатори. Їхня ключова функція — подача струму з показниками напруги 220 В. Інноваційні моделі таких пристроїв споживають мінімум потужності — близько 5-10 Вт — і передають практично весь струм, що пропускається через них, з ефективністю роботи в межах 98-99%.

Як працює стабілізатор симисторного та релейного типу

Основне завдання стабілізатора будь-якої версії – прийняття струму з мережі та її перетворення до заданих параметрів. Діапазон регуляції у кращих моделей може становити від 100 – 280…300 В. Таким чином стабілізатор перебирає завдання підйому чи зниження напруги до номінального показника зі швидкістю швидкодії від 20 до 40 мс.

У релейних системах струм пропускається через ланцюг регулюючих реле, що перемикаються, що працюють ступінчасто. Як тільки рівень напруги досягає фіксованого максимуму або мінімуму, реле перемикає живлення на іншу котушку вбудованого трансформатора. З переходом на той чи інший рівень трансформації струму на виході можна отримати збалансоване електроживлення. Серед плюсів таких пристроїв – висока надійність та невибагливість, у поєднанні з оптимальною вартістю. Для більшості побутових приладів ступінчастість регуляції напруги не впливатиме на працездатність.

Найдорожче за вартістю, але більш ефективні для тонкого налаштування живлення в мережі будинку/офісу, електронні системи стабілізації. Одна з їх переваг – високий рівень автоматизації роботи та безшумна робота.

Електронні симісторні стабілізатори використовують для перетворення струму транзисторні та діодні ланцюги. Тому вирівнювання відбувається за частки секунди. Такі системи рекомендуються для найчутливіших пристроїв.