«Нині на ринок виходить багато проектів, в основі яких стоїть особистість, і успіх будь-якого з них залежить від взаємин людей, які в ньому задіяні»

Денис та Катя Вахрамєєви, засновники студії дизайну FILD

Пара Дениса та Каті – це приклад яскравої та успішної співпраці, яка переросла в не менш яскравий союз людей, чиї життєві принципи, художній смак, чуття та потяг до прекрасного співпали на сто відсотків, завдяки чому список успішних студій дизайну України поповнився новим брендом FILD.

Основатели студии дизайна FILD - Катя и Денис Вахрамеевы
Засновники студії дизайну FILD - Катя та Денис Вахрамєєви

У 2012 році компанію заснував Денис Вахрамєєв, який, на момент її створення мав ступінь магістра МІММД, і окрім цього, встиг попрацювати з такими проектами як Pinchuk Foundation, UART-Foundation for Cultural, Julia Woll, Podolyan та багатьма іншими. Крім цього, Денис працював у галузі графічного дизайну, а також розробляв макети для комерційної реклами. До речі, логотип для свого бренду FILD він також створював самостійно. Простий та лаконічний, він привертає увагу завдяки чіткості та графічності. Саме ці характеристики притаманні всім виробам предметного дизайну, які виробляють в FILD. Через рік існування бренду, Денис вирішує розширити діяльність, і починає займатися дизайном інтер'єрів. Саме на цей момент до FILD приєднується Катя Федоренко.

Лаконичный логотип компании FILD
Лаконічний логотип компанії FILD

Перша повноцінна колекція предметного дизайну, випущена під брендом FILD, була презентована восени 2014 року і отримала назву Sustainable Origins, назва якої відображає суть колекції зокрема й компанії в цілому. Першими виробами є підлогові лампи із серії SO1 та полиці SO4. Витончені та функціональні вироби виготовляються з металу та натурального дерева, виглядають дуже мінімалістично, акуратно та вишукано.

Металлическая лампа из серии SO1 изготовлена из металла и дерева. Доступна в 4-х цветах
Металева лампа із серії SO1 виготовлена з металу та дерева. Доступна у 4-х кольорах

Їх нейтральність дозволяє органічно вписати виріб практично в будь-який інтер'єр, так як вони не перетягують на себе занадто велику увагу, але разом з тим є чудовим доповненням простору. Головний предмет колекції, з якого почався активний розвиток бренду - це лампа SO1, вдало комбінує конструкцію з металу, дерев'яну основу і текстиль з якого зроблені дроти. Регулювати інтенсивність освітлення можна за допомогою сенсорної панелі, розташованої на круглій дерев'яній базі, що контрастує з тонкою металевою основою Г-подібної форми, до якої кріпиться лампа розжарювання, що випромінює приємне тепле світло.

Лампы представлены в 4-х цветах: черном, графитовом сером, светло-сером и белом
Лампи представлені в 4-х кольорах: чорному, графітовому сірому, світло-сірому та білому

Окрім ламп у колекцію увійшли полиці, які виконані з металевих листів тих самих базових кольорів, що й лампи (4 на вибір) у поєднанні з дерев'яними панелями природних відтінків. За 6 років роботи компанії FILD значно розширила свій асортимент, запустивши у виробництво велику кількість світильників (підвісних, стельових, настільних), полиць, меблів та декоративних предметів.

Подвесные светильники Lines выполнены из металла. Доступны в 6 базовых цветах
Підвісні світильники Lines виготовлені з металу. Доступні у 6 базових кольорах

Денис і Катя залишилися вірними своєму стилю мінімалізму, і кожен новий предмет продовжує та розвиває початкову ідею стриманості, лаконічності та функціональності. Чіткі, витримані архітектурні форми, строгі лінії, приглушена кольорова гама – все це є рисами роботи студії.

Минималистичные столы Hatch изготовлены из металла и дерева. Доступны в 6 цветах
Мінімалістичні столи Hatch виготовлені з металу та дерева. Доступні у 6 кольорах

Вироби компанії здобули низку нагород на українських конкурсах предметного дизайну, а також були опубліковані у численних профільних виданнях України. Крім цього, Денис та Катя неодноразово брали участь у міжнародних спеціалізованих виставках, наприклад, Stockholm Furniture Fair (Стокгольм, Швеція), після чого хлопці почали отримувати замовлення не лише в Україні, а й за її межами.

Настольная лампа Corner выполнена из металла. Доступна в 6 цветах
Настільна лампа Corner виготовлена з металу. Доступна у 6 кольорах

Завдяки активній роботі із зарубіжними ринками, на сьогоднішній день вироби FILD продаються більш ніж у 25 країнах. Потік замовлень спричинив створення творчої студії, яка була відкрита у 2017 році. Дизайн інтер'єру розробили самостійно, тому внутрішній простір повністю відображає уподобання її творців. Воно вміщує офіс, виставковий шоу-рум та виробничий цех.

Интерьер офиса компании FILD
Інтер'єр офісу компанії FILD

Простір мінімалістичний та камерний. Колірна гама продовжує тему логотипу, і в інтер'єрі присутні лише два корпоративні кольори: нейтральний сірий і вкраплення жовтого.

Интерьер офисного пространства компании FILD
Інтер'єр офісного простору компанії FILD

Цегляну кладку вирішили зберегти, щоб залишити у приміщенні дух історії. Меблів теж мінімум, тільки необхідні для роботи столи та пуфи, а от освітлення приділили особливу увагу, оформивши все приміщення власними виробами. До речі, їхній підбір зайняв найбільше часу, а самі дизайнери казали, що це була найскладніша частина роботи над інтер'єром простору.

Интерьер шоу-рума компании FILD
Інтер'єр шоу-руму компанії FILD

З реалізованих проектів FILD на окрему увагу заслуговує оформлення монобрендового шоу-руму PODOLYAN, який розмістився на одній із центральних вулиць Києва в будинку дореволюційної забудови. Бонус приміщення – арочна вітрина та високі стелі, а мінус – обмежена площа. Тому щоб полегшити простір – меблів тут мінімальна кількість, а сама вона – дуже витончена.

Витрину шоу-рума постарались сделать максимально открытой, чтобы интерьер хорошо просматривался с улицы и привлекал гостей.
Вітрину шоу-руму постаралися зробити максимально відкритою, щоб інтер'єр добре переглядався з вулиці та приваблював гостей

Колірна гама вторить колірній палітрі бренду: насичений чорний у поєднанні зі світлими відтінками сірого. До речі, плитка на підлозі виконана у формі трикутника. Її замовляли спеціально для цього об'єкту і відлили з бетону, прагнучи уникнути звичних форм. На стінах – декоративна штукатурка з навмисно грубою фактурою, а ось усі меблі, декоративні елементи і навіть дверні ручки виглядають дуже легко та витончено.

Мебель и декоративные элементы для этого интерьера изготовили на заказ специально для шоу-рума по авторским чертежам Дениса Вахрамеева
Меблі та декоративні елементи для цього інтер'єру виготовили на замовлення спеціально для шоу-руму за авторськими кресленнями Дениса Вахрамєєва

Освітлення теж авторське. Воно виконане у вигляді ламп Едісона. 36 із них сформовані у квадрат та розташовані у головному залі, створюючи м'яке освітлення у всьому шоу-румі. Інші - прикрашають арочну вітрину, повторюючи її форму. Крім цього, тут є лампи з першої колекції FILD (серія SO6), а також точкові стельові світильники.

Потолок шоу-рума украшает композиция из 36 лам вписанных в форму квадрата
Стеля шоу-руму прикрашає композиція з 36 лам, вписаних у форму квадрата.

На думку архітектора, Слави Балбека, Каті та Денису вдалося проломити бетонний бар'єр українського предметного дизайну та досить швидко перейти від створення концепцій до їх реалізації та продажу своїх робіт не лише в Україні, а й далеко за її межами.