За допомогою прикрас можна створити не лише завершений образ, а й зробити у ньому акценти. Вироби зі срібла з кожним днем стають все популярнішими, що безпосередньо пов'язане з доступністю та універсальністю. Але цей метал має один мінус ― він швидко темніє. Хоча коштовності можна віддавати на чищення ювелірам або скористатися перевіреними способами та виконати її вдома.

Срібна прикраса

Причини потемніння срібла

Прикраси з цього матеріалу містять мідь. Чим сильніше ви потієте - тим швидше окислюватиметься виріб. Новий ланцюжок (срібло) прослужить довго без зміни зовнішнього вигляду, якщо його знімати на тренуваннях та під час активної роботи.

Виготовляючи прикраси, ювеліри додають лігатуру - мідь. Це і є основною причиною окислення виробів. Якщо до сплаву додати паладій, ступінь потемніння значно зменшиться. Часто коштовності із срібла покривають родієм, завдяки чому вони зберігають свій первозданний блиск та колір.

Крім поту є ще низка причин окислення срібних прикрас:

  1. Повітря. Основна причина – наявність у ньому сірководню. При контакті зі сріблом вони вступають у взаємодію, внаслідок чого й утворюється чорний наліт. Якщо місцевість волога, сильно освітлена, вироби також швидше окисляться.
  2. Косметичні засоби. Вступаючи в контакт з різними кремами, шампунями та парфумерією, срібло може потьмяніти.
  3. Миючі засоби та вода. Побутова хімія містить сполуки сірки, що може прискорити процес окислення. Деякі підземні води містять значну концентрацію сульфату магнію внаслідок чого відбувається хімічна реакція, перетворює його на сірководень.

Краще знімати коштовності перед прибиранням в будинку та прийняттям душу, а одягати тільки, закінчивши з усіма процедурами догляду за собою і тілом.

Як захистити срібло від потемнінь

Пам'ятайте, що прикраси потребують регулярного догляду. Декілька правил, що допоможуть продовжити красу срібних виробів:

  • коштовності найкраще зберігати в сухому місці, для цього добре підійде спеціальна скринька або скринька, всередині вони повинні бути обшиті тканиною;
  • збираєтеся контактувати з водою — зніміть усі прикраси;
  • намагайтеся уникати попадання на них парфумів, різних кремів та інших косметичних засобів.

Протипоказано зберігати такі прикраси в місцях із підвищеною вологістю та задимленістю.

срібний ланцюжок

Чистимо срібло в домашніх умовах

Щоб ваша коштовність знову засяяла, зовсім не обов'язково бігти до ювелірів. Можна спробувати виправити ситуацію за допомогою коштів, які завжди є під рукою. Ось кілька способів, що працюють:

  1. Сіль. Налийте в алюмінієву ємність склянку води, доведіть до кипіння і додайте 1 чайну ложку солі. Виріб повинен пролежати у вируючій воді 15–20 хвилин.
  2. Зубна паста. З її допомогою можна очистити наліт і відполірувати ланцюжок. Розподіліть пасту і добре потріть щіткою.
  3. Харчова сода. Розведіть її у невеликій кількості води, щоб отримати кашоподібну субстанцію. Нанесіть її на прикрасу на кілька хвилин. Суха сода може діяти як абразив і подряпати коштовність.
  4. Крейда. Потовчіть його в порошок і розмішайте з водою, щоб досягти густої консистенції. Нанесіть на потемнілі ділянки та обережно потріть.
  5. Нашатирний спирт та перекис водню. Вважаються одними з найбільш ефективних способів у боротьбі з потемнінням. Розведіть ці речовини з водою у рівних пропорціях. Опустіть прикраси в розчин, що вийшов, на 15–20 хвилин. Потім промийте і витріть насухо.

Пам'ятайте, що коштовності з камінням потребують делікатного очищення, тому краще звернутися до фахівців.