Л

амінат – один із найпопулярніших варіантів підлогового покриття. Сьогодні він відрізняється своєю надійністю і доступною ціною, має різний рівень зносостійкості, що розширює діапазон його застосування, коли ми говоримо приміщення – до безмежності. За умови дотримання простих експлуатаційних правил воно прослужить багато років, часом у найскладніших умовах.

Що треба враховувати при покупці та як вибрати «правильний» ламінат для кожної кімнати?

Спробуємо розібратися у цьому питанні.

Перше , на що важливо звернути увагу при виборі покриття для підлоги, - призначення і специфіка приміщення.

Друге , про що ви повинні знати, – кімнати різного призначення часто візуально поділяють (зонують). При загальному стильовому рішенні та відкритих просторах така техніка поділяє приміщення за призначенням. Ідеальним варіантом для зонування є покриття для підлоги. Наступне питання, яке виникає перед клієнтом - ламінат як вибрати, його колір, фактуру, відтінки та укладання. Впоратися з цим ви зможете самостійно або за допомогою наших дизайнерів. Головне, пам'ятайте, що це покриття – ідеальний матеріал для цих цілей.

как выбрать ламинат в квартиру
Схема квартири, на якій видно як зонується покриттям підлоги різні функціональні приміщення

Щоб розбиратися в суті характеристик ламінату, необхідно уявити картину, з чого він складається.

слои ламината. Древесноволокнистая плита
4 основні шари, всі важливі, але у кожного своя роль

Зверху вниз:

  1. Ламіноване покриття. Верхній шар захисту, саме його властивості безпосередньо впливають термін експлуатації.
  2. Декоративний прошарок. То як виглядатиме ваша підлога.
  3. Деревноволокниста плита. Її товщина різна, залежно від класу ламінату. Якість замків, стійкість до деформації, саме від цього шару залежать ці параметри. Сам клас ламінату визначається товщиною плити та характеристиками проміжних шарів.
  4. Стабілізуючий шар.


Як вибрати ламінат для вітальні

Вітальня вважається однією з найпрохідніших кімнат, а тому необхідно звернути увагу на якість ламінату.

Показники якості для ламінату:

  • ступінь міцності;
  • товщина поверхневого шару;
  • стійкість до поверхневого стирання;
  • загальна товщина дошки.
Какой ламинат выбрать в гостиную
Ламінат у вітальні

Фахівці вважають, що для вітальні з помірним навантаженням, достатньо буде 32 класи стійкості до стирання. Товщина ламінату варіюється від 02 до 04 мм. Термін служби становитиме від 7 до 11 років.

Для вітальні з інтенсивним переміщенням краще зупинитись на 33 класі. Товщина покриття збільшується з 04 до 09 мм. Таким чином, покращуються експлуатаційні характеристики, а термін служби може сягати 14 років.


Правильно підібраний матеріал гарантує високий рівень теплоізоляції та шумоподавлення. Всі специфічні шуми пом'якшуються за рахунок спеціальної еластичної підкладки. Для обробки вітальні краще вибирати стримані та класичні варіанти. Вони допоможуть створити комфортну атмосферу, не відволікаючи від основного оформлення.

Як вибрати ламінат для спальні

Спальна кімната вважається тихим та відокремленим місцем, у якому важлива ефективна шумоізоляція. На відміну від вітальні, прохідність цієї кімнати набагато нижча. В цьому випадку достатньо придбати підлогові покриття, які мають 31-32 клас стійкості до стирання. Цього буде достатньо, і часто переплачувати не потрібно. Такий ламінат допоможе створити комфортний мікроклімат і за рахунок невеликої товщини (до 8 мм) прослужить щонайменше 10 років.

Як підкладку використовуються такі поєднання:

  • пробка;
  • спінений полістирол.
Ламинат в спальню
Вибирайте лише відомих виробників, для кожного з них важлива репутація, а це гарантія якісного ламінату

Вибираючи ламінат в спальню важливо враховувати фактор екологічності, тому віддавати перевагу можна тільки перевіреним виробникам. Маркування Е1 вказує на те, що товар показаний для використання у житлових приміщеннях.


Вибір ламінату в квартиру для коридору та передпокою

Коридор – не просто довгий прохід, що з'єднує окремі частини житлового приміщення, а ще й місце, яке має великі навантаження на прохідність.

Особливо небезпечні жінки, і тонкий підбор їхнього взуття.

Ламинат в коридоре должен  быть определенного  класса
Для коридору та передпокою необхідно вибирати ламінат високої зносостійкості.

Основні характеристики ламінату для підлоги в передпокої:

  • зносостійкість та міцність. Для вибраних типів приміщень краще використовувати продукцію 33 або 34 класи. Ламінат, у разі ефективно справляються навіть із точковим навантаженням (пам'ятаєте про жінок?);
  • товщина основного шару ламелей становить: 9 – 12 мм. Цього цілком достатньо для підтримки високого рівня тепло- та звукоізоляції. Деякі моделі мають спеціальне водовідштовхувальне просочення, яке збереже оптимальні властивості матеріалу протягом 7-10 років;
  • зовнішній вигляд. Кожен виробник пропонує велику кількість відтінків та текстур, які допомагають перетворити будь-який інтер'єр .

Бельгійська, німецька та австрійська продукція користується найбільшою популярністю та є найкращою рекомендацією у відповідь на питання, як вибрати ламінат для квартири. Вона має максимальний термін використання.

Ламинат в коридоре
Використовувані технології стирають межі між дерев'яною підлогою та ламінованою

Одним із недоліків застосування ламінату в коридорі є низький рівень водостійкості. Взимку мокре взуття і сніг, що налип, але цю "проблему" легко вирішують прогумовані килимки при дверях.

Як вибрати ламінат для кухні.

Кухня – ймовірно, це найагресивніше місце у приміщенні, стосовно ламінату. Вода, дрібне сміття, столові прилади та гострі ножі, які мають властивість падати, залишаючи на підлозі глибокі дефекти. Якість підлогових покриттів для кухонної зони критично важлива.


Запам'ятовуйте, кухонний ламінат повинен мати:

  • високий клас стійкості - мінімум 33 класи,
  • товщину 8 – 12мм.;
  • бажано матову поверхню. Ідеальний варіант - брашированный ламінат, з рифленою поверхнею, Така обробка підлогового покриття виглядає натурально дереву і що важливо - не слизька. Погодьтеся, це важливо.

Брашованим моделям не такі страшні дрібні тріщини, сколи, подряпини їх просто не видно. Прибрати сміття, навіть дрібне, не складе великої праці. Якщо роздумуєте, як правильно вибрати ламінат для кухні – вибирайте подібні варіанти.

Выбрать ламинат для кухни. Класс ламината

Ламінат на кухні - фото матової водостійкої моделі.

Ламінат на кухні набагато тепліше плитки або керамограніту. По такій поверхні приємно ходити босоніж, не боячись застудитися. При необхідності можна зробити теплу підлогу та підкласти пом'якшувальні матеріали.

Для збереження тиші на кухні та амортизації кроків, доцільно використовувати спеціальну звукопоглинаючу підкладку з натуральних та синтетичних матеріалів. Така комбінація гарантує найкращий ефект, зменшуючи шуми на 70%.

Ламінат у ванну - вологостійкий чи водостійкий?

Можливо вже зустрічали такі визначення.

Задавали собі питання: "а в чому різниця"?

Ви, звичайно, знаєте, що вода і волога мають важливі відмінності:

  • води, як правило, багато, нууу, скажімо так – іноді більше, ніж хотілося б. І що важливо, вона має властивість протікати у найвужчі щілини, що для покриття, що ламінує, критично небажано;
  • волога, тут простіше, її не так багато і вона легко випаровується і завдає набагато менше проблем. Але, в тому випадку, коли волога стала, вона здатна завдати клопоту не менше ніж вода.
Влагостойкий ламинат в ванной комнате
Тим вище вологостійкість ламінату, тим менше у вас клопоту.

Вибираючи ламінат для кухні, поцікавтеся наявністю водостійкого ламініту в асортименті. Порівняйте з вологостійким ламінатом, за ціною, зовнішнім виглядом декору, характеристиками. Ціна буде вищою, декорів, як правило, менше на вибір, але якщо підібрали – купуйте і це буде найправильнішим вибором.

Поради та рекомендації дизайнера щодо вибору ламінату в квартиру

Вибираючи якісне підлогове покриття, важливо замислюватися ще й про те, як він впишеться в певний дизайн. Воно зможе перетворити будь-яку кімнату до невпізнання, а тому варто скористатися простими рекомендаціями дизайнера:

  • поєднання світлої підлоги та стін робить приміщення просторішим та затишнішим. Головне – не забувати про контрастні деталі;
  • темні стіни і світла підлога можуть візуально розширити кімнату, але зробити її нижче;
  • світлі меблі будуть добре контрастувати з темною підлогою і навпаки.
Как выбрать ламинат в квартиру
Для того, щоб дати приміщенню енергію, можна використовувати темний ламінат зі світлими фасками.

Ми постаралися дати максимально повну відповідь на питання, як вибрати ламінат для дому. Використовуючи такі прості правила, можна отримати найкращий результат. Правильно обраний та покладений ламінат радуватиме мешканців та гостей довгі роки.