Переглядаючи каталоги з кухонною технікою легко розгубитися. Вибір мікрохвильових печей такий великий, що знайти потрібну модель справді важко. Навіть той самий виробник пропонує кілька десятків мікрохвильових печей, які начебто схожі між собою, але відрізняються за багатьма параметрами. Наприклад, мікрохвильова піч Panasonic, представлена бюджетними, середніми та дорогими моделями. Вся лінійка має схожий стильний дизайн, але властивості і функції техніки сильно різняться. Як не загубитися в довгому переліку характеристик та на які параметри звертати увагу, вибираючи мікрохвильову піч?

Мікрохвильова піч Panasonic

Спосіб нагрівання

Перший і найголовніший фактор – це спосіб приготування їжі. За цим параметром мікрохвильові печі діляться на три типи:

  1. "Соло". У таких моделей є лише випромінювач. Вони розморожують, розігрівають та підходять для приготування нескладних страв.
  2. Гриль. Крім випромінювача, вони також оснащені нагрівальним елементом ТЕНом. Така система працює приблизно так само, як і духовка. У мікрохвильовій печі можна запікати страви з овочів, м'яса, риби та інших продуктів.
  3. Конвенція Зазвичай ця функція йде на додаток до опції гриля. Вона відповідає за рівномірну циркуляцію гарячого повітря в камері та забезпечує рівномірне запікання продуктів.

Потужність

Дуже важливо, щоб потужність мікрохвильової печі відповідала розміру камери. Для "соло" моделей потужність камери об'ємом 15 л повинна бути близько 550 Вт, для камери на 20 л – 700-800 Вт, для 30 л – не менше ніж 110 Вт. Якщо у мікрохвильової печі є опції гриля або конвекції, до цих значень потрібно додати ще по 300-400 Вт на кожні 50 л об'єму.

Матеріал камери

Зазвичай їх роблять із нержавіючої сталі, емалі чи кераміки. Найнижча ціна в емалі, тому її зазвичай використовують у бюджетних мікрохвильових печах. Таке покриття недовговічне - на ньому швидко з'являються сколи, тріщини та корозія. Нержавіюча сталь більш міцна та стійка до механічних пошкоджень. Кераміка не така міцна, як сталь, зате її набагато легше чистити.

У мікрохвильовій печі Панасонік розігрівається риба

Додаткові функції

Саме від переліку режимів та додаткових функцій залежать «можливості» мікрохвильової печі. Перед покупкою обов'язково подумайте, які функції, крім розігріву, ви хотіли б мати. В асортименті кухонної техніки є моделі з різними наборами опцій, тому вийде вибрати відповідний саме вам функціонал. Найчастіше виробники пропонують такі додаткові опції:

  • Розморожування різних типів страв та продуктів.
  • Автоматичне приготування. Потрібно встановити тип та вагу продукту, а мікрохвильова піч самостійно розрахує необхідний час приготування та потужність.
  • Готування без поворотного столу. Цей режим дозволяє одночасно готувати або розігрівати кілька страв.
  • Функція запам'ятовування – вона зберігає у пам'яті налаштування найбільш використовуваних програм.
  • Блокування дверей для захисту дітей.

Ще один критерій, на який слід звертати увагу - це тип управління. Воно може бути механічним, сенсорним, електромеханічним та електронним. Кожен варіант має свої плюси і мінуси. Потрібно вибрати керування, яке буде зручним саме для вас.