На жаль, якість повітря у більшості міст нашої країни є незадовільною. На вулиці воно забруднене, а в офісах та житлових приміщеннях – переповнене вуглекислим газом. Є вихід – встановити якісну вентиляційну систему. Вона забезпечить достатню кількість чистого свіжого повітря і комфорт для людей, що перебувають у приміщеннях. Правильно спроєктувати та змонтувати вентиляцію у вашій квартирі або будинку можуть лише професіонали – інженерна компанія з великим досвідом роботи. Ми попросили спеціалістів розповісти про особливості, різновиди та переваги вентиляційних систем для житлових і офісних приміщень.

Як працює вентиляція

Для людини важливо, щоб приміщення було теплим, з достатнім рівнем вологості та швидкості руху повітря. Саме це забезпечує комфорт. У замкненому просторі накопичується вуглекислий газ, інші шкідливі домішки. Не завжди є можливість провітрювання (холод або спека на вулиці, протяги, забруднене повітря зовні). В таких умовах допоможе вентиляція – постійний контрольований повітрообмін. В приміщення подається свіже очищене повітря, змішується з брудним і виходить у витяжний вентканал разом з надлишками вологи, вуглекислим газом, небажаними домішками та запахами. Поступово, завдяки обміну повітряних мас, створюється комфортний мікроклімат. 

Ознаки недостатньої вентиляції:

  • відчуття задухи;
  • поява неприємних запахів;
  • запотівання вікон;
  • наявність плям плісняви, грибку;
  • погіршення самопочуття – слабкість, головний біль, швидка втомлюваність, сонливість. 

Типи вентиляції у квартирі

У багатоквартирних будинках вентиляційна система розподіляється на декілька видів, залежно від певних функціональних і конструктивних ознак. 

За переміщенням повітря

Природна (гравітаційна) вентиляція може бути неорганізована та організована. Перша – провітрювання через кватирки та вікна. Її спричиняють перепади температури, тиску та сила вітру. Для організованої у будинку робиться вентиляційна шахта зі спеціальним ліхтарем на даху, через який видаляється відпрацьоване повітря. Штучна (примусова, механічна) вентиляція не залежить від погодних умов і створюється за допомогою спеціального обладнання.

За призначенням

Залежно від мети та способу функціонування – припливна, витяжна, припливно-витяжна вентиляція. Припливна використовується для подачі свіжого повітря у приміщення, витяжна – для видалення відпрацьованого. Припливно-витяжна система виконує обидві функції одночасно і є найбільш ефективною для житлових та офісних приміщень. 

За зоною обслуговування

Загальнообмінна передбачає вентиляцію усього приміщення з підігрівом та фільтрацією повітря, що подається. У витяжному каналі встановлюються вентилятори для прискорення процесу. Місцева обслуговує певну зону, в якій локалізуються забруднення. Приклад – кухонна витяжка. 

За типом конструкції

Моноблокова вентиляція – конструктивно це моноблок, у якому розміщено всі компоненти, необхідні для функціонування (фільтри, вентилятор, автоматика і тому подібне). У наборній також використовуються всі ці компоненти, тільки вони встановлюються у вентканалі. 

Ефективність примусової вентиляції

Часто провітрювання неможливе, а будинкові вентиляційні шахти засмічені та закупорені. Припливно-витяжна система допомагає позбутися задухи та забрудненого повітря без протягів, вихолодження приміщення, доступу небезпечних мікрочастинок та алергенів. Потрібно лише встановити відповідне обладнання. Існує декілька варіантів облаштування квартирної вентиляції. Припливно-витяжна канальна установка візуально нагадує шафу, вирізняється складним монтажем і не підходить для малогабаритних помешкань. 

Більш компактними рішеннями є встановлення у кімнатах засобів для індивідуальної припливної вентиляції – провітрювачів (стінових клапанів), бризерів. Забруднене повітря видаляється через природні канали та за допомогою витяжних вентиляторів. Комплексне облаштування вентиляції у кухні передбачає встановлення витяжки над плитою та іконного або стінового припливного клапану. У санвузлах в отвори вентканалів монтуються витяжні вентилятори. Житлові кімнати оснащуються вентиляційними установками з рекуператорами.

Переваги вентиляційних рекуператорних систем:

  • повітря подається і виводиться автоматично;
  • просте налаштування потрібних параметрів;
  • ретельна фільтрація і рівномірне розташування повітряних мас;
  • максимальне провітрювання та очищення від запахів;
  • видалення алергенів, мікроорганізмів;
  • економія на обігріві приміщень завдяки теплозбереженню. 

Якісна вентиляція гарантує здоровий мікроклімат, комфорт і гарне самопочуття. Зверніться до професіоналів – і вони розроблять для вашої оселі оптимальний проєкт с реалізацією. Це буде ваше краще рішення, бо ви отримаєте якісно спроєктовану систему, яка задовольнити всі потреби вашого приміщення.