Ч

Щоб відчути цей інтер'єр потрібно уявити США в епоху 30-х років. Цей напрочуд яскравий період історії асоціюється з сухим законом, розквітом джазу, і неперевершеним витвором американського письменника Френсіса Скотта Фіцджеральда — романом «Великий Гетсбі». Неймовірний вируючий коктейль того часу набув своїх чітких форм і в дизайні інтер'єру, отримавши просту і красиву назву - ар-деко. Саме з цим терміном асоціюються такі слова як розкіш, витонченість, красиві картинки з чорно-білих голлівудських фільмів, а також дивовижна вишуканість та фешенебельних готелів, салонів та закритих клубів. Свої складні абстрактні форми ар-деко запозичив від знаменитих «ізмів» авангардного мистецтва, а саме: кубізму, футуризму, конструктивізму. Тому всі їхні риси в тій чи іншій мірі відбилися в оформленні просторів того часу.

Об'єкт: апартаменти у Києві

Розташування: м. Київ

Автор проекту: Юрій Зименко, Design Studio of Yuriy Zimenko

Площа: 160 м²

Фото: Андрій Авдєєнко

Многослойные фактуры тканей и отделочных материалов в оформлениипространства являются характерными чертами стилистики ар-деко
Багатошарові фактури тканин та оздоблювальних матеріалів в оформленні простору є характерними рисами стилістики ар-деко

Саме цей стилістичний напрямок було взято за основу в процесі роботи над апартаментами, розташованими в Києві, проте, переступаючи їхній поріг, уяву переносить глядача в ту саму гарну Америку 30-х. Цей простір, зусиллями дизайнера Юрія Зименка перетворився на дорогоцінну скриньку, наповнену різнокольоровими скарбами, які хочеться довго та вдумливо розглядати, неквапливо переходячи від одного до іншого.

Отдельного внимания заслуживает освещение. Традиционно в подобныхинтерьерах оно мягкое и теплое, так как призвано создавать эффект уюта и камерности
На окрему увагу заслуговує освітлення. Традиційно в подібних інтер'єрах воно м'яке та тепле, оскільки покликане створювати ефект затишку та камерності.

За словами власниці квартири, вона хотіла отримати максимально затишне житло, з відтінком розкоші, яке не нагадувало б холодний і бездушний музей, а стало справжнім, теплим та комфортним будинком, до якого хочеться із задоволенням повертатися щовечора. І автор проекту втілив у реальність задумане. Традиційно, Юрій працює не лише як дизайнер, а й як декоратор та прекрасний колорист, граючи з кольором, та експериментуючи зі складними на перший погляд поєднаннями, які завдяки йому складаються у гармонійну картину.

Многие предметы мебели для этого интерьера были заказаны из США
Багато предметів меблів для цього інтер'єру були замовлені із США

Незважаючи на те, що ар-деко, як правило, віддає перевагу комбінації чорного та білого, що нагадує клавіші рояля або поле шахівниці, у головному приміщенні квартири — просторій вітальні, Юрій взяв за основу відтінки теплого рубіна у поєднанні з охрою. «Велику частину периметра тут займали французькі вікна в еркерах, які ніяк не вписувалися у вибраний нами стиль, де основний акцент зроблено на камерність та чітке зонування», - розповів дизайнер. Вихід із ситуації було знайдено за допомогою декоративних прийомів, запозичених у колег із США. Використовуючи в якості розділових елементів простору жалюзі, консолі, текстиль, килими та шпалери з різними принтами, велике приміщення він розбив на функціональні зони, зробивши його більш відокремленим і затишним.

Для ар-деко, помимо монохромной цветовой гаммы характерны насыщенныеоттенки драгоценных камней и металлов: золота, рубинов, изумрудов и сапфиров
Для ар-деко, крім монохромної колірної гами характерні насичені відтінки дорогоцінного каміння і металів: золота, рубінів, смарагдів та сапфірів

Щодо наповнення, то деякі предмети обстановки були замовлені в США. Крім того, багато предметів меблів для кухні та ванної кімнати виготовили в Україні, за авторськими ескізами Юрія Зименка, ексклюзивно для цього проекту.

Декоративное оформление интерьера продумано до мельчайших деталей
Декоративне оформлення інтер'єру продумано до найдрібніших деталей

Всупереч традиційному об'єднанню вітальні, їдальні та кухні в сучасних квартирах, тут перша є самостійною одиницею. Кухні ж відведено окремий простір. Тут автор проекту використовує безліч відполірованих, і натертих до блиску поверхонь, що відображають, що також є відмінною рисою для ар-деко.

Кухня выглядит подчеркунто сдержанно, ведь вся кухонная техника«прячется» за гладкими деревянными панелями, создавая впечатление чистоты иизящества
Кухня виглядає підкреслено стримано, адже вся кухонна техніка «ховається» за гладкими дерев'яними панелями, створюючи враження чистоти та витонченості.

Крім цього в будинку є ще дві окремі спальні (головна та гостьова), і два санвузли, оформлення яких продовжує загальну стилістику.

Цветовая палитра интерьера спальни глубокая и насыщенная, что добавляетощущения уюта
Колірна палітра інтер'єру спальні глибока та насичена, що додає відчуття затишку.

Незважаючи на те, що складна і насичена колірна гама, запропонована автором проекту спочатку збентежила власницю апартаментів своєю сміливістю, після завершення роботи у неї не залишилося сумнівів у тому, що всі рішення було прийнято правильно. Адже, саме ці деталі дозволяють поринути у незвичайну та прекрасну епоху Америки 30-х років минулого сторіччя.

Оформление санузла напоминает скорее роскошный будуар, а благодаря грамотному сочетанию материалов, фактур и зеркальных поверхностей помещение визуально увеличивается в объемах
Оформлення санвузла нагадує швидше розкішний будуар, а завдяки грамотному поєднанню матеріалів, фактур та дзеркальних поверхонь приміщення візуально збільшується в об'ємах.