Висвітлення кімнати здається легким завданням, доки ви не починаєте розбиратися в деталях. Щоб забезпечити достатню освітленість, створити за допомогою ламп із різною температурою світла відповідний настрій, зонувати приміщення та вирішити інші завдання, дизайнери використовують інтер'єрне освітлення. Це комплекс світильників та прийомів, за допомогою якого створюється багаторівнева система для задоволення потреб кожного мешканця та підкріплення естетичності дизайну інтер'єру.

Інтер'єрне освітлення, люстри фото

Інтер'єрне освітлення має дві ключові задачі:

  • Функціональне – наповнення приміщення світлом, зонування, забезпечення додаткового освітлення у робочих зонах.
  • Естетичне — створення акцентів, виграшне доповнення до дизайну, приховування недоліків.

Вибираючи прилади для цієї системи, потрібно спиратися на такі фактори, як тип приміщення (житлове або офісне), інтер'єрний стиль та дизайн кімнати, архітектурні параметри (висота стелі, квадратура, кількість та розміри дверних та віконних отворів), потреби мешканців. Наприклад, для інтер'єрного освітлення квартири-студії знадобиться зонування, у вітальні фрілансера може бути робоче місце, яке вимагає яскравого та комфортного для зору освітлення, а в дитячій потрібно забезпечити і безпечне світло для ігор, і нічне підсвічування, і яскраве освітлення над столом. домашніх завдань. Все це поряд із декоративним ефектом і має враховувати інтер'єрне освітлення.

Компоненти інтер'єрного освітлення

Інтер'єрне світло – це система, що складається з п'яти основних груп світильників. Вони розділені за призначенням та функціоналом на наступні:

  • для спрямованого світла;
  • відображають засоби (наприклад, дзеркало з LED-підсвічуванням);
  • основне загальне висвітлення;
  • додаткове (бра, торшери, світлодіодні стрічки, лампи на підвісах тощо);
  • акцентова.

Спрямовані джерела світла

Сама назва говорить про те, що світловий потік має спрямованість на щось конкретне. Його використовують як джерело яскравого світла в окремій зоні та як декоративний засіб. Особливо спрямоване світло часто використовують у нішах, на нижній частині верхніх шаф кухонного гарнітуру, над робочими зонами будинку, над журнальним столиком у вітальні та іншим об'єктам, які потрібно не просто виділити, а й одночасно забезпечити яскравим світлом. Найчастіше для цього використовують стельові світильники, споти, торшери з можливістю скоригувати напрямок потоку світла з абажура, світлодіодне підсвічування.

Відбиває світло

Інтер'єрне освітлення, що відбивається від глянсових або дзеркальних поверхонь, не тільки надає яскравості, а й дозволяє реалізувати складні прийоми світлового дизайну та створити відчуття розкішного блиску. Таке інтер'єрне освітлення особливо актуальне, коли за дизайн-проектом потрібні світильники з невеликою кількістю ламп: відображення потоку збільшує яскравість без збільшення кількості лампочок. До того ж світло відбивається не лише від дзеркал та глянсової натяжної стелі, але ще й від металізованих поверхонь техніки, глянсових меблевих фасадів та стільниць, скляних ваз тощо.

Загальне висвітлення

Загальне світло — найголовніше, адже воно забезпечує максимум освітленості у приміщенні та задає фон для всієї системи. Для основного світла використовуються всі види освітлювального обладнання – від бра та настільних ламп до люстр та трекінгових систем.

Основне завдання загального освітлення – практичне. Воно більше за інших складових впливає на самопочуття мешканців, психоемоційний стан, сприйняття дизайну в цілому та окремих його частин.

Найкращий варіант для загального освітлення - світлодіодні лампи. Їх можна встановлювати у всі типи світильників або вибрати люстру із вбудованими діодами. Також для основного світла використовують LED-стрічки, розміщуючи їх по периметру натяжної або гіпсокартонної стелі, ніш, уздовж плінтусів навколо дзеркал і т.д.

LED-джерела краще за інших тим, що вони безпечніші, служать мінімум 50000 годин, доступні з різною світловою температурою для будь-яких завдань, не вимагають особливих умов утилізації та переробки.

Додаткове та акцентне освітлення

Додаткове світло однаково виконує практичну та декоративну функції. Для нього використовують:

  • світлодіодні стрічки;
  • бра, настінні світильники;
  • торшери;
  • настільні лампи;
  • споти;
  • підсвічування картин та дзеркал;
  • точкові світильники, що вбудовуються у ніші, сходи, меблі;
  • лампи Едісона на підвісах;
  • гірлянди з лампочок і т.д.

Акцентне світло зосереджується на окремій зоні чи предметі у ній. Наприклад, на дивані у вітальні чи обідньому столі у квартирі-студії. Його завдання насамперед декоративне, а вже потім практичне.

Розробкою інтер'єрного освітлення повинен займатися дизайнер або світлотехнік, щоб врахувати всі тонкощі та деталі, а також вміло використовувати нові пропозиції на ринку освітлювальної техніки.