Вхідні двері є однією з головних частин будь-якої квартири чи будинку, яка об'єднує із зовнішнім світом. Вибір сторони, куди мають відчинятися вхідні двері в приватному будинку чи міській квартирі впливає як на зручність користування, так і на безпеку мешканців. Перед тим, як купити вхідні двері в Києві, треба не тільки зробити заміри, але й розуміти, як саме, вони будуть відчинятися. 

Варіанти відкривання вхідних дверей

Рекомендації з вибору напрямку відчинення дверей

Відповідь на питання, куди мають відчинятися вхідні двері, залежить від ряду факторів. Перш за все, потрібно враховувати будівельні кодекси та норми, які встановлені на території держави чи регіону. У багатьох європейських країнах та в США, наприклад, є чіткі вказівки про напрямок відкривання дверей у громадських та житлових будинках. У нашій країні, згідно з пунктом 2.27 наказу Міністерства внутрішніх справ України від 30 грудня 2014 року № 1417 «Про затвердження Правил пожежної безпеки в Україні», двері, що розташовані на шляху евакуації, повинні відчинятися в напрямку виходу з будівлі чи приміщення. 

По-друге, безпека є ключовим аспектом при виборі напрямку відкривання дверей. Якщо розглядати питання куди мають відчинятися вхідні двері за пожежною безпекою, то на випадок пожежі або іншої надзвичайної ситуації, напрямок може стати критичним фактором для евакуації.

По-третє, функціональність та зручність також важливі. Двері не повинні заважати проходу людей або меблів, а також не мають створювати незручності у повсякденному житті. 

Вплив напрямку відчинення дверей на ергономіку та дизайн простору

Конструкційні особливості простору може значуще вплинути на вибір напрямку відкривання. Двері, які відчиняються надто близько до стіни, можуть заважати розміщенню меблів або користуванню прилеглими просторами. Також слід узгодити цей вибір із загальним дизайнерським концептом приміщення.

Якщо вас цікавить, куди мають відчинятися вхідні двері за фен-шуй, то згідно з древнім китайським вченням, цей фактор має велике значення для притока життєвої енергії. Традиційно рекомендується, щоб двері відчинялися всередину приміщення, таким чином «запрошуючи» позитивну енергію у дім. У випадку, коли двері відчиняються назовні, енергія може «втікати», замість того, щоб надходити всередину. Але вірити цим вченням або ні – вирішувати вам.

Замовляючи вхідні двері плануйте куди саме вони повинні відкриватися. Бо це не просто архітектурна деталь, а комплексне рішення, яке має враховувати технічні, функціональні та естетичні аспекти. Тому перед тим, як прийняти остаточне рішення, рекомендується консультуватися з експертами: архітекторами, дизайнерами та, звісно, з тими, хто буде використовувати ці двері щодня.

Чи треба узгоджувати напрямок відкриття дверей

Тепер ви знаєте все про те, куди мають відчинятися вхідні двері за пожежними нормами. Однак, вказані Правила пожежної безпеки не конкретизують вимог до сторони відкривання вхідних дверей у квартирах житлових комплексів та власних будинках. Це дає вам можливість самостійно обрати, в якому напрямку йому зручніше відчиняти двері свого помешкання.

Також варто відзначити, що якщо двері відчиняються назовні в житловому просторі, це не визначається як перепланування або переобладнання. Таке рішення не стосується зміни опорних елементів будови або комунальних систем. 

Пам’ятайте найголовніше, мешканці житлових приміщень в Україні мають повне право вирішувати куди мають відчинятися вхідні двері у квартиру чи будинок, не порушуючи вимоги та правила.