Листова сталь – універсальний матеріал, який використовується у багатьох сферах промисловості. Пластини застосовують у машинобудуванні, при виробництві побутової техніки, для зведення будівельних конструкцій, мостів, тунелів та в інших сферах.

Сталеві листи виготовляють з вуглецевої та низьколегованої сталі та  поставляються у різні галузі будівництва залежно від показників гнучкості, пластичності, стійкості до корозії та інших параметрів металу. 

Чорно-біла фотографія стопки сталевих листів на виробничому обладнанні.

Види сталевих листів

Відповідно до завдань, листовий металопрокат поділяють на такі категорії: 

  1. За товщиною сировини. Розрізняють тонколистову або товстолистову сталь. Товщина тонколистового металу коливається в межах 0,5 до 3,9 мм, а товстолисті пластини випускаються товщиною понад 4 мм. Параметри товщини впливають на вагу сталі та її пластичність. Тонколистова сталь може поставлятись у форматі листів або в рулонах, а товстолистовий метал доступний у формі листів різного розміру.
  2. Відповідно до способу виробництва. Може бути гарячекатана і холоднокатана сталь. Перший варіант листів виготовляється шляхом впливу на метал високих температур, в той час, як холоднокатана сталь листова не нагрівається. Холоднокатана сталь має вищий показник пластичності. Метод холодної катки листів використовується у випадку, коли важливо зберегти структуру поверхні металу, оскільки гарячекатана сталь має матову і шорстку поверхню.

За особливостями матеріалу сталь розрізняють: 

  • гладку – сировина цільної гладкої структури; 
  • просічно-витяжні листи – такий метал має комірчасту структурність, яка досягається шляхом обробки сталі на спеціальному устаткуванні за чітко заданими параметрами висічок;
  • рифлена сталь – одна сторона поверхні матеріалу має рифлення, що додатково зміцнює та підвищує зносостійкість металу.

Крім того, листовий метал може відрізнятись за способом подальшої обробки. Це може бути оцинкування листів для покращення показників стійкості до корозії, нанесення полімерного покриття або ж комплексна обробка листів. 

Сфера використання листової сталі

Листовий метал використовується у багатьох галузях промисловості, і в будівництві для листової сталі існує багато сфер застосування. 

Товстолистова сталь є незамінним матеріалом при будівництві великих будівельних об'єктів, а саме несучих конструкцій та каркасів. З товстого металу виготовляють товстостінні труби, швелери та інші конструкції важкої промисловості. 

Тонколистові матеріали використовуються як покрівельний матеріал, для виготовлення огорож та парканів, труб різного діаметру. Сталеві тонколистові листи застосовуються для зовнішнього та внутрішнього оформлення будівельних конструкцій. Завдяки їх не великій вазі зменшується навантаження на каркас споруди. 

Просічно-витяжні листи найбільш ефективні у будівництві естакад, а також використовуються для зміцнення тунелей та технічних щаблів. 

Рифлений прокат – незамінний матеріал у промисловому будівництві. Його використовують для монтажу настилів, у формуванні платформ для пересування важкої техніки. Рифлений прокат застосовують для вертикального укріплення підземних конструкцій.

Вся листова сталь відмінно піддається зварюванню і це не впливає на показники міцності сталі та пластичність матеріалу. 
Нараз на ринку є широкий вибір сплаву різної товщини, марок та способів обробки, тому купити листовий метал можна як онлайн, так і на пряму у виробника. Для отримання більш детальної інформації по конкретному виду листів, рекомендується звертатися до фахівців, які допоможуть підібрати металопрокат за розміром, відповідно до сфери застосування та вимог до металевої конструкції. Завжди важливо вибирати надійних постачальників для забезпечення якості продукції.