З

придбанням нового рухомого чи нерухомого майна власник набуває і нового «головного болю» - як його захистити від зловмисників. У колишні часи для організації системи безпеки житла у слов'ян було прийнято виривати глибокий рів навколо будинку і заповнювати його водою, жителі Стародавньої Індії доповнювали цей ансамбль грізними крокодилами, що наводять страх на «непрошених гостей», а в Стародавньому Римі люди заковували двері потужними ланцюгами. Звичайно, можна перейняти досвід предків, але все ж таки краще використовувати розробки науково-технічного прогресу.

Звертаючись до пізнішої епохи світової історії – 40-х років ХІХ століття, можна назвати повсюдно поширені тенденції монтажу вхідних металевих дверей. Ця мода збереглася й досі. Багато виробників і продавців сталевих дверей гордо називають їх броньованими, забуваючи або не знаючи про те, що поняття злостійкі та металеві двері, аж ніяк, не одне й те саме. Низькопробні сталеві вхідні двері до будинку з товщиною дверного полотна 0,5 мм називати безпечними рівносильно обману. Зрозумівши це, світові центри сертифікації наприкінці минулого століття почали активно розробляти класифікації зламостійких дверей.

Державна сертифікація дверей на зломостійкість у різних країнах світу

Держстандарт металевих дверей

У Російській Федерації нормативний документ ГОСТ Р 51072-97 був розроблений та офіційно виданий у 1997 році у ФГУ Науково-дослідного центру «Охорона» МВС Росії. Разом з цим був виданий документ ГОСТ 5089-97, що класифікує замикаючі механізми.

Відповідно до регламенту всі злостійкі залізні двері поділяються на тринадцять класів. Перші чотири з них характеризують побутові вироби, решта – банківські та сейфові. Схематично величина опору до злому Ec виражається формулою Ec = k*t+b, де k - коефіцієнт застосовуваного для злому інструменту, t – час, що витрачається на відчинення дверей за допомогою цього предмета та створюваний ним рівень шуму, а b – базисна величина використовуваного технічного інструменту, що виражає труднощі його доставки чи використання дома. Основні чисельні вирази k наведено у відповідній нормативній документації.

Як уже раніше згадувалося, згідно з Держстандартом вхідним сталевим дверям присвоюються класи з першого по четвертий, те саме відноситься і до броньованих моделей. Не варто плутати ці терміни. За регламентом товщина сталі у звичайних металевих дверей – параметр узагальнений, вона має становити щонайменше 2 мм. А класифікація здійснюється на підставі значення Ec (коефіцієнта опору до злому).

Клас стійкості

Мінімальне значення опору Еc

Частковий доступ

Повний доступ

I

30

50

II

50

80

III

80

120

IV

120

180

Як правило, це значення та його відповідність будь-якому класу має визначатися під час процедури сертифікації та вказуватись у супровідній документації до товару.

У броньованих дверей товщина сталевого полотна – важливий параметр, що визначає приналежність до тієї чи іншої групи. У моделей першого, другого та третього класів товщина сталі повинна становити не менше 8 мм, а як наповнювач, що забезпечує двері тепло- та звукоізоляційні властивості, повинен використовуватися пінопласт або мінеральна вата. Двері четвертого класу повинні укомплектовуватися сталевим полотном завтовшки від 8 до 12 мм.

Ще одним документом, що класифікує сталеві двері, є ГОСТ 31173-2003 - "Блоки сталеві дверні. Технічні умови", розроблений ФГУП "ЦПКТБ" Держбуду Росії та прийнятий міжнародною організацією МНТКС 14 травня 2003 року. Документ регламентує підрозділ вхідних металевих дверей на класи за різними експлуатаційними характеристиками – тепло- та звукоізоляцією, ступенем міцності до механічного впливу, повітро- та водопроникності тощо.

По опору статичного навантаження металеві двері поділяються на три класи: М1, М2, М3.

найменування показника Значення показника для класу міцності
M l М 2 М 3
Опір статичному навантаженню, що прикладається в площині полотна, Н, не менше 7000 5000 3000
Опір статичному навантаженню, що прикладається в зоні вільного кута полотна, перпендикулярно його площині, Н, не менше 2500 1500 1000
Опір статичному навантаженню, що прикладається в зоні петель перпендикулярно площині полотна, Н, не менше 4000 3000 2000
Опір динамічному навантаженню, що прикладається в напрямку відкривання дверного полотна у бік упору, не менше m вантажу - 40 кг h падіння – 1,0 м m вантажу – 40 кг h падіння – 0,7 м m вантажу – 40 кг h падіння – 0,5 м
Опір ударному навантаженню м'яким пружним тілом (в обох напрямках відкриття дверного полотна), не менше m вантажу – 30 кг h падіння – 1,5 м m вантажу – 30 кг h падіння – 1,0 м m вантажу – 30 кг h падіння – 0,7 м

Найміцнішим є двері класу М1. Відповідно до вимог ГОСТу товщина сталевого листа обшивки повинна бути не менше 3-4 мм залежно від інших технічних та експлуатаційних характеристик дверей та якості самої сталі, а каркас дверного полотна повинен бути укріплений 8-9 ребрами жорсткості.

Залежно від наявності замків, які декламуються ГОСТом 5089, виділяються:

  • металеві двері звичайного виконання, укомплектовані замками ІІІ – ІV класів за ГОСТом 5089;
  • металеві двері посиленого виконання, укомплектовані замками III – IV класів за ГОСТом 5089, а також додатковими посиленими петлями та багаторигельними замками із замиканням по периметру;
  • металеві двері захисні – мають замки моделей посиленого виконання та відповідають класу М1 за рівнем міцності статичного навантаження.

Підсумовуючи сказане вище, слід зазначити, що єдиної узагальненої системи класифікації металевих дверей немає. Металеві двері можуть відповідати першому класу за ступенем злостійкості, класом М1 за міцністю і мати замки I-II класу за ГОСТом 5089. Тому при виборі дверей необхідно звертати увагу абсолютно на всі представлені продавцем параметри, вибираючи оптимальне співвідношення технічних та експлуатаційних характеристик конкретно для свого житла .

Стандартизація металевих дверей у європейських країнах

У європейських країнах для сертифікації дверної продукції застосовується нормативний документ ENV 1627-1630, розроблений на основі систем класифікації Німеччини, Австрії, Італії та Голландії та набрав чинності у 2000 році.

Відповідно до ENV 1627-1630 зломостійкі двері поділяються на шість класів, що мають буквене вираження A, B, C, D, E. Першому класу виробів буква не привласнюється через те, що двері цієї категорії є звичайними міжкімнатними моделями. При цьому класи D та E характеризують двері сейфів та банків.

Класифікація металевих дверей в Україні

В Україні сертифікацію дверей проводять Центр банківської сертифікації та Укрметртестстандарт. Основним нормативним документом, за яким металеві вхідні двері у Києві поділяються на класи, є ДСТУ ENV 1627:2004. Документ розроблений за подобою ENV 1627-1630 та затверджений у 2004 році.

Клас зломостійкості сталевих дверей

Дії, які можуть здійснюватися для несанкціонованого проникнення і які мають витримати сталеві двері

1-й клас

Застосування фізичної сили без будь-яких додаткових інструментів (вибивання сталевих дверей ногою, плечем)

2-й клас

Використання простих інструментів, які можуть використовуватися навіть у повсякденному житті (викрутка, плоскогубці)

3-й клас

Використання масивніших інструментів (брухт)

4-й клас

Використання складних за своїм пристроєм інструментів (стамеска, дриль, молоток, сокира)

5-й клас

Застосування електроінструментів (електропила, шліфувальна машина, абразивний інструмент, електродриль)

6-й клас

Застосування потужніших електроінструментів

Вибираючи двері, обов'язково слід перевіряти результати їхньої сертифікації. Безумовно, для забезпечення максимальної безпеки краще вибирати двері третього та четвертого класів при їх виробництві на Україні або в Росії та B та C – якщо вони виготовлені в Європі. Однак не варто забувати і про те, що офіційно сертифіковані вироби першого та другого класів у пріоритеті перед висококласними моделями, про рівень зломостійкості яких свідчать лише гучні слова продавця, а не результати їх тестування на зломостійкість.