Вибір методу планування проєктів полягає у пошуку інструментів, які відповідають потребам компанії та допомагають розв'язувати питання і проблеми. Процес передбачає постановку цілей і знаходження способів їх досягнення. В системі управління використовується специфічний метод — критичний шлях проєкту. Він передбачає гнучкість у постановці термінів, автоматизацію бізнес-процесів. За допомогою методу аналізується, визначається та впроваджується графік виконання складних проєктів. 

Користувальницький інтерфейс програми для управління проектами, найімовірніше, це веб-додаток для командної роботи. На верхній панелі видно вкладки "Мої проекти" і "Мої завдання", а також пошуковий рядок і таймер, який наразі показує 30 хвилин і 15 секунд. У центральній частині екрана представлений список завдань, одне з яких виділено - "Дизайн вітальні" з номером 6 і відмітками про те, хто прикріплений до завдання. Також присутня інформація про терміни і про те, що завдання перебуває в статусі "Планування". Праворуч відображені учасники команди і клієнт.

Основи методу критичного шляху (CPM)

Принципом функціонування методу є встановлення дій, необхідних для розв’язання завдань, тривалості кожної з них, взаємозв’язку. CPM базується на твердженнях, що досягнення мети повинно бути пріоритетом усієї компанії, а не окремого відділу. Система робить акцент на часовій організації діяльності команди.

Серед переваг системи визначають підвищення продуктивності роботи й ефективності діяльності компанії. В результаті впровадження методу покращується виконання завдань. Завдяки CPM зменшуються ризики провалу. Недоліками інструменту називають високу вартість упровадження, необхідність навчати персонал, ризик не врахувати перешкоди, які можуть затягнути виконання завдання.

Agile як альтернатива CPM

Зазначена методологія — це підхід до керування проєктами, який передбачає подрібнення великого проєкту на менші етапи, безперервне співробітництво та удосконалення. Agile передбачає постійну взаємодію між кількома командами. Переваги методології вбачаються у швидкому реагуванні на ринкові зміни або відгуки клієнтів. Згідно з маніфестом Agile, людські взаємовідносини важливіші, ніж дотримання інструкцій. Команда, що працює відповідно до методології, ставить спільну мету й досягає її найбільш ефективним шляхом. Цим Agile відрізняється від ряду CPM-систем.

PERT — ще один метод планування

Суть інструменту полягає у можливості працювати зі складними проєктами, виконання яких потребує подрібнення на кілька завдань. Метою є вчасне завершення роботи із дотриманням визначеного бюджету. Серед ключових аспектів PERT важливе місце посідає визначення обсягу проєкту й термінів виконання. Це допомагає у складанні плану, аналізі чинників, що можуть призвести до провалу. 

Методи CPM та PERT допомагають ефективно спланувати, організувати й контролювати проєкти. Користуючись ними, можна виявити види діяльності, які визначають тривалість проєкту. Завдяки цьому мінімізуються затримки. PERT сприяє управлінню ризиками та невизначеностями. 

Lean і Kanban у порівнянні з CPM

Концепція ощадливого виробництва Lean ґрунтується на п’ятьох принципах: 

  • систематичність;
  • цінність для клієнта;
  • постійне вдосконалення;
  • тяглість;
  • потоковий процес.

Kanban є частиною філософії Agile та передбачає поліпшення робочого процесу шляхом візуалізації. Серед принципів — орієнтація на клієнтів, баланс, співпраця, прозорість, потік. 

Lean, Kanban та CPM належать до гнучких методик. Вони забезпечують ефективність взаємодії, постійний контакт членів команди між собою та з клієнтом, сприяють оптимізації бізнес-процесів. 

Вибір відповідного методу для вашого проєкту

Підбираючи інструмент, варто орієнтуватися на галузеву специфіку бізнесу. Важливим критерієм є об’єм та складність проєкту. Важливо проаналізувати завдання, встановити цілі, визначити фактори, що можуть спричинити потенційний зрив діяльності. У виборі відповідного методу варто орієнтуватися на конкретні потреби проєкту.

Висновки

Вибір методу планування дозволяє досягти поставлених цілей проєкту, розв’язати завдання у заздалегідь визначений термін, не виходячи за межі встановленого бюджету. Глибокий аналіз та доскональне вивчення інструментів дозволяють правильно вибрати метод планування.